Funeraliile Reginei-mamă Elena. Sicriul cu osemintele, depus în Catedrala de la Curtea de Argeş

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată în istoria ţării, toţi regii şi toate reginele României sunt împreună, la Curtea de Argeş. Trupul Reginei Elena, mama regelui Mihai, şi bunica Majestăţii sale Margareta, a fost adus vineri din Elveţia.

18-10-2019 17:10

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş


Este o zi istorică pentru România. După şapte decenii, Regina-Mamă Elena s-a întors acasă, în România, şi va fi reînhumată la Curtea de Argeş, lângă fiul ei preaiubit, Regele Mihai.

Se scrie asfel un liniştit şi binefăcător deznodământ, după lecţii aspre ale istoriei şi un parcurs dureros al românilor care s-au născut monarhişti şi au trăit apoi sub comunism. Sicriul reginei a ajuns la Curtea de Argeş, după ce a trecut preţ de o oră pe la Palatul Elisabeta din Capitală.

După zeci de ani de uitare şi nedreptate, Regina-Mamă Elena este aducă acasă, în România, pentru a-şi dormi somnul de veci alături de fiul ei, Regele Mihai, pe care l-a iubit nespus şi cu care a împărtăşit momente dramatice în timpul vieţii.

Suverana care a fost privită cu imensă simpatie şi compasiune în perioada interbelică, s-a stins pe 29 noiembrie 1982, însă vestea a trecut aproaspe neobservată în România comunistă. Din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, sicriul a fost adus vineri pe Aeroportul Otopeni, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Momentul istoric de la Aeroportul Otopeni a fost marcat de o ceremonie militară şi religioasă, discretă, la care au participat Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei, şi surorile ei, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Ca într-un fel de legătură simbolică, peste timp, ca şi în cazul funeraliilor Regelui Mihai, sicriul Reginei Mame Elena a fost acoperit de o coroană cu flori albe, simbol străvechi al doliului regal, al purităţii şi luminii veşnice. Acordurile imnului Regal au întregit atmosfera de reculegere.

Cortegiul funerar a pornit apoi spre Palatul Elisabeta, locul în care, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost silit să semneze abdicarea. Soarta României avea de atunci să se schimbe, vreme de cel puţin jumătate de secol.

Cei care au vrut să îşi ia vineri rămas bun de la Regina-Mamă Elena au putut să stea în faţa Palatului Elisabeta şi să se roage. La rugămintea Majestăţii Sale Margareta, oamenii au venit cu o mulţime de flori albe, care să aminteasa şi de bunătatea şi nobleţea celei privegheate.

"Fără Regina mamă Elena majestatea sa Regele Mihai ar fi fost lipsit de poate cel mai puternic sprijin. Toate sfaturile bune au sosit de acolo.

„Am apucat în clasa I primară momentul plecării regelui, care a fost o derută teribilă pentru noi copiii. Şi de atunci am rămas aşa cu o nemulţumire sufletească şi acum vin aici tocmai pentru a da un sprijin emoţional familiei că ce a fost nu se uită.”

"Țara noastă ar fi arătat incontestabil de multe ori mai bine."

În 1921, principesa Elena a Greciei s-a căsătorit cu Principele Moştenitor Carol al României, dar la doar câţiva ani după aceea, a avut parte de un noian de umilinţe şi dezamăgiri, din cauza legăturii lui Carol al II-lea cu Elena Lupescu.

Istoria are însă cursul ei şi iată că de-acum înainte, personajele acestei poveşti, toţi regii şi reginele României vor fi la Curtea de Argeş.

18-10-2019 13:25

Cortegiul funerar, în drum spre Curtea de Argeș

Cortegiul funerar, în drum spre Curtea de Argeș

La Palatul Elisabeta au existat câteva momente emoţionante, majoritatea lor petrecându-se în privat, pentru familia regală. Sunt 70 de ani de când regina-mamă a fost obligată de către comuniști să plece în exil. Reparaţia aceasta istorică, ce are loc vineri, vine să împlinească un ciclu istoric.

