Decorațiile și însemnele Regelui Mihai, expuse în Sala Tronului. Însemnătatea lor
Cel care parcă asista, de la înălţime, la pelerinajul emoţionant de la Palatul Regal, este Regele Carol I. Este o demonstraţie tăcută de iubire faţă de rege, o iubire pe care comuniştii ar fi vrut-o îngropată pentru totdeauna, după 1947.
Ea se dovedeşte, insa, caldă şi puternică, aşa cum este vie şi amintirea regilor care au făcut din România o ţară prosperă şi respectată în toată lumea. Mesajele, florile, lumânările lăsate aici cu sutele, sunt dovezi grăitoare.
Oamenii pot admira zilele acestea decoratiile primite de rege, expuse special in aceste zile.
Însemnele și distincții purtate de MS Regele Mihai I al României:
1. Bastonul de Mareșal al Armatei Române acordat MS Regelui Mihai I al României la data de 10 Mai 1941.
2. Ordinul Carol I, cea mai înaltă distincție a Regatului României, instituit în anul 1906, în grad de Colan.
3. Ordinul Victoria, cea mai înaltă distincție sovietică, acordat MS Regelui Mihai I al României la data de 6 iulie 1945. Ceremonia de decernare a ordinului a avut loc la data de 19 iulie 1945 în Sala Tronului din Palatul Regal.
4. Ordinul Legiunea de Merit în grad de Șef Comandant, primit de MS Regele Mihai I al României, în anul 1946, de la Președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman.
5. Ordinul Victorian, acordat de MS Regina Marii Britanii, în grad de Colan și Mare Cruce.
6. Ordinul Leopold al Belgiei, în grad de Mare Cruce cu spade.
7. Însemnele Ordinului de Malta
8. Ordinul Mihai Viteazul, clasele I, II și III, cea mai înaltă distincție militară a Armatei Române, primit de MS Regele Mihai I al României în 1941.
9. Ordinul Serviciul Credincios în grad de Colan, primit de MS Regele Mihai I al României când era Mare Voievod de Alba Iulia.
10. Baretă cu decorații, însoțită de miniatura acesteia, purtate de MS Regele Mihai I al României. Printre decorațiile ce alcătuiesc aceste barete se numără: Ordinul Mihai Viteazul, Ordinul Virtutea Aeronautică, Ordinul Ferdinand I, Ordinul Pentru Merit, Ordinul Casei Domnitoare, Ordinul Bene Merenti, Medalia Maritimă, Medalia Aeronautică, Crucia Trecerea Dunării (cu bareta Tradiție), Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918 (cu bareta Tradiție), Medalia Semicentenarului Independenței.
11. Insigna de pilot instituită de MS Regele Mihai I al României în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
12. Insigna Batalionului de Gardă Regală.
13. Însemnul "În Amintire" al Batalionului de Gardă Regală.