România investește 3 milioane de euro în combaterea poluării. „Ne-a ajuns cuțitul la os”
De ani de zile primim avertismente de la Comisia Europeană pentru poluare, dar și pentru informațiile incomplete pe care le trimite România.
Abia acum, Ministerul Mediului anunță un amplu proiect de extindere a rețelei de măsurare a calității aerului.
60 de stații noi vor fi amplasate în țoață tara, astfel încât să știm exact cât de mult contribuie traficul la poluare, care sunt celelalte surse și ce este de făcut pentru un aer mai curat.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Vor fi gata abia anul viitor, promit autoritățile. Altfel, riscăm amenzi uriașe.
De la 148 de puncte de măsurare a calității aerului, câte sunt în prezent în toată țara, rețeaua va ajunge la 208.
Cele 60 de stații noi vor fi amplasate în 30 de orașe și în Capitală și vor măsura concentrațiile de praf, poluarea provenită de la mașini, iar unele vor identifica și alte surse.
București, una dintre cele mai poluate capitale ale Europei
Aproape jumătate dintre stațiile noi vor fi în București, una dintre cele mai poluate capitale europene.
Aici ar fi în total 27 de stații noi de măsurare a calității aerului, amplasate în tot orașul - pe lângă cele 8 care există deja.
Extrem de important este și felul în care vor fi instalate. De exemplu, o stație de pe calea Victoriei a fost ani de zile înconjurată de copaci înalți. Abia acum câteva săptămâni aceștia au fost tăiați de la jumătate, pentru a înregistra date mai relevante.
Rețea de 50 de senzori pentru măsurarea calității aerului
În București va exista și o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Vrem să vedem ce diferențe pot apărea pe toată suprafața Bucureștiului, vom avea date în timp real privind sursele de poluare din București, în baza cărora administrația din București poate să elaboreze un plan de măsuri pentru combaterea și reducerea poluării.”
O parte dintre toate aceste stații noi vor fi montate până la finalul acestui an, iar celelalte, anul viitor, spun reprezentanții Ministerului Mediului. Investiția se ridica la peste 3 milioane de euro, din care o treime bani europeni.
Alin Tănase, Greenpeace: „Acum o facem pentru că ne-a ajuns cuțitul la os. Comisia Europeană ne tot avertizează pe acest sub de mai bine de trei ani.”
Această procedură de sancționare din partea Comisiei Europene pentru monitorizare defectuoasă a început în 2017, acum trei ani.
Problema încă nu e rezolvată și acum am primit doar niște promisiuni, e foarte important să avem o rețea funcțională, că dacă nu măsori poluarea corespunzător nu poți să te raportezi la standarde existente.
La finalul proiectului, Ministerul Mediului va lansa și o aplicație cu date oficiale, în timp real, despre calitatea aerului.