Rămas bun, Majestate! Regele Mihai a fost înmormântat alături de soția sa, Regina Ana, în Necropola Regală
Cei care l-au preţuit pe suveran, şi am văzut cu toţii că n-au fost puţini, au simţit sâmbătă cât de tare poate să doară despărţirea de un om mare.
Regele ia cu el, fără voie, răspunsul la întrebarea ”cum ar fi fost dacă s-ar fi întors pe tron?”. În această zi istovitoare în primul rând prin încărcătura ei, mulţimea a revăzut cu ochii minţii fragmente de istorie. Unii s-au simţit furaţi, alţii sunt poate dezamăgiţi. Ultimul drum al Regelui a fost până la urmă al unei mari iubiri, care era în noi şi n-am ştiut sau n-am putut să i-o arătăm.
În gările mai mici sau mai mari, mulţimea a aşteptat pe peron trecerea Trenului Regal. Oamenii au ştiut în tăcere ca acesta chiar este ultimul drum al unui suflet care s-a ridicat demn deasupra cinismului istoriei. Mihai Omul merge de acum să îşi întâlnească glorioasa familie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce trenul a ajuns în Gara Regală din Curtea de Argeş, într-un moment solemn, militarii Brigăzii 30 Gardă au predat colegilor lor aflaţi pe peron sicriul şi crucea.
Apoi, convoiul funerar a plecat spre Necropola Regală, Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş, pentru slujba de înhumare, oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, Calinic, Arhiepiscopul Argeșului şi Muscelului, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale.
Într-o astfel de zi, românii au simţit mai acut ca oricând nevoia să vorbească despre Rege că despre un ideal de care au fost văduviţi.
Tânăr: "Vorbim despre moartea ultimului monarh din al Doilea Război Mondial. A fost un simbol al acestui neam şi pot să spun că şi-a iubit cu adevărat ţara. Mihai al României a fost un rege care a fost caracterizat de integritate, de moralitate, de o acţiune lângă cetăţeni."
Tânăr: "Înseamnă România. România unită, o Românie care poate să lupte până la capăt, indiferent de greutăţi."
După slujba din vechea biserica, sicriul a fost purtat către Noua Catedrală, unde este înmormântată Regina Ana. În momentul coborârii în criptă, au fost trase 21 de salve de tun. Apoi, a venit şi semnalul solemn, că s-a încheiat ceremonia funerară.
Sâmbătă, odată cu Regele Mihai se încheie o eră. Un fragment tumultos de istorie. După o viaţă de luptă în care a fost un exemplu, Regele pleacă de acasă nobil şi demn, către eternitate. Pleacă singur.
Drum lin, Majestate!
Funeralii Regelui Mihai, live update:
20:30 Regele Mihai a fost înmormântat alături de Regina Ana.
19:50 Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost transportat în Necropola Regală, unde va avea loc o scurtă ceremonie religioasă, după care Majestatea Sa va fi așezat lângă soția sa.
Sunt trase 21 de salve de tun în aceste momente.
19:38 Slujba de la Mănăstirea Curtea de Argeș s-a încheiat. Sicriul este transportat în aceste momente la Necropola Regală, iar Regele Mihai va fi îngropat lângă soția sa, Regina Ana, alături de care a trăit 68 de ani.
Mii de oameni asistă la aceste momente emoționante.
19:09 Trupul Regelui Mihai a ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș. Urmează slujba de înhumare.
18:24 Trenul Regal, în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, a ajuns, sâmbătă seară, în gara din municipiul Curtea de Argeş. Sunt 6.000 de oameni care il asteapta.
Cortegiul funerar se va deplasa de la gară către Catedrala Arhiepiscopală şi Regală pe un traseu de aproximativ trei kilometri, care străbate oraşul de la sud la nord. De-a lungul traseului, dar şi în zona Mănăstirii Curtea de Argeş, se află mii de oameni veniţi să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai.
Slujba de îngropare a Regelui va avea loc în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. Ulterior, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a înhumării.
17:45 Câteva mii de oameni, de toate vârstele, printre care şi foarte mulţi copii, au întâmpinat sâmbătă după-amiază, la Piteşti, Trenul Regal care transportă sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I către Necropola Regală de la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântat.
Sosirea sa a fost precedată de intonarea Imnului Regal în megafoanele gării.
Trenul nu a oprit, dar a încetinit când a ajuns în gară.
Oamenii au venit pe peron cu flori, steaguri tricolore, unele dintre ele cu însemnele monarhice. Mulţimea a întâmpinat trenul cu flori, candele şi cu lumânări aprinse. Mulţi au aruncat florile în faţa Trenului Regal.
Oamenii au aplaudat şi au scandat numele fostului suveran al României. Cei mai mulţi au aprins luminile telefoanelor.
În tot timpul cât a trecut prin gara Piteşti, sirena trenului a sunat continuu.
