Marea Mediterană îşi revine după zeci de ani de exploatare. Poluarea a scăzut cu până la 30%

Ultima actualizare: 04-06-2020 10:13

În Marea Mediterană apar semne că poluarea a scăzut în ultimele luni, fiind un efect direct al carantinei impuse de autorităţile de la Roma.

Un studiu realizat în apele de coastă italiene a arătat că nivelul de poluare cu unele substanţe a scăzut cu până la 30%. Oficialii spun că este prea devreme să tragă concluzii şi aşteaptă analizele finale.

În portul oraşului Napoli, navele de pescuit sunt trase la mal, la fel şi iahturile şi bărcile destinate turiştilor. În locul lor şi-au făcut apariţia delfinii, semn că Mediterana îşi revine după zeci de ani de exploatare. Autorităţile au profitat de moment pentru a testa nivelul de poluare din mare.

Admiral Vincenzo Leone, șeful Gărzii de Coastă din Lazio: "Marea ne-a trimis un mesaj, am ascultat-o şi acum verificăm. Dacă-mi daţi voie să folosesc o metaforă, luăm teste de sânge mării."

Rezultatele preliminare ale unui studiu naţional solicitat de Ministerul italian al Mediului arată o reducere cu peste 30 la sută a substanţelor poluante din apele de coastă ale regiunii Lazio, comparativ cu datele din ultimii doi ani.

Marco Lupo, general director agenției de mediu din Lazio: "Am observat o reducere semnificativă a substanţelor poluante provenite din activităţile umane, vorbim aici despre azot nitric, azot total, dar şi fosfor."

Specialiştii spun că o contribuţie importantă a avut închiderea activităţilor turistice. Italia a impus carantina în lună martie, iar numărul vizitatorilor a scăzut până aproape de zero într-o regiune în care, înainte de pandemie, ajungeau aproximativ 30 de milioane de turişti în fiecare an.

Marco Lupo: "Este prea devreme să tragem concluzii, pentru că datele nu sunt încă definitive, dar unul dintre motivele acestei reduceri (a poluării, n.r.) e cu siguranţă faptul că, anul acesta, oraşele de coastă au fost mult mai puţin populate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut."

Pescarii din portul Civitavecchia au fost printre primii care au observat efectele benefice ale carantinei asupra vieţii marine.

Roberto Arciprete, biolog marin: "În lunile aprilie şi mai am observat o creştere a capturii de peşte şi a peştilor pe care i-am dus în port, dacă e să facem o comparaţie cu aceleaşi luni ale anului trecut."

Semne bune pentru planetă nu sunt doar în Italia. Oamenii de ştiinţă au documentat deja schimbări în întreaga lume, ca urmare a măsurilor restrictive impuse din cauza pandemiei. Cât despre poluarea aerului, datele arată că este în scădere în unele dintre cele mai sufocate oraşe. Iar pe străzile multora dintre ele au fost observate animale sălbatice - de pildă, coiotzi şi mistreţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO