România, invadată de căpşunile turceşti ieftine. "I-a aşezat Dumnezeu mai în sud"
În timp ce culturile noastre sunt abia la stadiul de frunze, căpşunile turceşti ne-au invadat piaţa. Este al doilea an în care vecinii anunţă o supraproducţie, motiv pentru care fructele sunt mai ieftine cu 40 la sută.
Astfel, în pieţe şi în magazine, căpşunele turceşti costă acum 8-9 lei kilogramul. În paralel, autoritatea sanitar-veterinara anunţa controale aleatorii, pentru a vedea dacă sunt depăşiri la conţinutul de pesticide.
Din mii de aşa-zise tuneluri suspendate curg de câteva săptămâni către sol fructe în pârg. Recolta e în rod şi în plantaţii. Se întâmplă pe malul marilor Marmara, Egee şi Mediterana. În România, cultivatorii spun că abia la sfârşitul lunii mai o să fie prima recoltă. Iar preţul va ajunge la 10-15 lei. Pentru că turcii au investit masiv în agricultură protejată. Iar rezultatele se văd deja în conturile lor... şi pe tarabele noastre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anul trecut, romanii au mâncat peste 3.500 de tone de căpşuni turceşti, care au intrat în ţară la preţul mediu de 1,2 euro, adică 6 lei kilogramul. S-au vândut în pieţe şi magazine cu 15 lei, la jumătatea lunii aprilie. Anul acesta, preţul a scăzut la importatori la 4 lei kilogramul. Ceea ce justifică etichetele din pieţe şi magazine: 8-9 lei.
Prof. Univ. Dr. Dorel Hoza, Decan Horticultură: „Turcii au fost aşezaţi de Dumnezeu un pic mai în sud şi mai la cald. Nu ne putem compara din punct de vedere climatic. Au şi condiţii de mediu un pic favorabile. Sunt oameni care speculează momentul. Căpşuna se vinde bine, este un aliment proaspăt de primăvară.”
În livada mare a Universităţii de Agronomie din Bucureşti. cresc 10 soiuri de căpşuni, practic toate cele cultivate în România. Plantele nu au fost stropite cu chimicale. Au primit apă şi urmează etapele naturale de creştere, cu o întârziere din cauza vremii nefavorabile. Specialiştii spun că până să gustăm primele fructe mai avem de aşteptat între 60 şi 75 de zile.
România, ţinta exporturilor de căpşune turceşti
Până atunci, principala ţinta a producţiei Turciei, care a depăşit în valoare 10,9 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei de Comerţ din Turcia, rămân exporturile spre România; pe primul loc e Rusia, dar turcii ne prefera, pentru că distanţele sunt mai mici la fel şi pierderile. La noi căpşunile ajung în 2 zile, la ruşi într-o săptămână.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinara verifica prin sondaj camioanele care aduc fructe din ţări non-UE, inclusiv Turcia. Controlul fizic se face la un TIR din 10. În laborator, se cauta depăşiri ale nivelului de încărcare cu pesticide. Rezultatele analizelor vin însă şi după 20 de zile, timp în care marfa e practic vândută şi consumată.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, agricultura, fructe, consum, capsuni, clima, pesticide, agronomie,
Dată publicare:
16-04-2019 18:37