România nu reușește să acopere necesarul de carne de porc. De unde provin importurile
Vremurile în care România era un mare producător de carne de porc au apus demult. Acum reuşim să asigurăm doar jumătate din carnea pe care o mâncăm și suntem invadaţi de importuri din Ungaria şi Germania.
Ministrul Agriculturii admite că situaţia este gravă, însă dă vina şi pe fermieri că nu s-au asociat astfel încât să reuşească să se impună în hipermarketuri, care cumpără doar cantităţi mari.
Zicala „nu e pasăre ca porcul" ni se potriveşte mănuşă. Este carnea pe care românii o preferă, mai ales când vine vorba de grătar. Din păcate, însă, fermierii noştri nu reuşesc să crească atâţia porci cât ar mânca românii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Importam aproape jumătate din carnea de porc pe care o găsim în magazine. În jur de 210.000 de tone, care provin în special din Germania, Ungaria, Olanda, Spania şi Polonia. Asta în condiţiile în care cumpărătorii preferă marfa autohtonă.
Consumator: „Este mult mai gustoasă carnea noastră. Trebuie să o fierbi foarte mult, pentru că este mai aţoasă decât carnea noastră."
Consumator: „Numai românească, pentru că am control asupra ei, ştiu de unde este."
Şi, pentru că există cerere, unele hipermaketuri au rafturi dedicate produselor românești din carne de porc. Doar că le este greu să găsească suficientă marfă pentru că în România sunt multe ferme mici.
Florin Burculescu, cooperativa Țara Mea: „Importul în România e aproape dublu cât consumăm. Noi azi producem 4 milioane de porci, noi consumam opt, uneori nouă."
Pentru un hipermarket, e complicat să deschidă parteneriate cu mulţi producători mici, însă prin asocierea acestor producători sporeşte automat şi puterea. Întotdeauna există necesitatea de cantităţi mai mari. Lucrurile se mişcă încet şi pentru că fermierii se feresc să intre în asociaţii.
Potrivit autorităţilor, o altă soluţie ar fi înfiinţarea unor ferme speciale pentru reproducere. În prezent, importăm inclusiv purcei vii pe care îi creştem aici - mai bine de un milion de exemplare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!