Cum ajung mii de hectare de pădure să fie rase de pe faţa pământului. Bariera verde a Capitalei, în pericol

06-06-2019 19:51


Pădurile din jurul Capitalei sunt în pericol să dispară, atrag atenţia organizaţiile neguvernamentale. În prezent, au loc tăieri de amploare atât în nordul, cât şi în sudul Bucureştiului.

În timp ce Romsilva le numeşte regenerare, ONG-urile cred că la mijloc sunt diverse interese.

Tocmai de aceea, Inspectorul PRO a luat la pas aşa zisa bariera verde a oraşului şi vă arăta cum se îngrijesc autorităţile de aerul pe care îl respirăm.

Pădurea înseamnă viaţă şi tone de aer curat. Dar numai dacă o lăsăm în picioare

 

Bucureştiul a rămas, din păcate, cu aproape jumătate din bariera verde de altădată. Asistăm la un atac fără precedent asupra siguranţei mediului, spun organizaţiile neguvernamentale.

În toată zona metropolitană a oraşului au loc tăieri masive. Romsilva numeşte asta regenerare. Imaginile scot însă în evidenţă mii de hectare de pădure rase de pe faţa pământului.

"- Bună ziua. Eu sunt Ramona Țintea de la Știrile ProTV.

Padurar: - Aaaaa... Am plecat...

- Ați plecat?

Padurar: Am o groază de treabă.

- Acum când v-am spus că suntem de la PRO TV?

Padurar: Am văzut că filmați oricum."


Împreună cu experţi şi cercetători ştiinţifici, o echipă de la Inspectorul PRO a mers prin pădurile din jurul Capitalei. Am vrut să vedem dacă stejarii seculari sunt doborâţi din interes economic sau dacă autorităţile fac acest lucru cu respectarea legii.

Facem un experiment. Am delimitat în această pădure o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Am pregătit şi nişte steguleţe colorate. Inginerul silvic Dan Turiga o să ne ajute să numărăm aceşti puieţi de stejari. O să punem efectiv câte un steguleţ fiecărui puiet de stejar.

Conform normelor tehnice ar fi trebuit să găsim în această zonă 120 de puieţi. Par mulţi, dar în realitate nu sunt. Pentru că puţini dintre ei rezista până la maturitate. În urma măsurătorilor am identificat de 4 ori mai puţini decât prevăd reglementările silvice.

Potrivit legii, regenerarea unei păduri reprezintă acel procedeu prin care natura însăşi da naştere unei noi păduri. Numai că un stejar devine bătrân în 400 de ani, iar noi îl lăsăm să trăiască maximum 100 de ani.

Iovu Biriş este cercetător ştiinţific şi doctor în silvicultura. Susţine că într-un astfel de loc nu ar trebui permise exploatările forestiere câtă vreme arborii nu au seminţe.

Tăiem prea devreme copaci în putere şi nu plantam alţii la loc. Cu rezultatele acestui experiment am mers apoi la directorul Romsilva - Gheorghe Mihăilescu.

Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva: "Erau prea puţini faţă de cât trebuia. Vă promit că vor face obiectul unor verificări, să înţeleg dacă în această zonă sunt anumite vulnerabilităţi sau anumite lucrări nu sunt făcute corespunzător."

Organizaţiile neguvernamentale susţin că mai toate tăierile de arbori se fac fără respectarea legii. Iar studiile tind să le dea dreptate. 

La cei aproape doua milioane de locuitori cât are Capitala ar trebui să existe peste 100 de mii de hectare de pădure pentru ca oamenii să trăiască într-un mediu sănătos. Ori în prezent sunt, în jurul Bucureştiului, doar 18 mii de hectare. Şi din ele tot tăiem.

La Ciofliceni, de exemplu, lângă Snagov, oamenii au ajuns în pragul unei revolte din cauza unei astfel de regenerări. Au semnat o petiţie şi au sperat că Poliţia să oprească tăierile masive de stejari seculari. În zadar.

Şi la Măgurele, în sudul Capitalei, se procedează la fel. Se taie păduri strategice.

Anul trecut era o pădure de salcâm, iar mai incolo o pădure de plop. Acum nu mai vedem nimic la faţa locului. Sursele noastre ne-au spus că, în această porţiune de teren, o parte din ea a fost deja retrocedata.

Localnic: "E logic că aici urmează nişte construcţii, pentru că aici se terminau ultimele proprietati şi începea pădurea. A venit primăria şi a făcut un drum prin spatele lor. Ulterior, a venit ENEL-ul şi a tras şi stâlpi. După ce-au tras stâlpii, a căzut şi pădurea".

În ultimii 30 de ani, guvernele au tot promis că vor reface bariera verde a oraşului. Niciun politician n-a realizat însă acest proiect. Florin Matei, de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultura Marin Dracea, spune că nu de vorbe ducem noi lipsa.

Florin Matei, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea: "E o lipsă de voinţa politică în realizarea acestei investiţii. Vom pierde acele regenerări..."

Actualul director Romsilva pare să NU înţeleagă nici el importanta proiectului. Gheorghe Mihăilescu da vina pe subalterni atunci când trebuie să răspundă la întrebarea dacă regenerearea, aşa cum se face ea în prezent, NU maschează defapt o mare exploatare.

Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva: "Nu vreau să-mi asum un lucru pe care nu l-am verificat personal!"

Germanii, austriecii şi elveţienii pun mare preţ pe pădurile lor de interes social. În loc de exploatări, la ei vedem poteci amenajate frumos. Pentru oamenii ieşiţi la plimbare sau la alergare, sau pentru biciclişti. Am putea face exact la fel.

Gabriel Păun, Agent Green: "În jurul Bucureştiului ar trebui să fie tăieri zero, să fie un program masiv de reîmpădurire şi de completare sută la sută. Sunt pădurile oamenilor pentru oameni."

ONG-urile de mediu susţin că 80 la sută din veniturile Romsilva provin din exploatarea lemnului. Şi atunci NU ar mai trebui să ne mire de ce toate pădurile din jurul Capitalei sunt pline de goluri. Iar poate cea mai bună dovadă că nu ne oprim din tăiere este chiar planul de regenerare pentru 2019. Acesta prevede doborârea a încă 74 de hectare şi împădurirea a numai 20 de hectare.

Vom urmări îndeaproape tot ce se va întâmpla de acum încolo. Cu atât mai mult cu cât zona de sud-est a ţării este cea mai despădurita din România. Doar 3 la sută din această suprafaţă este în prezent acoperită cu arbori. Şi aşa se explică de ce avem aici, tot mai des, fenomene meteo imprevizibile. Precum celebra tornadă care a ţinut, de curând, prima pagină a presei din întreaga lume. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO