Cainii agresivi, ascunsi de oameni din calea hingherilor. Cand vor fi strazile curatate complet

×
Codul embed a fost copiat

Referendumul din Bucuresti pentru eutanasierea maidanezilor a fost anulat oficial de Consiliul General al Capitalei.

UPDATE 19:00

Era o cheltuiala in plus si o actiune inutila, devreme ce Camera Deputatilor a votat deja o lege in acest sens. Responsabilii au baza legala ca sa adune cainii fara stapan, dupa ce saptamana trecuta un copil de patru ani a fost sfasiat de maidanezi intr-un parc din sectorul doi.

Astazi, operatiunea de strangere a cainilor comunitari a vizat mai multe gradinite si scoli, de unde hingherii au adunat in total 90 de maidanezi. Mai multi decat ieri, dar sub media necesara pentru ca autoritatile sa-si poata respecta promisiunea ca vor curata capitala intr-un an si jumatate.

De la o scoala din sectorul 3, de exemplu, hingherii au ridicat doi maidanezi pe care angajatii au tinut sa ii duca pe brate pana la masina. Unul dintre ei a scapat, nu inainte de a-l musca pe hingherul care incerca sa-l prinda.

Citește și
maidanezi
Situatia de pe strazile Capitalei, dupa o saptamana de vorbe. Banii pentru caini, tinuti "la ciorap"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cainele agresiv a fost in cele din urma capturat. Dupa scoli au urmat blocurile din apropiere. Iar pe unele strazi spiritele s-au incins.

In timp ce o femeie a izbucnit in plans, altii au aruncat dupa hingheri cu tot felul de obiecte. Cateva strazi mai incolo acelasi scandal, dar alta atitudine.

La final, responsabilii au tras linie dupa o alta zi de munca: 92 de caini adunati de pe langa unitatile de invatamant. Sunt cu 22 mai multi decat ieri si in acelasi timp cu 30 mai putini fata de media zilnica promisa de municipalitate. Autoritatea pentru Supravegherea animalelor s-a angajat ca va strange maidanezii in cel mult un an si jumatate. Pentru asta, ar trebui sa captureze cel putin 120 de caini in fiecare zi, timp de 18 luni.

UPDATE 07:00

11 echipaje mobile au iesit marti in teren fata de 3 cate erau pana acum. Iar rezultatele in urma acestei schimbari s-au vazut: aproximativ 70 de maidanezi au ajuns in adapost.

Sunt extrem de putini totusi, avand in vedere ca in jur de 65 de mii de caini fara stapan inca umbla liberi.

Unul dintre echipaje a avut o misiune dificila in sectorul 4. In cartierul Berceni, hingherii au ajuns la cateva minute dupa ce o femeie a fost sfisiata de un caine vagabond. In urma ei, a ramas o balta de sange.

"A fost lac de sange si iubitorii de animale din blocul celalalt au dat cu apa. Au curs aproape doua kilograme. Mergea pe strada femeia", povesteste un martor.

Imediat dupa agresiune, maidanezul a fost ascuns intr-o scara de bloc.

Acest domn le-a spus hingherilor ca e cainele lui. Abia dupa ce politistii locali au sosit in zona, omul a recunoscut ca animalul este de fapt unul fara stapan. Iata insa explicatia lui pentru agresivitatea patrupedului.

"Este o doamna aici la etajul trei care are ii agita cu un aparat din ala."

La cateva strazi distanta asistam la o scena care ingreuneaza misiunea de ridicare a maidanezilor. O tanara a reusit sa elibereze un caine capturat.

"Da-i drumul te rog frumos, te rog frumos."

Cu toate ca echipele de hingheri s-au suplimentat, actiunea de prindere este la fel de greoaie iar misiunea lor este una dificila. Cainii sunt foarte rapizi.

NU putem sa ascundem nici faptul ca noii hingheri sunt lipsiti de experienta. De pilda cei pe care i-am insotit in actiune spun ca nu au mai pus mana pe crosa niciodata. Unul este fost salvamar, iar altul - fost ospatar.

Triplarea numarului de echipe mobile din teren a adus totusi si la o triplare a numarului de caini ridicati de pe strada. Actiunile sunt insa insuficiente, pentru ca si numarul reclamatiilor a crescut de trei ori.

"Inainte aveam intre 70 si 80 de reclamatii si acum avem peste 200 de reclamatii pe zi", afirma coordonatorul proiectului ASPA, Razvan Bancescu.

Cainii capturatiau fost dusi la Mihailesti, unde se construieste in regim de urgenta un nou adapost care ar putea fi gata la sfarsitul saptamanii viitoare. Asadar, se poate...

Un bilant care ne arata ca cei 70 de caini stransi de pe strazile Capitalei reprezinta doar o picatura intr-un ocean. In ritmul acesta, desi e drept unul mai alert fata de zilele trecute, vom reusi sa curatam Bucurestiul de cei 65 de mii de maidanezi in peste 900 de zile, sau mai simplu in 2 ani si jumatate.

