Ulei deversat intenționat în lacul Băneasa. Firmele din zonă riscă amenzi uriașe

Ultima actualizare: 31-05-2020 15:01

O peliculă de ulei s-a extins pe suprafața lacului Băneasa din Capitală, iar autoritățile au mers la fața locului și au încercuit perimetrul.

Între timp, au fost prelevate mai multe probe. Investigatorii bănuiesc că uleiul a fost deversat cu bună știință.

Nuanțe de roz, galben și albastru au apărut pe luciul apei, pe lacul Băneasa. Cauza ar fi o cantitate de peste 15 litri de ulei care a ajuns, în împrejurări încă neștiute, în apă. La fața locului au venit reprezentanții Gărzii de Mediu, alături de cei de la Apele Române.

Florin Adrian Ghiță, Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti: „De asemenea, cei de la ALPAB au intervenit cu absorbant pentru a impedica răspândirea peliculei acestea de ulei”.

Pentru ca pată de ulei să nu se extindă, întreaga zonă a fost izolată. Între timp, au fost prelevate și probe de la fața locului și urmează să se stabilească care este natura poluantului.

Comisar Bogdan Nițulescu, Garda de Mediu București: „Dacă este vorba despre un ulei alimentar, ulei vegetal, ulei auto și, în funcție de asta, putem stabili gravitatea poluării. Așteptăm rezultatul analizelor”.

Investigatorii bănuiesc că uleiul a fost deversat cu bună știință de una dintre nenumăratele societăți comerciale din zonă. Amenzile pleacă de la 35.000 de lei și, dacă substanțele sunt periculoase, făptașul riscă până la 5 ani de închisoare.

În urmă cu o săptămână mii de pești au fost găsiți morți pe un lac din comună Corbeanca, în apropiere de București. Din primele teste, se pare că vietățile au murit din lipsa oxigenului, nefiind vorba despre o faptă intenționată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO