Rusia expulzează cinci diplomaţi polonezi şi acuză Varşovia că a îngheţat contactele cu Moscova

Ultima actualizare: 23-04-2021 15:05
Lavrov
Getty

Rusia a anunţat vineri că va expulza cinci diplomaţi polonezi ca răspuns la o măsură similară luată de Polonia săptămâna trecută împotriva a trei diplomaţi ruşi declaraţi de Varşovia persona non grata, transmite agenţia EFE.

''În răspuns la acţiunile provocatoare ale Poloniei prin expulzarea diplomaţilor ruşi şi bazându-ne pe principiul reciprocităţii, Ministerul de Externe a declarat persona non grata cinci angajaţi ai ambasadei poloneze în Federaţia Rusă'', a semnalat MAE rus, precizând că diplomaţii polonezi au termen să părăsească Rusia până pe 16 mai.

Decizia expulzării acestora a fost comunicată ambasadorului polonez Krzysztof Krajewski, convocat vineri la MAE rus, unde i s-a transmis ''un protest energic'' după ce Polonia a expulzat pe 15 aprilie trei diplomaţi ruşi sub ''pretextul absurd'' al exprimării solidarităţii faţă de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA.

În opinia Moscovei, această decizie a Poloniei a fost ''o altă confirmare că Varşovia merge tot mai mult pe calea unei degradări şi distrugeri sporite a relaţiilor noastre bilaterale''.

De asemenea, MAE rus a susţinut că, în urma acţiunilor guvernului polonez, ''în ultimii ani contactele cu Rusia au fost practic îngheţate''.

Pe de altă parte, diplomaţia rusă a criticat ceea ce a numit ''un război ruşinos faţă de monumentele sovietice, încercările de a torpila proiectele energetice ruse, campaniile de dezinformare antiruseşti pe scară extinsă, falsificarea istoriei şi prelungirea fără sfârşit a sancţiunilor occidentale'' împotriva Rusiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO