Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş
Este o zi istorică pentru România. După şapte decenii, Regina-Mamă Elena s-a întors acasă, în România, şi va fi reînhumată la Curtea de Argeş, lângă fiul ei preaiubit, Regele Mihai.
Se scrie asfel un liniştit şi binefăcător deznodământ, după lecţii aspre ale istoriei şi un parcurs dureros al românilor care s-au născut monarhişti şi au trăit apoi sub comunism. Sicriul reginei a ajuns la Curtea de Argeş, după ce a trecut preţ de o oră pe la Palatul Elisabeta din Capitală.
După zeci de ani de uitare şi nedreptate, Regina-Mamă Elena este aducă acasă, în România, pentru a-şi dormi somnul de veci alături de fiul ei, Regele Mihai, pe care l-a iubit nespus şi cu care a împărtăşit momente dramatice în timpul vieţii.
Suverana care a fost privită cu imensă simpatie şi compasiune în perioada interbelică, s-a stins pe 29 noiembrie 1982, însă vestea a trecut aproaspe neobservată în România comunistă. Din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, sicriul a fost adus vineri pe Aeroportul Otopeni, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.
Momentul istoric de la Aeroportul Otopeni a fost marcat de o ceremonie militară şi religioasă, discretă, la care au participat Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei, şi surorile ei, Principesa Sofia şi Principesa Maria.
Ca într-un fel de legătură simbolică, peste timp, ca şi în cazul funeraliilor Regelui Mihai, sicriul Reginei Mame Elena a fost acoperit de o coroană cu flori albe, simbol străvechi al doliului regal, al purităţii şi luminii veşnice. Acordurile imnului Regal au întregit atmosfera de reculegere.
Cortegiul funerar a pornit apoi spre Palatul Elisabeta, locul în care, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost silit să semneze abdicarea. Soarta României avea de atunci să se schimbe, vreme de cel puţin jumătate de secol.
Cei care au vrut să îşi ia vineri rămas bun de la Regina-Mamă Elena au putut să stea în faţa Palatului Elisabeta şi să se roage. La rugămintea Majestăţii Sale Margareta, oamenii au venit cu o mulţime de flori albe, care să aminteasa şi de bunătatea şi nobleţea celei privegheate.
"Fără Regina mamă Elena majestatea sa Regele Mihai ar fi fost lipsit de poate cel mai puternic sprijin. Toate sfaturile bune au sosit de acolo.
„Am apucat în clasa I primară momentul plecării regelui, care a fost o derută teribilă pentru noi copiii. Şi de atunci am rămas aşa cu o nemulţumire sufletească şi acum vin aici tocmai pentru a da un sprijin emoţional familiei că ce a fost nu se uită.”
"Țara noastă ar fi arătat incontestabil de multe ori mai bine."
În 1921, principesa Elena a Greciei s-a căsătorit cu Principele Moştenitor Carol al României, dar la doar câţiva ani după aceea, a avut parte de un noian de umilinţe şi dezamăgiri, din cauza legăturii lui Carol al II-lea cu Elena Lupescu.
Istoria are însă cursul ei şi iată că de-acum înainte, personajele acestei poveşti, toţi regii şi reginele României vor fi la Curtea de Argeş.