Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Rusiei.

UPDATE: Moscova consideră decizia Bucureştiului de a expulza un diplomat rus drept "neprietenoasă" şi îşi rezervă dreptul de a "lua măsuri relevante ca răspuns", a declarat, luni pentru TASS, ambasadorul rus în România Valery Kuzmin.

"Această decizie este, fără îndoială neprietenoasă şi nu îmbunătăţeşte relaţiile internaţionale dintre Rusia şi România", a susţinut ambasadorul rus.

Alexey Grishaev, declarat persona non grata

 

Conform sursei citate, este vorba despre Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Motivul acestei decizii, potrivit MAE, este faptul că ”activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

”Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin” - se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Tensiunile provocate de Rusia, în atenția CSAT

 

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în 27 aprilie, pe ordinea de zi fiind incluse subiecte referitoare la starea de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România.

El a catalogat situaţia din zonă "îngrijorătoare".

"Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem", a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

Rusia a anunțat că începe să îşi retragă trupele, masate în apropierea graniţei cu Ucraina, dar a pornit ample manevre militare în Crimeea şi Marea Neagră.