În România au ajuns primele doze de vaccin anti-Covid. Începe campania de vaccinare a populației

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile se pregătesc să înceapă campania de vaccinare menită să pună capăt pandemiei care ne-a schimbat viețile și a bulversat întreaga lume.

În România au ajuns primele 10 mii de doze de vaccin, care au fost depozitate dimineață la Institutul Cantacuzino din București. La această oră sunt în drum spre cele 10 spitale din prima linie anti-Covid. Duminică începe oficial campania de vaccinare, prima doză urmând să o primească un medic de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

Camionul a ajuns sâmbătă dimineață la Centrul Național de Stocare a Vaccinului de la Institutul Cantacuzino. Înăuntru erau cele 10.000 de doze.

Autoritățile speră ca vaccinarea să decurgă fără probleme şi suficient de mulţi români să aleagă să se vaccineze, astfel încât până la vară să scăpăm de mască, de distanţare şi mai ales de teama de a-i infecta pe cei dragi.

Cele 10.000 de doze au venit în două cutii frigorifice sigilate și izolate termic. În interior, flacoanele sunt înconjurate de gheață carbonică. Odată desigilate cutiile, vaccinul trebuie transferat în maximum 5 minute în ultracongelatoarele care mențin o temperatură constantă de -80 de grade.

Citește și
Ungaria
Ungaria a început vaccinarea anti COVID-19 cu o zi mai devreme decât țările UE

La -80 de grade, vaccinul are o durată de viață de 6 luni. Flacoanele vor pleca însă sâmbătă seară către cele 10 spitale din prima linie. După ce sunt scoase de la -80 de grade, rezistă 5 zile la temperatura dintr-un firgider obişnuit.

Florin Cîțu, prim ministru: „Știţi foarte bine mâine începe campania de vaccinare, mâine se face primul vaccin”.

Col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore. Iar după ce un flacon este scos de la 2-8 grade, la temperatura camerei el are o stabilitate, după reconstituire, de 6 ore. Într-un flacon sunt cinci doze”.

Florin Cîțu, prim ministru: „Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie. E un moment important, îl aşteptam de un an de zile, de când am aflat de aceasta pandemie”.

Prima doză de vaccin o va primi un medic de la Institutul Matei Balş.

Col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „În acelaşi timp pot să vă spun că mă interesează şi ultima persoană care se va vaccina şi povestea acelei persoane, pentru că acela va fi momentul în care, împreună, putem spune că am pus punct pandemiei Covid-19 care ne-a afectat fără doar şi poate viaţa în acest an. Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină prototector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile maxime se obţin la 7 zile după cea de-a doua doză”.

România va primi 10 milioane de doze de vaccin Pfizer. Următoarea tranșă de 150.000 va ajunge în ţară pe 28 decembrie.

Totodată, anul viitor vor sosi şi vaccinurile produse de alte companii.

Citește și...
Cîțu, după ce vaccinul anti-COVID a ajuns la Cantacuzino:
Cîțu, după ce vaccinul anti-COVID a ajuns la Cantacuzino: "România va avea 10 milioane de doze"

Apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă, a declarat, sâmbătă, premierul Florin Cîţu.

Ungaria a început vaccinarea anti COVID-19 cu o zi mai devreme decât țările UE
Ungaria a început vaccinarea anti COVID-19 cu o zi mai devreme decât țările UE

Autorităţile ungare au început sâmbătă vaccinarea anti-coronavirus cu vaccinul Pfizer-BioNTech a angajaţilor din sectorul medical, cu o zi mai devreme decât în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Recomandări
LIVE UPDATE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Sunt 4.890 de morți și peste 20.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO
LIVE UPDATE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Sunt 4.890 de morți și peste 20.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO

Bilanțul cutremurelor care au afectat grav Turcia și Siria crește dramatic de la o oră la alta. 

Mama celor trei copii care au murit în incendiul din Capitală a fost reținută pentru ucidere din culpă
Mama celor trei copii care au murit în incendiul din Capitală a fost reținută pentru ucidere din culpă

Mama celor trei copii de 2, 3 și 6 ani, care au murit după ce în locuința din Capitală în care se aflau a izbucnit un incendiu, a fost reținută pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă, conform procurorilor.

Cutremurul din Turcia a avut peste 120 de replici până în prezent. Undele de șoc s-au întins pe 300 de kilometri
Cutremurul din Turcia a avut peste 120 de replici până în prezent. Undele de șoc s-au întins pe 300 de kilometri

Cutremurul de magnitudine 7,8 care a lovit Turcia și nordul Siriei, luni dimineață, s-a simțit și în alte țări, precum Liban, Cipru, Grecia și Israel. La nouă ore distanță, un alt cutremur de magnitudine 7,5 a avut loc.