Membrii Familiei Regale, aflaţi în tren la căpătâiul Regelui, au salutat mulţimea adunată pe peron.
17:00 Fostul Principe Nicolae nu a călătorit cu Trenul Regal la Curtea de Argeş.
15:00 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este transportat cu trenul regal la Curtea de Argeş.
Cortegiul cu sicriul trupului neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns la Gara Regală Băneasa, escortat de jandarmi din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei.
La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi au parcurs drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie a dat onorul şi a intonat marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.
Mii de oameni au aşteptat la Gara Băneasa sicriul fostului suveran.
13:45 Slujba de înmormântare s-a încheiat la Patriarhie. Convoiul funerar se îndreptă spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.
12:35 Slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală a început sâmbătă la prânz, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, oficiind împreună cu 8 mitropoliţi.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.
Când cortegiul s-a apropiat de Clopotniţa Catedralei, clopotele au bătut mai bine de 15 minute.
Cortegiul funerar s-a oprit în piaţeta din faţa Clopotniţei, iar cei opt militari au coborât sicriul de pe afetul de tun şi l-au dus în Catedrală.
12:18 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiată slujba religioasă de către PF Daniel. Cortegiului funerar i s-au alăturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.
Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului. Sunt oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor.
11:30 Cortegiul funerar a plecat de la Palatul Regal spre Patriarhie. Zeci de mii de oameni asistă la ceremonie.
11:15 Sicriul este purtat pe umerii soldaţilor din Regimentul de Gardă către afetul de tun pe care va fi purtat apoi spre catedrală. Sicriul cântăreste un sfert de tonă. Momentul a provocat o explozie de aplauze, oamenii strigă "Regele Mihai" şi "Monarhia salvează România!".
11:00 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal pentru o scurtă ceremonie religioasă şi militară.
Această ceremonie publică - la care sunt prezente câteva mii de persoane - se desfăşoară după un scurt serviciu religios privat care a fost oficiat, sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului de la Palatul Regal. Înainte de slujba religioasă, membri ai Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal au asigurat, pe rând, garda la catafalcul fostului suveran.
10:52 Sicriul cu trupul Regelui este scos pe catafalc în Piaţa Palatului.
10:45 Ceremonia religioasă s-a încheiat, invitaţii au părăsit Sala Tronului. Printre ei se numără şi fostul principe Nicolae.
10:25 A început slujba religioasă din Sala Tronului.
10:00 Prim-ministrul Mihai Tudose, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au ajuns, la Palatul Regal din Bucureşti, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai I.
La Palatul Regal au sosit şi mai mulţi membri ai Guvernului, printre care ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi membri ai Corpului diplomatic şi diferitelor culte religioase. De asemenea, sunt prezenţi comisarul european Corina Creţu şi fostul premier Dacian Cioloş.
Aceştia au mers în Sala Tronului, pentru a prezenta condoleanţe Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, principelui Radu şi celorlalţi membri ai familiei regale a României, urmând să participe, de la ora 10,25, la un scurt serviciu religios privat.
09:50 Cu câteva minute înainte de ora 10 au venit la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui, Prinţul Charles de Wales şi preşedintele Klaus Iohannis.
Ceremoniile sunt LIVE pe Facebook şi pe www.stirileprotv.ro:
Programul ceremoniilor:
Ceremoniile vor începe sâmbătă dimineaţă, de la ora 10,25 cu o slujbă religioasă de 10 minute oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi, aceasta fiind urmată de o alta săvârşită la catafalcul aşezat în Piaţa Palatului Regal.
Sicriul, aşezat pe un afet de tun tras de un vehicul militar va fi apoi purtat spre Catedrala Patriarhală, la evenimentul desfăşurat pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, urmând să ia parte Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) şi un detaşament de elevi ai Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.
Slujba de înmormântare va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după care convoiul funerar se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.
De aici sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal la Gara Curtea de Argeş, cortegiul funerar urmând a se va deplasa spre Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.
Slujba de înhumare în Noua Catedrală va fi oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.
Potrivit unui comunicat transmis vineri seara AGERPRES, vor participa la funeralii: comisarul european Corina Creţu, Zviad Dzidziguri - vicepreşedintele Parlamentului Georgiei, Talat Xhaferi - preşedintele Parlamentului Republicii Macedonia şi Kocho Angjushev - viceprim-ministru al Republicii Macedonia, Sir Alan Duncan - ministru de stat pentru Europa şi America din Marea Britanie, Ahmet Yildiz - ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Turcia, monseniorul Nikola Eterović şi monseniorul Miguel Maury Buendía - reprezentând Sfântul Scaun.
De asemenea, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne.
Sursa: Agerpres, Inquam Photos / Bogdan Buda
Etichete: inmormantare, Familia regala, regele Mihai, program, live, funeralii, ceremonie, curtea de arges, invitati, omagiu,
Dată publicare:
16-12-2017 07:19