România ”își pierde” pădurile seculare. Ce arată poze ”spion” făcute de armata SUA în 1968
Pentru că tăiem pădurile, fără să evaluăm impactul, inclusiv pe cele protejate de lege, România riscă să fie sancţionată de Uniunea Europeană.
Asociaţiile de Mediu au făcut o plângere în acest sens la Bruxelles, după ce, potrivit activiştilor, autorităţile au încercat să îi păcălească ani în şir. Aceştia solicită schimbarea legislaţiei pentru că zonele forestiere, unice de la noi, să fie mai bine protejate.
Asociaţiile de mediu spun că au încercat aproape 15 ani să convingă autorităţile din România să introducă mii de hectare în registrul pădurilor virgine. Ceea ce oferă protecţia supremă: nicio drujbă nu mai are voie să se atingă de copacii seculari.
Activiştii se plâng însă că s-au lovit de rezistenţă puternică a funcţionarilor de mediu timp în care zone unice au fost şterse de pe faţa pământului.
Poze spion făcute României de armata Statelor Unite în 1968
Un exemplu vine din munţii Făgăraş, unde hectare întregi au fost tăiate. Din fericire, încă exista păduri care pot fi salvate.
Matthias Schickhofer, coordonatorul raportului despre pădurile virgine româneşti: "Boia Mică este una din cele mai frumoase din toată Europa. Printre ultimele din Europa. Sunt aproape 1000 ha neprotejate. Pentru a proteja pădurile, am creat şi o hartă a pădurilor folosind imagini de spionaj ale armatei SUA."
Ecologiştii spun că au cerut pozele spion făcute României de armata Statelor Unite în 1968 pentru că, de multe ori, reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor susţineau că unele păduri nu a apărut pe cale naturală, ci au fost plantate în anii '60.
Ca să fie introdusă în registrul pădurilor virgine, o zonă forestieră trebuie să se fi format natural şi să nu aibă mai mult de 5 copaci tăiaţi pe hectar. Nişte criterii absurde, spun cei care militează pentru mediu şi care cer ca toate pădurile intacte, inclusiv cele în care omul are acces, să fie declarate virgine. Asta ca să fie interzisă defrişarea.
Plângere la Comisia Europeană
Gabriel Păun, reprezentant Agent Green: "Când ajungem în teren garda forestieră ne mint în faţă că nu sunt virgine. Am făcut prima plângere la Comisia Europeană. În ariile protejate nu s-a făcut evaluare pe tăieri. Este infringement direct. Am cartat zeci de mii de păduri virgine. Zac teancuri de hârtii."
Pădurile României se întind pe aproape 7 milioane de hectare. Cele în care s-a intervenit minor, de pildă parcurile naturale sau siturile Natura 2000, se întind pe o jumătate de milion de hectare. Puţin peste 100 de mii de hectare sunt intacte, potenţial virgine. Însă numai 30 de mii sunt declarate oficial astfel. Mai mult decât toate
Solicitaţi de reporterii protv să ofere un punct de vedere, reprezentanţii ministerului apelor şi pădurilor nu au comentat deocamdată acuzaţiile ecologiştilor. În cazul în care se vor lua măsuri radicale România risca o amendă de 100 de mii de euro pe zi până când intră în legalitate.