Începe campania de vaccinare împotriva Sars-Cov-2 la nivel european. Cine sunt primii europeni vaccinați

Ultima actualizare: 26-12-2020 19:56

În ajunul zilei „V”, de la Vaccin, şefa Comisiei Europene descrie campania de imunizare drept o mare reușită a proiectului european.

Ea n-a uitat totuși să le ceară cetățenilor europeni să respecte regulile de siguranță sanitară, până când vaccinarea va căpăta amploarea necesară. Furgonetele cu pinguini, încărcate cu loturi simbolice de ser, au ajuns treptat în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Islanda. Deși era stabilit ca toate state UE sa demareze vaccinarea simultan, Ungaria a furat startul și a început de astăzi.

Ursula Von Der leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Zilele europene ale vaccinării reprezintă un moment emoţionant de unitate. Începe vaccinarea în Atena, Roma, Helsinki, Sofia, alegeţi voi capitala. Odată ce se vor fi vaccinat suficient de mulţi oameni, vom putea reîncepe să călătorim, să ne întâlnim cu prietenii şi rudele, să avem din nou vacanțe normale cărora le ducem dorul. Dar, până atunci, trebuie să rămânem precauţi!”

Începând de vineri, primele doze din vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech ajung rând pe rând în toate ţările Uniunii Europene, dar şi în Islanda şi Norvegia, pentru care tot Bruxelles-ul a negociat achiziţia serului.

Kostadin Angelov, ministrul bulgar al Sănătății: „Au fost respectate toate regulile privind circuitul frigorific. Acum începem distribuirea dozelor către cele șase regiuni ale ţării”.

Marios Themistokleous, secretar de stat în ministerul grec al Sănătății: „Operaţiunea Libertate a început. Avem vaccinul acasă. De mâine, în conformitate cu un plan bine pus la punct, va începe vaccinarea, ca să învingem pandemia şi să ne recăpătăm vieţile înapoi”.

Primele doze împotriva noului coronavirus au ajuns la destinaţie, noaptea trecută, în capitala Italiei, sub escortă militară.

Conform planului de vaccinare al Ministerului Sănătăţii din Italia, angajaţii din spitale vor avea prioritate la imunizare. Pe listă urmează alţi angajaţi din domeniul sanitar şi din centrele de asistenţă pentru persoane vârstnice.

Cutiile preţioase au ajuns în această dimineaţă şi în Spania, la un centru logistic al companiei Pfizer din Guadalajara, de unde sunt distribuite în alte regiuni.

Primii spanioli cărora li se va administra mâine vaccinul sunt un bătrân şi un angajat de la un centru de asistenţă pentru vârstnici.

Cele 20 de mii de doze alocate iniţial Franţei au ajuns astăzi şi la farmacia centrală din Paris. Primele doze vor fi administrate în două aziluri de bătrâni. În Franţa, tocmai a fost detectat primul caz de contaminare cu noua tulpină COVID-19, depistată iniţial în Marea Britanie. Persoana contaminată, un francez rezident în Regatul Unit, este asimptomatică şi a fost izolată la domiciliu.

Campania de vaccinare cu serul Pfizer a început deja în Arabia Saudită, unde primul beneficiar a fost chiar prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO