Bilanțul consumului de Paște: 200 de milioane de ouă, 7 milioane de cozonaci, 3 milioane de miei
Brutarii şi crescătorii de păsări, fermierii, dar şi producătorii de preparate din carne au tras linie şi au numărat cozonacii, ouăle şi mieii vânduţi de sărbători.
În ciuda faptului că preţurile au fluctuat simţitor în ultima lună, românii şi-au păstrat obiceiul de a cumpăra mai mult decât le-a trebuit. E drept, cererea a scăzut deja brusc şi sunt magazine care vând acum cozonacii, pasca şi drobul ca să scape de ele.
Vedeta meselor de sărbătoare, cozonacul, a adus profituri bune fabricanţilor şi cofetarilor. În ultima lună s-au vândut în jur de 7 milioane şi jumătate de cozonaci. Sigur că nu vorbim despre giganţi de 9 kilograme, ci despre bucăţi de un kilogram. Cifrele nu includ producţia micilor patiserii, aşa că probabil volumul real al vânzărilor a fost pe la 10 mii de tone.
Felie cu felie, s-au adunat 5 milioane de tăvi cu pască, pe care românii le-au golit în ultimele 5 săptămâni. Ce-i drept, au şi rămas destule pe rafturi, şi se vând acum cu 7-8 lei, adică la jumătate de preţ.
De la 190 de milioane de ouă, cât au vândut în acelaşi sezon al anului trecut, la 200 de milioane, anul acesta şi fermele avicole au ieşit în câştig.
Asociaţiile de fermieri spun că din stâne au plecat trei milioane de miei.
A fost singura perioadă din an când cererea e mare, deşi consumul a scăzut la jumătate faţă de acum trei decenii.
O analiză financiară publicată chiar de sărbători arată că piaţa cărnii se afla la un maxim faţă de ultimii 5 ani. Volumul total pentru 2017 a fost 33,6 miliarde de lei. Românii mănâncă, în medie, doar 2,2 kg de carne de oaie şi miel. Preferă tot porcul, 8 kilograme pe an, şi carnea de pasăre, 15-20 de kilograme pe an.
Vinul roşu, numit de români "sângele Domnului", a poposit pe mai toate mesele. Reprezentanţii Patronatului Alcoolului susţin că în luna premergătoare Paştelui, un adult a consumat în medie 60 de litri de vin pe lună.