Restaurantele, obligate să-și actualizeze meniurile. ”Mulți lasă la latitudinea fiecăruia să-și imagineze ce o să mănânce”
Din martie, toate restaurantele, inclusiv cele de tip fast food trebuie să își actualizeze meniurile. Clienții vor afla exact ingredientele folosite și numărul de E-uri.
În plus, ca să se asigure că numărul de calorii este corect, bucătarii pot lucra în colaborare cu medici nutriționiști. Autoritățile le-au pus la dispozitie și un motor de calcul.
”Șnițelul ăsta 200 și cu cartofii 400 calorii, aici probabil sunt 6-700 sute calorii și dacă ar fi fost un piept de pui cu niște cartofi nature ar fi fost la jumătate caloriile. Burgerul, 254 suta de grame - 93 de grame, deci 250 de calorii”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Din 15 martie, ar trebui să găsim în meniu în dreptul felurilor de mâncare: conținutul, aportul caloric și aditivii folosiți, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment.
De exemplu, dacă produsul are în compoziție 5 E-uri, o să găsim în paranteză 5E. Cât despre numărul de calorii, se foloseste sistemul ATwater, universal valabil, în care un gram de grăsime are 9 kilocalorii, glucidele și proteinele 4 kilocalorii, iar alcoolul 7.
Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție, Boli Metabolice: ”Dacă ne referim la produsele noastre tradiționale sau care se gătesc în restaurant, caloriile ar trebui calculate clar pornind de la ingredientele în crud, pieptul de pui în crud, tot ce se pune pe lângă, să nu uităm de ulei, pentru că uleiul e cel mai îngrășător aliment din lumea asta și ne costă foarte multe calorii, așadar, luăm ingredientele în crud, calculăm compoziția și apoi împărțim pe 100 de grame în produs finit, desigur că lucrurile astea trebuie să se facă în bucătărie, la fața locului, la produsele respective, împreună cu bucătarul care ne pune la dispoziție rețeta, de către un nutriționist avizat, care știe să facă această socoteală și acest calcul de calorii”.
Monoglutamatul din mâncarea procesată dă dependență
Pentru că decizia ANPC a fost contestată de mulți patroni de restaurante, care spuneau că este costisitoare și greu de aplicat, autoritățile le-au pus la dispoziție un motor gratuit pentru calculul nutrițional. Există deja lanțuri de restaurante care afișează toate aceste informații.
Horia Constantinescu, presedinte ANPC: ”Recomandăm operatorilor economici utilizarea smântânei, scrie lapte fără în paranteză grăsime de palmier și alte chimicale. În baza ordinului emis de mine vor trebui să scrie în meniu cremă vegetală, să explice din ce este alcătuită pentru a putea lua decizia în cunoștiință de cauză. Mulți operatori economici vă explică că vând paste carbonara și lasă la latitudinea fiecăruia să își imagineze ce urmează să mănânce. Sunt restaurante unde se bat 2-3 ouă cu ulei, sare, lămâie pentru o maioneză și iese ceva asemănător cu cea la găleată din alte restaurante, cu 7-8 E-uri”.
Medic: ”Condiment pentru pui, condiment pentru sarmale, cu siguranță acolo e un pic de monoglutamat, acolo sunt E-uri, sunt lucruri care schimbă gustul mâncării, monoglutamatul dă dependență, în felul acesta devenim dependenți de mâncarea asta procesată și o dorim din ce în ce mai mult și o poftim”.
Regula se aplică și pentru cei care fac livrări la domiciliu, care trebuie să își actualizeze site-urile.