Cortegiul funerar a plecat de la Palatul Elisabeta către Chitila, îndreptându-se spre Curtea de Argeş, unde va avea loc o nouă slujbă religioasă. Publicul este aşteptat, după ora 17:00, să-şi ia rămas bun de la regină. 

Coloana se va deplasa pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găești (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Pitești și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16:00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns vineri la prânz la Palatul Elisabeta. Corespondentul special ProTV Mihai Peticilă a transmis în direct ceremonia.

18-10-2019 12:13

Sicriul Reginei-mamă a ajuns la Palatul Elisabeta

Sicriul Reginei-mamă a ajuns la Palatul Elisabeta

Sicriul reginei Elena, drapat cu stindardul propriu, a ajuns, în jurul orei 12:30,  în curtea Palatului Elisabeta. 


Sicriul reginei-mamă a ajuns la Palatul Victoria

Sicriul reginei-mamă a ajuns la Palatul Victoria
SURSA: Pro TV
18-10-2019 12:04

Cortegiul funerar, spre Palatul Elisabeta

Cortegiul funerar, spre Palatul Elisabeta


Cortegiul funerar a părăsit aeroportul Otopeni, în jurul orei 11:45, urmând ca sicriul să fie depus în Sala Regilor din Palatul Elisabeta. 

Majestatea Sa Margareta dorește ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în fața Palatului Elisabeta, unde se vor putea depune flori și lumânări.

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară, vineri, pe Aeroportul Internaţional Otopeni cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. Corespondentul special ProTV Cosmin Stan a transmis în direct ceremonia

18-10-2019 11:39

Incident în timpul ceremoniei religioase de pe aeroportul Otopeni

Incident în timpul ceremoniei religioase de pe aeroportul Otopeni

În timpul slujbei religioase, unui militar i s-a făcut rău. Acesta a fost îndepărtat din dispozitivul militar și a primit îngrijiri medicale. 

18-10-2019 11:24

Ceremonialul militar și religios de pe aeroportul Otopeni


La aeroport, reprezentanții tuturor cultelor religioase au venit la catafalc pentru a-și depune omagiile. Sicriul reginei-mamă a fost înfășurat într-un drapel tricolor, iar deasupra a fost depusă o coroană de flori albe. 

Evenimentul de pe Otopeni se va încheia la 11:45, când cortegiul funerar va merge către Palatul Elisabeta. Publicul va avea acces în fața Palatului, unde vor putea fi depuse flori și lumânări. 

La ora 11:22 a început și serviciul religios la care au fost prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România.

Premierul demis, Viorica Dăncilă, participă la ceremonie

Premierul demis, Viorica Dăncilă, participă la ceremonie
SURSA: Pro TV

Premierul desemnat Ludovic Orban, la funeraliile reginei-mamă Elena

Premierul desemnat Ludovic Orban, la funeraliile reginei-mamă Elena
SURSA: Pro TV
18-10-2019 09:40

Mesajul Preşedintelui României

Președintele României a transmis vineri un mesaj cu ocazia repatrierii Reginei-Mamă Elena a României:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază demersul Casei Regale de a repatria osemintele Reginei-Mamă Elena a României (1896-1982) ca fiind un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară și de patriotism civic. Președintele Klaus Iohannis consideră că organizarea acestui eveniment național arată că poporul român își respectă istoria și pe cei care au contribuit la devenirea României de astăzi.

Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare și curaj și un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX. După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o și apărat-o în vremuri de restriște, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor și Reginelor României.

Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică și demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea și întregirea valorilor României contemporane.

În perioade tulburi și crude pe care le-a traversat țara noastră, Regina-Mamă a dat dovadă de tărie de caracter și claritate morală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Regina-Mamă s-a implicat cu hotărâre pentru salvarea evreilor și romilor persecutați, suferinzi și chinuiți. Pentru rolul său direct și abnegația cu care i-a ocrotit pe cei asupriți, Regina-Mamă Elena a primit postum titlul de „Drept între popoare”.

