Soiurile de zmeură și căpșuni care aduc, toamna, profit dublu
Producătorii de zmeură şi căpşuni care au mizat pe soiuri străine, cu rodire îndelungată, încă se bucură de profit. Chiar dacă a venit frigul, fructele dulci şi pline de vitamine se mai coc pe plantaţii.
Iar în piaţă se vând la preţuri de două ori mai mari decât în sezonul cald.
Fetiţă: "Sunt mai bune decât credeam. Mai bune ca cele din iunie. Acelea erau mai acre."
În satul Micula Nouă din judeţul Satu Mare o familie plantează de trei ani un soi de zmeură extrem de rezistent, Polkă. Adus din Polonia, rodeşte timp de jumătate de an. Astfel, până în luna noiembrie, producătorii culeg fructe aromate pe care le vând la piaţă.
Producător: "Acum fiind toamnă, tot la o săptămână rodeşte şi se coc. Până cade prima brumă tot culegem lejer şi înfloresc."
Ileana Mașnita, producător zmeură: "Rodeşte cinci luni pe an, faţă de cel timpuriu o lună. Până în noiembrie tot culegem, foarte mult, suntem foarte mulţumiţi. Sunt mult mai scumpe, dar la fel de gustoase şi aromate."
Şi fermierii care au ales soiurile târzii de căpşuni se bucură de profit. Acest soi olandez de fragi va putea fi cules în mai puţin de o lună. Primele căpşuni au început deja să prindă culoare. Aceşti producători speră că vor face profit mare, mai ales că vor fi printre puţinii care vor avea pe tarabă căpşuni în luna noiembrie.
Fedora Brotnei, producător căpşuni: "Toamnă a început la noi destul de bine. Căpşunii încep aproape să se coacă, într-o lună ieşim cu ei la piaţă. Sunt Alba, aduşi din Olanda, cu un preţ de plecare de 17-20 lei. În plin sezon erau la 6-10 lei."
Soiurile târzii de fructe pot fi culese până în luna noiembrie, iar după doar un an de la investiţie, fermierii fac deja profit. Fructele se vând la piaţă cu 10-20 lei kg, preţ dublu faţă de sezonul cald.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!