Renuntati la clasicele conserve din legume si incercati zacusca de peste. Retetele celor mai buni bucatari de pe litoral
In plina toamna, bucatarii de la mare si de la Dunare va propun sa fiti curajosi, sa renuntati la clasicele conserve din legume si sa va impresionati amicii cu bunatati din peste proaspat.
Stavridul sau hamsia marinate in otet se pot pastra peste iarna, la rece, la fel si zacusca de crap. Retetele sunt relativ usoare, iar daca reusiti sa le preparati singuri, cu siguranta o sa faceti economii serioase.
Doua retete delicioase vin de pe litoral, unde invatam sa preparam peste pentru acasa, in bucataria unei cherhanale de pe malul marii. Prima dintre ele, pentru zilele friguroase de iarna, este stavridul marinat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liliana Nistor, bucatar: "La un litru de otet se pune un kilogram jumatate de stavrid, 4-5 linguri de sare, ceapa, foi de dafin, boabe de piper si usturoi."
In saramura, pestele este lasat 10-15 minute, dupa care este asezat in borcan. Se pastreaza in camara, pana cand sunt doritori care vor sa-l incerce, dar este bine sa asteptati cel putin 2-3 saptamani. Stavridul poate fi inlocuit de hamsie, macrou sau scrumbie. Apoi urmeaza zacusca de peste.
Lasam marea in urma si inspectam camara celui mai mare restaurant cu specific pescaresc din Galati. Aici descoperim o alta reteta de zacusca.
Niculina Bighiu, bucatar sef: "Folosim ardei gras rosu si galben, de doua culori, morcov si ceapa. Pestele, dupa ce facem zacusca, o calim bine, adaugam pestele pe care il prajim putin inainte."
Date prin pesmet, bucatelele de peste sunt amestecate cu legumele si toata nebunia de gusturi si arome este ferecata apoi in borcane, intr-un loc racoros si intunecat. Cel mai des folosit este crapul de Dunare, un peste dulce, nu foarte gras, preferat de gospodine pentru ca e si usor de gatit.
La munte cand spui peste spui pastrav. Iar cum aici cererea este mare si crescatoriile s-au inmultit. La aceasta pastravarie din judetul Brasov, pestele proaspat, scos direct din lac, ajunge in scurt timp pe gratar. Alte exemplare sunt lasate la macerat.