Reuters: Vizita în Israel îl leagă pe Biden și implicit pe SUA de orice atac în Fâșia Gaza

Joe Biden Israel
Getty

Biden a mers în Israel pentru a susţine lupta statului evreu împotriva Hamas şi pentru a oferi ajutor palestinienilor, dar, prin faptul că a zburat la Tel Aviv, liderul american s-a legat în acest fel de orice luptă care va urma, a scris, joi, Reuters.

Vizita de opt ore a lui Joe Biden a avut loc la o zi după explozia de la un spital din Fâșia Gaza, care, potrivit Hamas, a ucis sute de palestinieni și care a generat reacții violente în lumea arabă.

"Dintr-o perspectivă a riscului, Biden este acum legat de orice decid israelienii să facă în Gaza", a declarat Jon B. Alterman, directorul programului Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington.

Biden mizează pe faptul că încurajarea, negocierea şi ajutorul acordat Israelului îi conferă cea mai mare influenţă în modelarea acţiunilor acestuia, a precizat acesta.

Planurile sale de a face să treacă rapid prin Congres un ajutor suplimentar de miliarde de dolari pentru Israel este posibil să alimenteze dezbaterile privind fondurile contribuabililor americani.

Citește și
ajutor umanitar gaza
Israel a acceptat să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza. Biden: "Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian"
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Între timp, veto-ul american la o rezoluţie a ONU care cerea încetarea focului a stârnit furia aliaţilor.

Biden a declarat că Statele Unite vor oferi noi fonduri de 100 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar în Gaza şi Cisiordania ocupată. SUA au cerut Israelului să permită ajutorul umanitar pentru palestinieni.

Deja Casa Albă recunoaşte că trebuie să explice mai bine acasă politica lui Biden privind Israelul.

Biden va rosti, joi, la o oră de maximă audiență, un discurs la Casa Albă pentru "a discuta răspunsul nostru la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei", a anunţat, miercuri, Casa Albă.

După ce a plecat de la Tel Aviv, liderul american a susţinut un prim briefing de presă la bordul Air Force One pentru a le spune reporterilor că a discutat cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi pentru a deschide punctul de trecere Rafah pentru ajutor umanitar în Gaza.

Biden își riscă puternic credibilitatea

Menţinerea credibilităţii ar putea deveni din ce în ce mai dificilă pentru Biden atunci când o invazie terestră a forțelor israeliene în Fâșia Gaza va creşte numărul victimelor civile, a spus Ezra Cohen, cercetător la Institutul Hudson şi fost subsecretar american al apărării pentru informaţii.

"Sunt trupe terestre la sol, mergând din casă în casă, lupte pe stradă, cu Hamas, cu civili încă blocaţi acolo pentru că Hamas nu îi lasă să plece", a declarat Cohen.

Acesta a adăugat că Joe Biden "va trebui să fie foarte preocupat să explice poporului american că Israelul respectă legea conflictului armat".

Mai mulţi critici vocali afirmă că Israelul nu o face.

Aproximativ 78% dintre americani, inclusiv majoritatea democraţilor şi republicanilor, susţin eforturile diplomatice ale SUA pentru a permite locuitorilor din Gaza care fug de lupte să se mute într-o ţară sigură, conform unui sondaj Reuters / Ipsos.

Mai puţin de jumătate, 41%, au spus că sunt de acord cu o declaraţie conform căreia "SUA ar trebui să sprijine Israelul" în conflictul său cu Hamas şi doar 2% au afirmat că Statele Unite ar trebui să-i sprijine pe palestinieni.

Situaţia ameninţă să destrame ani de muncă diplomatică de curtare a partenerilor din lumea arabă şi musulmană, din Turcia până în Arabia Saudită şi din Egipt până în Qatar, în speranţa că legăturile mai strânse ar face Israelul mai sigur, ar contracara duşmanii SUA, de la Teheran până la Moscova şi Beijing, şi ar ţine sub control preţul gazelor din SUA.

Diplomaţia pentru normalizarea legăturilor dintre Arabia Saudită şi Israel este acum îngheţată, în timp ce Biden încearcă să împiedice ca o criză în spirală să cuprindă Orientul Mijlociu şi să declanşeze o confruntare directă cu Iranul.

"A fi preşedinte înseamnă a face pariuri, iar Biden a făcut unul", a spus Alterman, care a adăugat: "Vom vedea cum se va termina asta".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Articolul face parte din:

Război în Orientul Mijlociu. Oficiali palestinieni: Peste 3700 de oameni din Gaza au fost uciși până acum

jihadul islamic
Ce este Jihadul Islamic, grupul palestinian acuzat că s-ar afla în spatele exploziei de la spitalul din Gaza

Jihadul Islamic, un grup militant palestinian aliat al Hamas şi care a luat parte la asaltul din 7 octombrie asupra Israelului, a fost acuzat de armata israeliană că s-ar afla în spatele exploziei de marţi de la spitalul din Gaza.

Proteste, Capitoliu, SUA
Sute de persoane au fost arestate după ce au intrat în Capitoliul SUA, cerând încetarea războiului dintre Israel și Hamas

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate de poliţia Capitoliului în timpul unei manifestaţii de amploare, miercuri, împotriva războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei Capitoliului.

10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor
„Angoasă și groază.” 10.000 de persoane protestează în Atena în sprijinul palestinienilor. FOTO

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat miercuri în centrul Atenei, în semn de solidaritate cu palestinienii, înainte de a se îndrepta către Ambasada Israelului, a declarat poliţia pentru agenţia France Presse.

