1,6 milioane de hectare de verdeață și păduri, în pericol. Ce spun voluntarii și parlamentarii
Patrimoniul natural al ţării, este în pericol. Organizaţiile non-guvernamentale, fac un apel la autorităţi, să le permită să aibă grijă în continuare, de pădurile protejate.
Activitștii de mediu acuză Guvernul că a lăsat peste 1,6 milioane de hectare la voia întâmplării, printr-o ordonanţă de urgenţă, care a interzis ONG-urilor să mai administreze astfel de zone. Decizia finală este acum la parlamentari.
Peste un milion de hectare de pădure şi sute de specii pe cale de dispariţie au fost lăsate de izbelişte de autorităţile din România - acuză asociaţiile. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a scos organizaţiile neguvernamentale din lista celor care pot administra astfel de zone.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adi Croitoru, director ANANP: "Şi noi ne-am pus această întrebare, probabil dintr-o lipsă de comunicare mai fermă şi o înţelegere a fenomenului."
Administrarea zonelor a fost lăsată Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate care, reclamă ONG-urile, nu are specialişti care să se ocupe de resursele ţării.
Dan Trifu, Coaliţia Natura 2000: "Adică un SRL care habar n-are de o arie protejată poate administra şi un ONG care are oameni de primă mână şi cu care țara tre să se mândrească, acei oameni sunt îndepărtaţi?"
Florian Stoican, Coaliţia Natura 2000: "Se renunţa la o resursă pe care societatea civilă şi a dezvoltat-o timp de 15 ani."
În total, 60% dintre ariile protejate din România au rămas neadministrate în urma ordonanţei de urgenţă, asta deşi chiar ministerul Mediului, într-o evaluare proprie, a lăudat activitatea organizaţiilor nonguvernamentale în ce priveşte protejarea pădurilor.
Allen Coliban, senator USR: "Venim cu o OUG fără o dezbatere reală şi retezăm toate drepturile astea, practic lăsăm oamenii respectivi pe drumuri"
Doina Pană, deputat PSD: "Hai să ne apucăm şi să vedem ce putem face să dregem busuiocul, după care nu ne împiedică nimeni cu o dezbatere foarte largă să ne apucăm de o altă iniţiativa legislativă."
Curtea Constituţională a respins aceste prevederi şi a cerut Parlamentului să îndrepte greşelile. Însă Comisia de mediu nu a ţinut cont de apelurile Coaliţiei Natura 2000, ca atare, legea va fi votata miercuri de deputaţi, în formă iniţială.
Între timp, ariile protejate au început deja să se degradeze, tocmai pentru că nu mai sunt îngrijite de nimeni. Dumbrava Vadului din Sibiu, Lacul Sfânta Ana, Piatra Şoimilor de lângă Băile Herculane sunt doar câteva dintre ele.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!