România are cel mai mare risc de sărăcie din UE. 62% la sută dintre români nu îşi permit o vacanţă departe de casă
România este țara cu cel mai mare risc de sărăcie din Uniunea Europeană, arată ultimul raport Eurostat.
Jumătate dintre români nu pot face față unei cheltuieli neprevăzute. Acum în perioada vacanțelor mulți nu își permit să călătorească deloc.
Mai mult de un sfert din români sunt săraci, arată datele Uniunii Europene. Şi media europeană este destul de crescută, de 21%. O analiză The Wall Street Journal arată că toţi europenii se descurcă tot mai greu cu cheltuielile.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Jumătate dintre români sunt descoperiţi financiar în faţa unei cheltuieli neprevăzute, procentul de 47 la sută înregistrat în ţara noastră situându-ne pe locul întâi în Uniunea Europeană, la acest capitol. Trist este că la noi situaţia s-a înrăutăţit de la an la an, în timp ce în statele membre, s-a îmbunătăţit. În prezent, media europeană este de 31 la sută.
Femeie: "Dacă ar fi vreo situaţie neprevăzută, nu ştiu ce aş face, cum m-aş descurca, nu am bani de-o parte. Decât dacă m-aş împrumuta într-o bancă".
Din păcate România ocupă un loc fruntaş şi la numărul cetăţenilor din UE care nu îşi permit o vacanţă de o săptămână departe de casă. Adică 50 de km, consideră cei la Eurostat distanța de casă. 62 la sută dintre români față de media europeană, care este aproape 29 de procente.
În acelaşi timp, ţara noastră intregistreaza o scădere majoră a numărului de locuitori. Au fost mai multe decese decât naşteri. Plus că milioane de români şi-au căutat un trai mai bun în alte ţări.
Florin şi Lucian sunt din Botoşani. Au plecat din ţară imediat cum au terminat liceul. Au început de jos, iar acum au propria firmă de construcţii în Belgia, pe care au deschis-o cu un euro în buzunar.
În 2018, au încercat să îşi deschidă o afacere în România, dar birocraţia i-a descurajat.
Florin și Lucian: ”Ne pare tare rău că în România nu se poate lucrul ăsta. Cum am putut reuși aici cu un euro în buzunar, suntem organizați toate lucrurile merg bine și în țară de ce nu și vă gândiți că Belgia este țara cea mai taxată cum reușim noi să plătim toate taxele pus noi să ne putem descurca și în țară nu când stăm și ne gândim că în țară chirie nu plătim, taxele sunt mult mai mici și nu ai șanse de supraviețuire”.
Dragoş Pislaru, Europarlamentar: ”În România, și o spun cu toată responsabilitatea: nu există o luptă împotriva sărăciei. Scoaterea românilor din sărăcie nu se face din vouchere nu se face dând niște sume de bani. Trebuie să le dai oportunități și acces la educație, oportunitatea de a-și găsi oferte de muncă care să fie bine plătite".
Dacă vor să rupă acest cerc vicios al sărăciei, autorităţile trebuie să investească într-un segment vulnerabil al populaţiei: copiii, care merită sprijiniţi să aibă acces la educaţie.