Perioadele exilului pe care le-a traversat nu au reușit să o îndepărteze sufletește de România, rămânând alături de fiul ei, Regele Mihai I, și de poporul român.

Alături de Mihai I, Regina-Mamă Elena s-a opus atât abuzurilor regimului de inspirație fascistă, cât și celui de inspirație sovietică și a susținut ferm principiile democrației autentice.

Martoră a unor vremuri frământate, Regina a rămas fidelă valorilor europene înrădăcinate puternic astăzi în societatea românească, condusă de credința că eforturile de a se opune acțiunilor extremiste și iraționale nu vor fi în zadar.

Societatea românească trebuie să aibă grijă ca moștenirea Reginei-Mamă Elena, simbol al României europene, să nu se piardă, să fie cinstită și onorată cum se cuvine, prezervată și transmisă generațiilor viitoare, mai ales de acum înainte, când Regina a revenit acasă.

Programul ceremoniilor

Programul ceremoniilor

O aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena vineri, la ora 11,00, pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11,45, cortegiul funerar va pleca de la aeroport spre Palatul Elisabeta, unde sicriul va fi depus în Sala Regilor, între orele 12,00 - 12,45. Familia Regală se va ruga la catafalc. La acest moment publicul va avea acces în faţa palatului.

În intervalul orar 12,45 - 16,00, cortegiul funerar se va deplasa către Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găeşti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15,05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16,00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală vineri, la ora 16,45.

Începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. "Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta îi roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

În aceeaşi zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă "Mihai Viteazul", va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

1982 este anul în care Regina-mamă Elena s-a stins din viaţă, în Elveţia

Vineri, 18 octombrie 2019 Regina-Mamă Elena (1896-1982) va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe. Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe. Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO

Imprudența unui adolescent de 15 ani din Tecuci se putea încheia tragic. Băiatul a furat de la părinți cheile unei mașini și a plecat să se plimbe cu un prieten.  

Casa de lângă Cluj împodobită de Crăciun ca un OZN. Vlad, proprietarul, plătește 400 de lei în plus la curent în decembrie
Casa de lângă Cluj împodobită de Crăciun ca un OZN. Vlad, proprietarul, plătește 400 de lei în plus la curent în decembrie

În așteptarea lui Moș Crăciun, unii s-au pregătit în stil mare! Și-au împodobit casele cu ghirlande luminoase, globuri și figurine desprinse din povești.

Cât a ajuns să coste un sejur la Poiana Brașov, cu petrecerea de Revelion „cu artiști celebri”. De Crăciun e puțin mai ieftin
Cât a ajuns să coste un sejur la Poiana Brașov, cu petrecerea de Revelion „cu artiști celebri”. De Crăciun e puțin mai ieftin

Dacă până acum stațiunile de la munte au fost mai mult goale, de sărbători gradul de ocupare se anunță de cel puțin 80% în Poiana Brașov și pe Valea Prahovei.

Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe. Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe. Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO

Imprudența unui adolescent de 15 ani din Tecuci se putea încheia tragic. Băiatul a furat de la părinți cheile unei mașini și a plecat să se plimbe cu un prieten.  

Casa de lângă Cluj împodobită de Crăciun ca un OZN. Vlad, proprietarul, plătește 400 de lei în plus la curent în decembrie
Casa de lângă Cluj împodobită de Crăciun ca un OZN. Vlad, proprietarul, plătește 400 de lei în plus la curent în decembrie

În așteptarea lui Moș Crăciun, unii s-au pregătit în stil mare! Și-au împodobit casele cu ghirlande luminoase, globuri și figurine desprinse din povești.

Cât a ajuns să coste un sejur la Poiana Brașov, cu petrecerea de Revelion „cu artiști celebri”. De Crăciun e puțin mai ieftin
Cât a ajuns să coste un sejur la Poiana Brașov, cu petrecerea de Revelion „cu artiști celebri”. De Crăciun e puțin mai ieftin

Dacă până acum stațiunile de la munte au fost mai mult goale, de sărbători gradul de ocupare se anunță de cel puțin 80% în Poiana Brașov și pe Valea Prahovei.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.