Operatiunile ar trebui sa continue si in zilele urmatoare. Cu atat mai mult cu cat servicul de ecarisaj a fost in sfarsit externalizat.

Deocamdata, cainii nu vor fi ucisi. Municipalitatea asteapta ca noua lege sa poata fi aplicata, dar si ca hotarearea de consiliu care permite eutanasierea sa primeasca toate avizele necesare.

UPDATE 15:52 Victima din sectorul 4 este o femeie in varsta, care a fost internata la Spitalul "Bagdasar-Arseni", pentru investigatii, ulterior a fost dusa la Institutul "Matei Bals, unde i s-a facut vaccinul antirabic, iar in final a revenit la "Bagdasar-Arseni", pentru ingrijiri.

Alis Grasu a precizat ca femeia a avut doua plagi deschise la picioare, insa nu este in stare grava. Potrivit primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, femeia are 86 de ani si a fost muscata de un caine care are proprietar, autoritatile incercand sa il identifice pe acesta.

Una dintre persoanele muscate in sectorul 6 este barbat 33 de ani, care a fost atacat in zona Valea Cascadelor si care are o plaga la piciorul drept. Acesta a fost dus la Spitalul Universitar, a precizat managerul SABI.

Al treilea incident, produs tot in sectorul 6, a avut ca victima un barbat care s-a ales "cu cateva zgarieturi", nefiind necesar transportul la spital, a mai spus Alis Grasu.

UPDATE 13:00. In timp ce parlamentarii adoptau legea maidanezilor, o femeie din Capitala ajungea la spital dupa ce a fost muscata de un caine fara stapan.

Incidentul s-a petrecut pe o strada in sectorul 4 al Capitalei, acolo unde au ajuns si mai multe echipe de hingheri cu misiunea de a strange animalele comunitare. Asta dupa ce au fost marite efectivele de hingheri de la 3 la 11. Cum era de asteptat pe teren au aparut si incidente intre iubitorii de animale si cei care nu vor sa mai vada patrupedele pe strazi.

UPDATE 12:30. O femeie a ajuns la Spitalul Matei Bals dupa ce a fost muscata de un maidanez astazi in Bucuresti. Pentru ca sangerarea ei nu a putut fi oprita, ea a fost trimisa de urgenta la Spitalul Floreasca.

Hingherii au avut mult de furca si cu iubitorii de animale care s-au opus in multe cazuri ridicarii cainilor de pe strada

Numarul hingherilor a fost suplimentat, marti fiind pe teren unsprezece echipe ale Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor care aduna caini de pe strazi, a declarat, marti, Razvan Bancescu, coordonator de proiect la ASPA.

Razvan Bancescu a venit, marti, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a aduce documente in dosarul in care se fac cercetari privind imprejurarile in care a murit Ionut Anghel, dupa ce a fost muscat de caini, in 2 septembrie, langa Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei.

Intrebat daca din 2 septembrie a fost suplimentat numarul hingherilor, Razvan Bancescu a spus ca de la trei echipaje, cat au fost pana acum, s-a ajuns la 11 echipaje. Aceste echipaje au primit mandat de capturare a cainilor de pe strazi si transportare a acestora in adaposturi.

Bancescu a precizat ca marti ar trebui sa fie pe teren toate cele 11 echipaje, care vor ridica de pe strazi cainii, in principal pe cei gasiti in haite. In teren sunt grupate cate doua masini, insotite de inspectori de la Directia de Control, acestia avand liste cu zonele in care au fost sesizate haite de caini.

Bancescu a mai spus ca luni au fost ridicati aproximativ 30-35 de caini, unii dintre acestia din zonele gradinitelor si altor institutii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Documentul care face inutil referendumul. Din 13 septembrie, maidanezii Capitalei pot fi eutanasiati
Documentul care face inutil referendumul. Din 13 septembrie, maidanezii Capitalei pot fi eutanasiati

EXCLUSIV | Cifra 13 este fatidica pentru maidanezii din Bucuresti. Din 13 septembrie 2013, teoretic, cainii fara stapan din Capitala pot fi ucisi legal, datorita unei hotarari care a fost adoptata deja de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Situatia de pe strazile Capitalei, dupa o saptamana de vorbe. Banii pentru caini, tinuti
Situatia de pe strazile Capitalei, dupa o saptamana de vorbe. Banii pentru caini, tinuti "la ciorap"

Intre timp, pe strazile din Bucuresti, situatia este aceeasi pentru ca oficialii n-au facut nimic pentru a urgenta strangerea maidanezilor.

Primarii PSD numesc o
Primarii PSD numesc o "ineptie" referendumul lui Oprescu. Din 13 septembrie, liber la eutanasiere

Abia dupa moartea lui Ionut, copilul de 4 ani sfasiat de maidanezi, parlamentarii au inteles ca trebuie sa urgenteze legea privind cainii fara stapan.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.