Riscurile nevazute ale maidanezilor de pe strazi. Cum pot lua copiii boli parazitare
Maidanezii nu doar musca, ci va pot imbolnavi grav, ne anunta specialistii.
Medicii spitalelor de boli parazitare din Capitala se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intenstinali din cauza animalelor.
Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei mici cat si de caini, sunt principalele zone declarate suspecte pentru astfel de imbolnaviri.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La nici 2 ani, acest baietel a fost diagnosticat cu o boala numita toxocaroza provocata de un vierme parazitar al cainelui.
De altfel, numai la Spitalul Colentina din Capitala 30 de pacienti, adulti si copii vin cu astfel de semne de boala, iar la 80 la suta dintre ei se confirma fie toxocaroza fie chistul hidatic sau amandoua .
Aceste doua boli sunt cauzate de niste viermi parazitari care se localizeaza in tractul digestiv. Femelele pot depune intre 20.000 si 200.000 de oua pe zi, care sunt eliminate prin fecalele cainelui
Ouale pot ajunge si in tractul digestiv al omului, prin contact cu solul contaminat. In organismul uman afecteaza ficatul, plamanii si alte organe interne. In cazul chistului hidatic se impune operatie.
"In fecale cainelui nedeparazitat exista oua de troxocara. Ouale ajung pe sol si pot fi preluate de om, odata cu praful de pe strada. In pericol mai mare sunt copii, ajunge mai usor in gurita lor, manute murdare, praf ajuns pe gura", explica Dr. Suzana Elena Cilievici, medic primar boli parazitare.
Din fericire, cele doua boli nu se transmit de la om la om.
Un studiu realizat in America a aratat ca aproximativ 20% dintre caini elimina Toxocara Canis. La randul lor, englezii au constatat, prin esantioane de sol recoltate din parcurile pentru copii, ca 24% dintre acestea contineau oua de Toxocara Canis. In Romania, nu s-au efectuat inca studii epidemiologice care sa precizeze gradul de contaminare al locurilor de joaca sau prevalenta infectiei in randul copiilor.
Prezenta viermilor parazitari se poate detecta printr-o analiza de sange. Ca sa stam departe de aceste boli este foarte important sa ne spalam mainile sa ducem animalele de companie la deparazitare si sa evitam cainii comunitari.