Renuntati la clasicele conserve din legume si incercati zacusca de peste. Retetele celor mai buni bucatari de pe litoral

×
Codul embed a fost copiat

In plina toamna, bucatarii de la mare si de la Dunare va propun sa fiti curajosi, sa renuntati la clasicele conserve din legume si sa va impresionati amicii cu bunatati din peste proaspat.

Stavridul sau hamsia marinate in otet se pot pastra peste iarna, la rece, la fel si zacusca de crap. Retetele sunt relativ usoare, iar daca reusiti sa le preparati singuri, cu siguranta o sa faceti economii serioase.

Doua retete delicioase vin de pe litoral, unde invatam sa preparam peste pentru acasa, in bucataria unei cherhanale de pe malul marii. Prima dintre ele, pentru zilele friguroase de iarna, este stavridul marinat.

Liliana Nistor, bucatar: "La un litru de otet se pune un kilogram jumatate de stavrid, 4-5 linguri de sare, ceapa, foi de dafin, boabe de piper si usturoi."

In saramura, pestele este lasat 10-15 minute, dupa care este asezat in borcan. Se pastreaza in camara, pana cand sunt doritori care vor sa-l incerce, dar este bine sa asteptati cel putin 2-3 saptamani. Stavridul poate fi inlocuit de hamsie, macrou sau scrumbie. Apoi urmeaza zacusca de peste.

Lasam marea in urma si inspectam camara celui mai mare restaurant cu specific pescaresc din Galati. Aici descoperim o alta reteta de zacusca.

Citește și
pastrav urias
Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav. "Nu mi-am putut imagina ca este posibil"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Niculina Bighiu, bucatar sef: "Folosim ardei gras rosu si galben, de doua culori, morcov si ceapa. Pestele, dupa ce facem zacusca, o calim bine, adaugam pestele pe care il prajim putin inainte."

Date prin pesmet, bucatelele de peste sunt amestecate cu legumele si toata nebunia de gusturi si arome este ferecata apoi in borcane, intr-un loc racoros si intunecat. Cel mai des folosit este crapul de Dunare, un peste dulce, nu foarte gras, preferat de gospodine pentru ca e si usor de gatit.

La munte cand spui peste spui pastrav. Iar cum aici cererea este mare si crescatoriile s-au inmultit. La aceasta pastravarie din judetul Brasov, pestele proaspat, scos direct din lac, ajunge in scurt timp pe gratar. Alte exemplare sunt lasate la macerat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Omega 6,
Omega 6, "dusmanul" ascuns in felurile de mancare romanesti. Alimentele care il pot anihila daca le mancam saptamanal

Prea mult ulei in alimentatia zilnica inseamna prea mult omega 6. Desi este un acid gras esential, trebuie compensat, pentru a nu ajunge la haos si la prabusirea sistemului imunitar.

Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav.
Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav. "Nu mi-am putut imagina ca este posibil"

Un barbat din Statele Unite a avut o surpriza de proportii sambata, cand a iesit la pescuit cu cel mai bun prieten.

Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania
Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania

 Un investitor maghiar a gasit cheia succesului in afaceri, in Romania. Specialist in acvacultura, si-a ridicat o ferma piscicola ultra moderna in Rosia, judetul Bihor, unde creste trei specii de pastrav si una de sturioni.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.