Oamenii au făcut cozi în piețe pentru prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Care sunt prețurile

×
Codul embed a fost copiat

Prima zi de dezlegare la pește din Postul Crăciunului a adus forfotă în piețe și apoi în bucătării. Oamenii au cumpărat din toate soiurile: de la biban, somn, crap sau sturioni, până la păstrăv.

Și în restaurante s-a gătit intens duminică, atât rețete tradiționale, adorate de oricine, cât și bucate pretențioase, aromatizate cu ierburi și vinuri fine.

După mulțimea care stătea la coadă, în piața din Constanța, dis de dimineață, îți dădeai seama că este prima zi din post în care se poate mânca pește.

Numai în primele ore s-au vândut aproape 300 de kilograme de crap, caras, somn, dar și sturioni.

Prețurile au pornit de la 35 de lei kilogramul bibanul de mare, 33 de lei somnul, la 25 de lei crapul și 14 lei carasul.

Citește și
masa de post
Prețurile la mâncare au crescut considerabil în ultima vreme. Cât ajunge să coste o masă în perioada de post
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vânzatoare: ”E viu, încă viu!”.

Somnul din imagini, pe care vânzătoarea abia a reușit să îl pună în pungă, avea șapte kilograme și a costat 224 de lei. Odată ajuns în bucătărie, se va transforma în mâncăruri delicioase.

Reporter: Ce veți pregăti?
Client: Bineînțeles, ciorbă de pește lipovenească și la tigaie prăjit, mujdei de usturoi“.

Bibanul la cuptor, de exemplu, este gata în doar o jumătate de oră. Aromat cu salvie, cimbrișor, puțin rozmarin și 2 - 3 căței de usturoi, este stropit cu ulei de măsline și vin rose si lăsat să se coacă.

Sorin Petcu, bucătar șef: ”Au, ce dolofan e! Un biban de mare la cuptor, o salată de citrice, puțin ulei de măsline și sucul ăsta de la citrice turnat deasupra”. 

Cele mai gustoase rețete

În nordul țării, păstrăvul a fost soiul de pește cel mai căutat, iar comenzile la păstrăvării au crescut cu aproximativ 50% în ultima săptămână. În această păstrăvărie de lângă Baia Mare clienții își prind singuri peștele dorit. Alții îl primesc acasă.

Maria Roman, proprietară păstrăvărie: ”Avem păstrăv proaspăt la 29 lei kg, la fața locului, la bazin. Facem livrări la domiciliu, eviscerat, pastă de păstrăv proaspătă, icre”.

Iar rețetele sunt delicioase. Pe lângă clasicul păstrăv în crustă de mălai cu mamăliguță și mujdei alături, fileul cu sos de unt este o alternativă cel puțin la fel de îmbietoare.

Marius Stan, bucătar: ”Cu pieliță crocantă, moale pe interior, cu salată de valeriană, roșii cherry și icrele pe care le colectăm chiar noi de aici și sos de unt, cu lămâie și usturoi”.

Meniurile restaurantelor au fost pline de rețete cât mai variate.

Pachețele de păstrăv, câteva pernuțe, avem și picante, păstrăv afumat, file afumat cu semințe de pin și migdale, salata care este și rețeta proprie”.

Nina Rus, bucătar: ”Sarmalele noastre conțin ceapă, orez, puțin cimbru, sare, piper, orez și bineînțeles carne de păstrăv afumat”.

În restaurante, o porție de păstrăv prăjit cu mămăliguță, cartofi și mujdei ajunge la 30-40 de lei. Fileul este cu aproximativ 10-20 de lei mai scump. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Postul, nerecomandat pentru copii și femeile însărcinate. Cum îi poate afecta lispa de proteine complete
Postul, nerecomandat pentru copii și femeile însărcinate. Cum îi poate afecta lispa de proteine complete

Organismul uman este construit în principal din proteine. Din acest motiv, are nevoie permanentă de proteine complete din hrană. Găsim proteine complete doar în ou, carne şi lactate.

Prețurile la mâncare au crescut considerabil în ultima vreme. Cât ajunge să coste o masă în perioada de post
Prețurile la mâncare au crescut considerabil în ultima vreme. Cât ajunge să coste o masă în perioada de post

Am intrat în prima săptămână din postul Crăciunului, sau ”postul bucuriei”, dar mulți se întorc triști de la cumpărături și spun că este cel mai scump post din ultimii patru ani.

De ce hamsiile mâncate de români sunt la jumătate din dimensiunea normală. „Aveau chiar şi 20 de centimetri, acum maxim 10”
De ce hamsiile mâncate de români sunt la jumătate din dimensiunea normală. „Aveau chiar şi 20 de centimetri, acum maxim 10”

Gustoasele hamsii și stavridul prins de pescarii români ajung pe mesele noastre înainte de maturitate. Cu alte cuvinte, mâncăm pește mult mai mic, susțin cercetătorii de la malul mării.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.