Referendumul pentru familie. Angajat al unei primării, prins cu 17 buletine la el în mașină

×
Codul embed a fost copiat

Referendum pentru familie 2018. Secțiile de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 07.00, astfel că aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați la urne, la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei.

Prezenţa la vot la ora 10:00 este sub 1% la nivel naţional
Prezența la vot la ora 13:00 este de 2,54%

Prezența la vot la ora 16:00 este 3,78%
Prezența la vot la ora 19:00 este 5,15%
Prezența la vot după prima zi: 5,72%
Exemple de nereguli: în Focșani, 10 oameni au întrebat cu cine să voteze
► Incidente:
 o femeie a vrut să fugă cu 80 de buletine de vot; angajat al primăriei, prins cu 17 buletine
►Premierul
Viorica Dăncilă a mers la vot, la primele ore ale dimineții. Tot la liceul Jean Monnet din Capitală a votat și Traian Băsescu, cât și șeful PSD Liviu Dragnea.
►În cursul dimineții, au fost probleme la mai multe secții de votare din Teleorman.
Un preot a fost amendat în Neamț.
►Și
Patriarhul Daniel și Mitropolitul Ardealului au mers la vot.

Românii sunt chemați să răspună cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Întrebarea se referă la redefinirea familiei ca fiind căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.950.674, care pot vota la referendum în 18.662 de secţii organizate în ţară şi 378 în străinătate. 

Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:

Citește și
stampila vot
Cât de puţine voturi "DA" sunt necesare pentru redefinirea familiei în Constituţie
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

UPDATE 22:30 Prezența finală după prima zi de referendum este 5,72%.

Votul se va relua duminică, de la ora 7:00, și va ține până la 21:00.

Pentru ca referendumul să treacă, este nevoie de o prezență de 30%.

UPDATE 21:00 Secțiile de votare s-au închis și vor fi redeschise mâine, între orele 7:00 - 21:00.

Astăzi, la ora 22:30, Biroul Electoral Central va publica cifrele finale privind prezența la vot pentru ziua de sâmbătă.

UPDATE 20:30 PREZENȚA LA VOT LA ORA 19:00: 5,15%, adică 942.381 votanți.

800.299 de persoane au votat pe listele permanente, 119.444 pe listele suplimentare și 22.638 la urna mobilă.

UPDATE 19:40 MAI a prezentat mai multe incidente semnalate astăzi în timpul procesului de votare.

Printre ele, cazul unei persoane care a vrut să fugă cu 80 de buletine de vot sau cel al unui angajat de la primărie prins cu 17 cărți de identitate. Acesta ar fi votat în locul persoanelor.

″În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni”, a spus Monica Dabjog, purtător de cuvânt al MAI.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, o membră a Biroului electoral dintr-o secţie din Bucureşti a sesizat faptul că o persoană ar fi luat de pe masă peste 80 de buletine de vot şi ar fi încercat să fugă cu ele, persoana fiind prinsă imediat de jandarmii care asigurau paza secţiei. În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru furt.

″Într-o comună din Dolj poliţiştii au fost sesizaţi de către un bărbat cu privire la faptul că un angajat al primăriei ar fi strâns mai multe cărţi de identitate ale unor cetăţeni din localitate şi ar fi votat în locul acestora. Poliţiştii au descoperit în autoturismul persoanei respective 17 cărţi de identitate care aveau aplicate pe spate autocolante cu inscripţia Votat. S-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot. Un cetăţean dintr-o comună din Botoşani a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că nu a fost lăsat să voteze într-o secţie de votare din municipiul Botoşani. Poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Bărbatul a votat în cele din urmă, dar la o altă secţie de votare. În judeţul Giurgiu poliţiştii efectuează verificări după ce au primit o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localităţi i-ar fi îndemnat pe participanţii la o cununie civilă să meargă la vot. În judeţul Cluj printr-un apel la 112 a fost semnalat faptul că o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al Biroului electoral al secţiei de votare, iar la ieşire s-ar fi întâlnit cu primarul localităţii care i-ar fi oferit o sumă de bani. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorului. În Gorj, doi membri ai unei secţii de votare au plecat cu urna specială fără a fi însoţiţi de angajaţii MAI”, a mai afirmat Monica Dajbog.

UPDATE 17:30 PREZENȚA LA VOT LA ORA 16:00: 3,78%, adică 692.002 votanți.

Topul județelor în privința prezenței este următorul:

Bihor - 5,53%
Dâmbovița - 5,35%
Caraș-Severin - 4,82%
Mehedinți - 4,81%
Dolj - 4,81%

UPDATE 16:30 Sesizările cu privire la desfășurarea referendumului continuă să fie comunicate la hotline-ul de asistență electorală asigurat de asociațiile Expert Forum și Funky Citizens, apelabil la numărul 0800 080 200. Principalele situații raportate în ultimele ore se referă la nereguli despre votul pe liste suplimentare și despre încercări de influențare a deciziei de vot prin materiale electorale sau prin îndemnuri verbale.

