Veste proastă pentru căpșunarii români care pleacă în străinătate. Ce mașinărie vor să dezvolte fermierii britanici


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 28 August 2018 17:22
Categorie: Stiri externe
capsuni

Experții în robotică de la Universitatea din Essex, Marea Britanie, lucrează la dezvoltarea unui robot care să înlocuiască culegătorii de căpșuni.

Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 20% dintre fructele de pădure rămân neculese în întreaga țară, deoarece fermele britanice se luptă din greu să găsească forță de muncă după Brexit.

Experții britanici consideră că acest lucru se va agrava și mai mult atunci când Marea Britanie va părăsi în totalitate UE, iar acest lucru a făcut ca fermierii să caute soluții alternative pentru adunarea recoltelor, scrie The Telegraph.

Oamenii de știință spun că producerea unei astfel de mașinării, care să înlocuiască căpșunarii obișnuiți, ar putea fi dificilă din cauza diferitelor forme și dimensiuni.

"Provocarea este că nici două fructe de pădure nu sunt la fel, ele vin în diferite forme, dimensiuni, ordine de coacere și multe sunt ascunse în frunziș”, explică Vishuu Mohan, profesorul care conduce proiectul.

Un prototip al robotului va fi gata în câteva luni, iar producătorii acestuia se așteaptă să fie capabil să culeagă căpșunile suspendate.

Cererea de căpșuni a crescut în ultimii 22 de ani, în timp ce britanicii consumau anual 101.000 de tone, de la 67.000 în 1996. În 2015, fermierii au angajat 29.000 de lucrători sezonieri.

Se estimează că, până în 2020, cerința sezonieră pentru producția de fructe de pădure britanic va crește la 31.000.

Un sondaj efectuat de Uniunea Națională a Fermierilor arată că anul trecut a existat un deficit de 12,5% de lucrători sezonieri care trebuiau să lucreze în fermele de horticultură.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: The Telegraph

VIDEO PROTVPLUS.RO