RePatriot, proiectul prin care românii din diaspora pot promova România. Ce presupune

10-12-2020 17:35


Cum ar fi dacă fiecare român care stă în altă țară ar convinge măcar un străin să vină în concediu în Romania?

Și-au pus această întrebare câțiva oameni de afaceri din domeniul turismului, puternic afectat în acest an.

Aceștia au făcut și un proiect prin care cei din diaspora să devină ambasadori ai țării noastre și să readucă astfel la viață turismul în 2021.

Prin proiectul RePatriot, operatorii din turism speră să aducă două milioane de vizitatori în România anul viitor.

Dragoș Atanasiu: „Vă dați seama care e potențialul nostru dacă fiecare din diaspora ar aduce un străin aici? Vă dați seama ce ar putea să facă acești ambasadori? Ce vrem noi să facem este să le creăm românilor un declic, să spună băi dar eu dacă aș vorbi mai mult despre România, prietenii mei, vecinii mei, șefii mei, subalternii mei, colegii mei s-ar putea decide să vina în România.

Romanii din străinătate care se vor implica vor putea căștiga excursii în țară. Proiectul își propune să promoveze și imagini cu țara noastră, precum celebrele documentare Wild Carpathia și Flavors of Romania, realizate de producătorul britanic Charlie Ottley.

Charlie Ottley: Cred că Romania ar putea fi una dintre locațiile de top din Europa. Mulți români par să fie rușinați de trecut, nu vor să se agațe de acele tradiții, vor să dărâme și să construiască ceva nou. Trebuie să începem să ne îmbrățișam trecutul și să realizam cât de important este. Începem să filmăm în Delta Dunării ...și voi rebrandui asta în Amazonul Europei, vom avea și o campanie pe BBC și vrem să arătăm ce loc frumos este.”

Charlie Ottley chiar a cumpărat o casă într-un sat din Transilvania pe care acum o renovează.

Charlie Ottley: „Aceea este casa și puteți să vedeți în fundal Piatra Craiului și zăpada încă pe deal. Acum vopsesc ferestrele. Aceasta este priveliștea mea.”

Putem regenera aceste sate prin a aduce oameni care să lucreze din astfel de locuri atât timp cât ai internet bun și tot ce ai nevoie.

Pe de altă parte, România are probleme să atragă turiști și de pe continente mai îndepărtate.

Viorel Badea: „Sunt turiști care au nevoie să aștepte 6 luni o viză pentru a putea vizita România. Am rămas în sistemul sovietic, de dinainte de 89. Pe de altă parte, Bulgaria încurajează, sau Franța sau Marea Britanie, nu au nevoie de viză sau durează o lună. Dacă discutați cu agențiile de turism din România veți vedea că au solicitări din Asia pentru a avea turiști în România, dar nu pot să le ducă la bun sfârșit pentru că există problema cu vizele.”

Anul trecut, Romania a avut peste 2,6 milioane de turiști străini, însă 65 la suta dintre ei au venit la noi doar pentru afaceri.


VIDEO PROTVPLUS.RO