Exemple de situații de campanie electorală în ziua votului și încercări de influențare a deciziei de vot:

* În localitatea Breaza din județul Prahova, au fost reclamate bannere care încurajează prezența la vot.

* În Leipzig, alegătorii sunt întâmpinați în fața consulatului și îi îndrumă către secțiile de votare, în timp ce în interiorul clădirii încă pot fi găsite materiale care promovează familia tradițională.

* În Giroc, județul Timiș, au fost sesizate materiale de propagandă.

* La secția 134 din Giurgiu au fost reclamate persoane care stau pe strada din fața secției și cheamă cetățenii la vot.

* La secțiile 45, 46, 47 din Călărași, a fost sesizată existența unor afișe și panouri de campanie la intrarea în curtea adiacentă secției de votare.

* La secția 439 din Jebel, județul Timiș, s-au înlăturat materiale la solicitarea observatorului.

* În București, la secția 1047 din Sectorul 6, unul dintre observatorii acreditați de o altă asociație a fost observat stând în fața secțiilor de votare și încercând să influențeze votul celor care intră.

Exemple de vot pe liste suplimentare și alte nereguli:

* La Spitalul Militar din Focșani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu "votează da" și întrebau cu cine să voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde să pună ștampila.

* Un observator de la secția 143 din Piscu, Ciolpani (județul Ilfov) a sesizat că un alt observator aparținând altei organizații a încercat să facă presiuni asupra președintei secției de votare în vederea deplasării urnei mobile la persoanele în vârstă din comună. Președinta secției de votare a refuzat în mod repetat, precizând că este contrar legii.

* Observatorii au sesizat aglomerație la secția 30 din Iași, în incinta Școlii Primare Gheorghe Asachi, unde au sosit peste 100 de persoane și au ocupat atât spațiul din secția de votare, cât și holul. Până la ora 13, din totalul de 279 de voturi înregistrate la această secție, 254 erau pe listele suplimentare.

* Mai multe persoane au ajuns să voteze dintr-o eroare pe listele suplimentare în loc de cele permanente. Pe strada Dimitrie Cantemir din Sectorul 4, există secții de votare diferite, poziționate vizavi una de cealaltă, pentru numerele pare/impare. Persoanele din biroul electoral și-au dat seama doar în jurul orei 11 că la secția lor sunt doar numerele pare/impare, iar până la acel moment au votat persoane care aveau domiciliul pe strada respectivă, dar nu figurau pe listele permanente din secția la care au mers. Aceste persoane au fost adăugate pe liste suplimentare. Observatorul a sesizat faptul că mai există situații similare în sectorul 4.

* La secțiile de votare nr. 1263 și 1264 din Sectorul 6 și la secția nr. 815 din Sectorul 4, buletinele de vot au fost ștampilate necorespunzător, pe prima pagină, în loc de ultima pagină, fapt care ar fi atras nulitatea acestora. În urma sesizărilor în call center, buletinele au fost ștampilate și pe ultima pagină. 

UPDATE 14:30 PREZENŢA LA ORA 13:00: 2,54% - adică 464.668 de votanţi. Dintre aceştia, 61.594 au fost pe listele suplimentare şi peste 5.700 au votat cu urna mobilă. În Capitală, prezenţa la vot a fost de 2,88%. Cea mai slabă prezenţă a fost în Harghita - 1,01% - iar cea mai mare, în Bihor - 3,66%.

UPDATE 13.30: Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat sâmbătă că au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

Toate secţiile de votare din ţară au deschis şi procesul de vot se desfăşoară în condiţii de normalitate. (...) Din punct de vedere al ordinii publice, până la această oră nu au fost semnalate probleme deosebite. Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului; în urma verificărilor, trei dintre acestea nu s-au confirmat", a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

UPDATE 12:50: Hunor Kelemen: Voi vota la referendum duminică, în Bucureşti

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că se va prezenta la urne pentru a-şi exprima votul la referendum, dar va face acest lucru în cursul zilei de duminică, la Bucureşti.

„În primul rând sunt pe drumuri. Aflându-mă la Arad, aş fi vrut să votez aici. De altfel, am şi vorbit în acest sens cu Peter Farago, liderul organizaţiei UDMR Arad. Însă, spre neplăcuta mea surprindere, ajuns la aeroport, în Bucureşti, am constatat că mi-am uitat acasă paşaportul. Aşa că, după toate probabilităţile, voi vota mâine, în Bucureşti", a spus sâmbătă, la Arad, Kelemen Hunor.

