România, în topul țărilor cu cei mai mulți copii abuzați. Aproape o mie de cazuri în 2018
Cazul șocant al unui bărbat de 50 de ani din Prahova arestat, sâmbătă, sub acuzația că a agresat sexual o fetiță de 11 ani, atrage din nou atenția asupra acestor infracțiuni în creștere.
România se numără printre țările cu cei mai mulţi minori abuzați și poate fi sancționată de Comisia Europeană, dacă nu ia măsuri de protecție.
Bărbatul din Prahova, acuzat că a agresat sexual o fetiţă de 11 ani, a fost reclamat şi anul trecut de părinţii copilei, pentru aceleaşi fapte, însă ancheta a bătut pasul pe loc. Suspectul a fost arestat sâmbătă.
De mai bine de 7 ani, România ar fi trebuit să ia măsuri urgente pentru a preveni aceste abuzuri. Lipsesc campaniile de informare şi programele de prevenţie, spun voluntarii care ajuta victimele. Anul trecut s-au înregistrat aproape o mie de asemenea cazuri în toată ţara.
Corina Mighiu, coordonator centru de consiliere Salvaţi Copiii Iaşi: ”Riscul apare din faptul că încă nu avem o strategie coerentă pe partea de prevenire asupra abuzului copilului, în special a abuzului sexual, a pornografiei infantile”.
Angajaţii de la Protecţia Copilului spun că legislaţia noastră se axează pe intervenţia în astfel de cazuri şi mai puţin pe educaţie şi prevenţie.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iaşi: O mare parte din aceşti copii au mers în măsuri de protecţie şi s-au iniţiat programe de consiliere şi de sprijin psihologic".
În realitate, sistemul este neputincios, iar ONG-urile sunt supra-solicitate. Îngrijorător este că numărul copiilor abuzaţi este mult mai mare. Dar multe cazuri nu sunt descoperite, pentru că victima nu are curajul să spună ce i s-a întâmplat.
Daniela Mitrofan, psihoterapeut: "Părinţii şi profesorii să facă educaţie sexuală copiilor, să le spună că orice gest sau atingere nepotrivită, trebuie să vorbească cu un adult despre ele".
Abia de curând, Poliţia Română a făcut a pus bazele unui serviciu care oferă certificate de integritate pentru cei care lucrează cu copiii.
Ciprian Mitoșeriu, avocat: "Rolul registrelor de integritate este de a te asigura că, pe baza certificatului emis, că nu angajezi persoane care să profite de vulnerabilitate minorilor. România este deficitară în ceea ce priveşte punerea în practică a legislaţiei".
România are la dispoziţie două luni pentru a se adapta regulilor europene.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!