În România au ajuns primele doze de vaccin anti-Covid. Începe campania de vaccinare a populației
Autoritățile se pregătesc să înceapă campania de vaccinare menită să pună capăt pandemiei care ne-a schimbat viețile și a bulversat întreaga lume.
În România au ajuns primele 10 mii de doze de vaccin, care au fost depozitate dimineață la Institutul Cantacuzino din București. La această oră sunt în drum spre cele 10 spitale din prima linie anti-Covid. Duminică începe oficial campania de vaccinare, prima doză urmând să o primească un medic de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.
Camionul a ajuns sâmbătă dimineață la Centrul Național de Stocare a Vaccinului de la Institutul Cantacuzino. Înăuntru erau cele 10.000 de doze.
Autoritățile speră ca vaccinarea să decurgă fără probleme şi suficient de mulţi români să aleagă să se vaccineze, astfel încât până la vară să scăpăm de mască, de distanţare şi mai ales de teama de a-i infecta pe cei dragi.
Cele 10.000 de doze au venit în două cutii frigorifice sigilate și izolate termic. În interior, flacoanele sunt înconjurate de gheață carbonică. Odată desigilate cutiile, vaccinul trebuie transferat în maximum 5 minute în ultracongelatoarele care mențin o temperatură constantă de -80 de grade.
La -80 de grade, vaccinul are o durată de viață de 6 luni. Flacoanele vor pleca însă sâmbătă seară către cele 10 spitale din prima linie. După ce sunt scoase de la -80 de grade, rezistă 5 zile la temperatura dintr-un firgider obişnuit.
Florin Cîțu, prim ministru: „Știţi foarte bine mâine începe campania de vaccinare, mâine se face primul vaccin”.
Col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore. Iar după ce un flacon este scos de la 2-8 grade, la temperatura camerei el are o stabilitate, după reconstituire, de 6 ore. Într-un flacon sunt cinci doze”.
Florin Cîțu, prim ministru: „Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie. E un moment important, îl aşteptam de un an de zile, de când am aflat de aceasta pandemie”.
Prima doză de vaccin o va primi un medic de la Institutul Matei Balş.
Col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „În acelaşi timp pot să vă spun că mă interesează şi ultima persoană care se va vaccina şi povestea acelei persoane, pentru că acela va fi momentul în care, împreună, putem spune că am pus punct pandemiei Covid-19 care ne-a afectat fără doar şi poate viaţa în acest an. Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină prototector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile maxime se obţin la 7 zile după cea de-a doua doză”.
România va primi 10 milioane de doze de vaccin Pfizer. Următoarea tranșă de 150.000 va ajunge în ţară pe 28 decembrie.
Totodată, anul viitor vor sosi şi vaccinurile produse de alte companii.