UPDATE 12:45: Ludovic Orban: Referendumul este cea mai profundă formă de democraţie; nu e vorba de costuri

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că va merge la votare întrucât referendumul este cea mai profundă formă de democraţie.

„Nu e vorba de costuri. În momentul în care trei milioane de cetăţeni au iniţiat procedura de revizuire a Constituţiei, iar această iniţiativă a fost adoptată de Parlament, conform Constituţiei, pentru finalizarea iniţiativei este necesar referendumul. Aici nu e vorba de costuri, ci e vorba de proceduri democratice care sunt înscrise în Constituţia României şi care sunt normale şi fireşti pentru o democraţie", a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberal a precizat că va vota duminică în localitatea sa de domiciliu şi că nu a implicat politic partidul în chestiunea referendumului, susţinând, totodată, că nu este de acord cu folosirea acestuia pentru câştigarea de capital politic.

„Am spus că particip la vot. Referendumul este forma cea mai profundă de democraţie care permite exercitarea directă a suveranităţii de către cetăţeni, prin care cetăţenii pot să decidă direct, nu prin reprezentanţi, asupra problemelor care sunt supuse deciziei cetăţenilor", a subliniat Ludovic Orban.

El a punctat că, în primul rând, respectă democraţia şi mai ales dreptul cetăţenilor de a decide în probleme importante pentru societatea românească, dar, spre deosebire de alţi lideri politici, a refuzat să implice politic PNL în acest scrutin.

„Spre deosebire de alţi lideri politici, am refuzat să poziţionez politic partidul, să-l implic ca partid în acest referendum. Problema e una de conştiinţă, care ţine de convingerile intime ale fiecărui om şi nu cred că vreun partid politic ar trebui să încerce să folosească acest referendum în interes politic sau electoral", a adăugat liderul PNL.

Ludovic Orban şi-a exprimat regretul că alţi lideri politici „se bat cu cărămida în piept" că sunt mari familişti, "gen Dragnea, care e ultimul ce poate să devină un susţinător corect şi cinstit al acestui referendum", iar alţii, că sunt susţinători ai boicotului.

„Fiecare încearcă să câştige capital politic electoral în mod ieftin, dintr-o chestiune în care nu ar trebui să se implice politic (...)," a menţionat Orban.

UPDATE 12:20: Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ajuns neînsoțit la Liceul „Jean Monnet” din Capitală.

„Votul a fost simplu, dar important. Am votat pentru ceea ce solicită milioane de români, pentru ceea ce ne definește pe noi, ca națiune. Ar fi bine ca românii să vină la vot, să decidem noi ce e mai bine pentru societatea noastră. Ar fi bine să decidem noi ce vrem pentru societatea și națiunea noastră. Știm cu toții că de ani de zile ni se spune că alții știu mai bine cum trebuie să trăim, cum trebuie să acționăm. Alții știu mai bine ce e bine pentru noi. Eu cred că e momentul să decidem noi ce societate vrem să avem și cum să trăim în țara noastră”, a spus Dragnea.

UPDATE 12:15: Mai mulți lideri PSD, între care Olguța Vasilescu și Țuțuianu, au mers la referendum.

„Sper din toată inima să avem peste 6 milioane de persoane care se vor prezenta la vot, pentru a spune <> sau <>, în funcţie de ceea ce cred. Este un referendum obligatoriu, faţă de altele de până acum care au fost doar consultative. (…) Nu ştiu care va fi rezultatul, pot doar să-l intuiesc şi sper din toată inima că am votat pentru rezultatul pe care îl aşteaptă cei mai mulţi români”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

„M-am prezentat la vot pentru că e o datorie cetăţenească, nu am lipsit niciodată de la niciun fel de scrutin, de 30 de ani. Astăzi am votat pentru normalitate, pentru păstrarea filonului creştin al familiei şi pentru o soluţie de revizuire a Constituţiei care ţine cont de structura fundamentală a poporului român'', a spus Ţuţuianu, la ieşirea de la vot.

UPDATE 12:05:  BEC - prezenţă la urne în străinătate

Un număr de 3.346 de cetăţeni români au votat în străinătate la referendumul pentru redefinirea familiei până la ora 10,00, a anunţat sâmbătă Biroul Electoral Central. Potrivit BEC, la secţiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare.

Românii din străinătate pot vota la referendum în 378 de secţii de votare. Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14). Următoarele date privind prezenţa la vot vor fi comunicate la 14,30 pentru ora de referinţă 13,00.

UPDATE 11.45: Arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon, la vot: Familia este o instituţie sfântă

Arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon, a votat, sâmbătă, la Târgovişte, spunând că familia este nu numai un principiu, este o instituţie sfântă, care trebuie apărată.