 

Jehad Mheisen
Lovitură pentru teroriștii Hamas. Șeful forțelor lor de securitate, Jehad Mheisen, a fost ucis chiar în casă, cu familia sa

Șeful forțelor de securitate ale Hamas a fost ucis, joi, 19 noiembrie, împreună cu membrii familiei sale, într-un atac aerian al Israelului asupra casei lor.

armata israel
Israelul a arestat peste 500 de posibili teroriști în Cisiordania. Sprijinul pentru Hamas este puternic în regiune

Forţele de securitate israeliene au arestat peste 500 de suspecţi în operaţiuni antiteroriste în Cisiordania de la escaladarea conflictului cu Hamas, a anunţat joi armata israeliană, transmite dpa.

hamas
Țara care ar fi înarmat gruparea Hamas pentru atacul sângeros asupra Israelului. Ce indică dovezile | FOTO

Luptătorii Hamas au folosit probabil armele unui dușman al Occidentului în timpul atacului nemilos din 7 octombrie asupra Israelului.

palestina, palestinieni
Israelul, acuzat de pedepsirea „colectivă” a palestinienilor prin „înfometare” şi „deplasare forţată”

Preşedintele egiptean şi regele Iordaniei cer joi, la Cairo, încetarea „imediată” a Războiului în Fâşia Gaza şi acuză Israelul de faptul că aplică o „pedeapsă colectivă” prin care îi „înfometează” pe palestinieni şi îi „deplasează forţat”.

război, Israel, Gaza
Israelul, atacat simultan de pe două teritorii. Armata israeliană, în alertă

Sirenele de raid aerian au sunat joi după-amiază simultan în sudul şi nordul Israelului, tirurile de rachete fiind trase atât din Gaza, cât şi Liban, relatează The Times of Israel şi Jerusalem Post.

israel
Ajutor economic pentru israelienii afectați de atacurile Hamas. Va fi "mai mare şi mai amplu" decât cel din timpul pandemiei

Guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile teroriștilor Hamas.

Yoav Gallant
Israelul anunță că momentul invaziei terestre în Gaza se apropie. "O veţi vedea din interior. Vom fi precişi şi ucigători”

Ministrul israelian al Apărării s-a întâlnit, joi, cu soldați din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza și a transmis un mesaj clar despre invazia terestră asupra enclavei controlată de gruparea teroristă Hamas.

fâșia gaza
România sare în ajutorul populației din Fâșia Gaza. Țara noastră va trimite alimente și articole de cazarmament | DOCUMENT

Guvernul a anunțat, joi seara, că țara noastră va trimite în Fâşia Gaza asistenţă internaţională cu titlu gratuit constând în produse alimentare şi articole de cazarmament.

Spital Gaza
Ce au observat americanii în urma exploziei de la spitalul din Gaza

Comunitatea de informaţii a SUA estimează că probabil au fost ucise între 100 şi 300 de persoane în explozia de la spitalul baptist Al-Ahli din Gaza, potrivit unei evaluări neclasificate a serviciilor de informaţii obţinute de CNN.

Citește și...
Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt
Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt "complice la crimele" Israelului din Gaza. "Bombele care cad sunt americane"

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat miercuri SUA că sunt "complice la crimele" Israelului, după bombardarea unui spital din Gaza şi după vizita în Israel a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

Israel a acceptat să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza. Biden:
Israel a acceptat să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza. Biden: "Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian"

Joe Biden a făcut, miercuri, o vizita scurtă, dar intensă, la Tel Aviv. ''Nu lăsați durerea și furia să vă macine sufletele!", le-a spus israelienilor aflați în stare de șoc.

Discurs în forță al președintelui Biden: Israelul, deși în suferință, nu trebuie să repete greșelile SUA de după 11 sept 2001
Discurs în forță al președintelui Biden: Israelul, deși în suferință, nu trebuie să repete greșelile SUA de după 11 sept 2001

Israelul a aprobat intrarea unui ajutor în Fâşia Gaza ''cât mai rapid posibil'', a dat asigurări miercuri preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită la Tel Aviv.

Proteste violente în Beirut şi Amman. Protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasadele SUA şi Israelului | VIDEO
Proteste violente în Beirut şi Amman. Protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasadele SUA şi Israelului | VIDEO

Câteva ambasade din Orientul Mijlociu au fost miercuri sub asediul protestatarilor violenţi în timp ce preşedintele Joe Biden a zburat în regiune, scrie News.ro.

Joe Biden a explicat de ce crede că Israelul nu a atacat spitalul din Gaza, acolo unde au murit sute de persoane
Joe Biden a explicat de ce crede că Israelul nu a atacat spitalul din Gaza, acolo unde au murit sute de persoane

Președintele SUA, Joe Biden, a explicat de ce crede că israelienii nu s-au aflat în spatele exploziei care a ucis marţi sute de persoane la un spital din Gaza, informează News.ro, care citează ABC News.

Recomandări
Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington
Palma dată de SUA Israelului, în plin război cu Hamas. Decizia anti-Netanyahu luată la Washington

Administraţia Biden a oprit săptămâna trecută un transport de arme către Israel, în opoziţie faţă de aparentele demersuri ale israelienilor de a invada oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei.

VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Statele UE și NATO care au luat parte la învestirea lui Putin. Surprize mari la Kremlin
Statele UE și NATO care au luat parte la învestirea lui Putin. Surprize mari la Kremlin

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară, iar ceremonia solemnă a avut loc la Kremlin. La eveniment au participat și șase state din UE, dintre care patru sunt și membre NATO.