Robert Răduță, omul de afaceri care și-a asumat repopularea Dunării cu sturioni, a fost condamnat la 3 ani de închisoare
Decizie definitivă, într-un scandal vechi de fraudă cu fonduri europene. Robert Răduță, omul de afaceri care și-a asumat repopularea Dunării cu sturioni, a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
Acum mai bine de un deceniu ar fi deturnat peste 8 milioane de lei din fondurile Uniunii Europene. Iar compania controlată de Răduță va trebui să plătească o amendă penală, de 200.000 de lei.
Omul de afaceri Robert Răduță a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru instigare la fraudă cu fonduri europene. Asta după ce prima instanță, Tribunalul Călărași, îl condamnase la 5 ani.
Robert Răduță nu va ajunge în spatele gratiilor, pentru că judecătorii au putut, și au decis să îi suspende executarea pedepsei, dar va avea un termen de supraveghere de patru ani. În plus, omul de afaceri va trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Administrația Lacurilor din Capitală, fie la Arhiepiscopia Bucureștilor.
Robert Răduță deține o bază turistică în Deltă și cel mai mare lac de pescuit sportiv din țară, la Sărulești. Răduță a devenit cunoscut în urmă cu un deceniu, când s-a lansat programul de repopulare a Dunării cu sturioni. Martori i-au fost chiar oficialii europeni.
Promitea refacerea faunei de sturioni
Afacerea cu ferma de sturioni de la Tămădău a primit atunci finanțare europeană, mai ales că Răduță promitea că va elibera în Dunăre 150.000 de exemplare, și astfel va reface fauna de sturioni decimată de pescuitul excesiv de după 90.
Maria Damanaki, comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit: „Organizațiile noastre studiază fiecare proiect în parte și suntem dispuși să ajutăm așa cum putem."
Robert Răduță, proprietar crescătorie: „Prindem sturioni adulţi care urcă pe Dunăre, facem reproducerea artificială aici, peştii sunt eliberaţi din nou în Dunăre la sfârșitul lui mai".
Cel mai puternic om de afaceri din domeniul pescuitului, un apropiat al liderilor politici, a fost însă acuzat că firma controlată de el a fraudat fonduri europene, așa că judecătorii au condamnat și fima la o amendă penală de 200.000 de lei.
Probele dosarului au arătat, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul nu doar că a instigat alţi inculpaţi să încalce legea, dar a participat direct la mistificarea realităţii şi producerea de dovezi din care să rezulte o situaţie de fapt nereală, dar favorabilă scopurilor inculpatului, a stabilit Tribunalul Călărași.
Și fiul său, Robert Răduță junior, a fost acuzat, iar după o achitare în prima instanță, Curtea de Apel l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.
Prin aceeași decizie definitivă, omul de afaceri Robert Răduță a fost obligat să-i plătească Ministerului Agriculturii, în solidar cu ceilalți inculpați judecați, inclusiv firma sa, prejudiciul de peste 8 milioane de lei. Sumă la care se vor adăuga și dobânzi și penalități pentru fiecare zi de întârziere.