„Întâi de toate, trebuie să spun că este o îndatorire şi trebuie să fie şi o bucurie pentru toţi cetăţenii ţării când există un scrutin electoral în acest spirit de organizare a societăţii. În al doilea rând, aici vorbim de un scrutin special, pentru că este vorba de un referendum care se referă la pronunţarea asupra valorilor speciale ale neamului omenesc, în general. Şi, de aceea, familia este nu numai un principiu, este o instituţie sfântă, pe care noi trebuie să o apărăm din toată inima. De aceea, am venit ca să votăm şi să ne pronunţăm asupra acestor valori esenţiale ale societăţii omeneşti'.

Preşedintele unei secţii de votare s-a accidentat; am dispus ca o echipă a ITM Mureş să constate condiţiile

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a anunţat că, vineri noaptea, preşedintele unei secţii de votare din comuna Ernei s-a împiedicat şi s-a accidentat în timp ce căra un sac cu buletine de vot, fiind dispusă deplasarea în teren a unei echipe a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).

„Pe parcurs a fost nevoie să mai înlocuim preşedinţi ai secţiilor de votare, practic, înlocuirea se face de către preşedintele Tribunalului Mureş, din lista pe care Autoritatea Electorală Permanentă a pus-o la dispoziţie. Chiar şi în cursul acestei nopţi, datorită faptului că o doamnă preşedintă a unei secţii de votare din Ernei s-a accidentat în secţia de votare, am dispus ca în această dimineaţă o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă să se deplaseze la secţia de votare, să constate condiţiile în care s-a accidentat doamna. Transporta un sac cu buletine de vot, a căzut şi s-a lovit la nas. Nu a fost afectat votul, doamna a fost prezentă la ora 7,00, a deschis secţia de votare şi a aşteptat în secţia de votare până când am înlocuit-o cu altă persoană desemnată de preşedintele Tribunalului Mureş", a declarat Mircea Duşa, după ieşirea de la urne.

UPDATE 11:30 BEC a anunţat prezenţa la vot la ora 10 - 0,97%. Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în judeţul Bihor - 1,61%.

UPDATE 11:00: Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a mers la vot la liceul „Jean Monnet” din Capitală, alături de soția sa.

„Să-mi fac datoria civică, să votez", a declarat Traian Băsescu, după ce a votat la Liceul „Jean Monnet" din Capitală, întrebat cu ce gânduri s-a prezentat la urne.

Întrebat despre incidentul din secţia de votare când un membru al comisiei a refuzat să dea mâna cu el, fostul preşedinte a spus: „Da, un domn care citea o carte, ceea ce arată că şi comisia e politizată, probabil un pesedist înrăit".

Fostul şef al statului a adăugat că gestul nu l-a deranjat. „Prostia nu poate să te deranjeze, doar o compătimeşti", a precizat el.

UPDATE 10.50:  Un număr de 400 de persoane private de libertate cu drept de vot şi-au exprimat dorinţa de a vota, prin intermediul urnei mobile, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Costache, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, procedura de votare cu urna mobilă a început în jurul orei 10,00 şi se va încheia după ce toţi deţinuţii care au solicitat îşi vor exprima votul.

35 de secții, deschise în R.Moldova

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 35 de secţii de votare unde cei care deţin cetăţenie română pot vota în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţia României, informează sâmbătă presa de la Chişinău.

UPDATE 10:30:  Patriarhul Daniel a afirmat sâmbătă că participarea la vot este o onoare, un drept şi o binecuvântare.

„Ţinând seama de scopul acestui referendum, participarea la vot este o onoare, un drept şi o binecuvântare", a declarat patriarhul Daniel, la ieşirea de la urne.

Patriarhul BOR a votat sâmbătă, la referendumul de revizuire a Constituţiei, la Şcoala "Ienăchiţă Văcărescu".

UPDATE 09:45: Biroul Electoral Judeţean Sibiu a fost sesizat, sâmbătă, că unui membru PSD care trebuia să facă parte din comisia de votare din localitatea Bungard nu i s-a permis accesul. Reprezentanţii BEJ analizează situaţia, dar au transmis că acesta nu s-a prezentat vineri la constituirea comisiei, aşa cum ar fi trebuit, informează Agerpres.

Sesizarea a fost înregistrată la BEJ Sibiu sâmbătă dimineaţă.

Un reprezentant al PSD desemnat să facă parte din comisia de votare din localitatea Bungard nu a fost primit în secţia de votare, sâmbătă, la începutul procesului electoral. Reprezentanţii BEJ Sibiu spun că vor analiza situaţia, dar că persoana respectivă nu s-a prezentată, vineri, cu delegaţia de la partid, în momentul în care a fost constituită comisia de votare. Comisia de votare de la Bungard funcţionează cu patru membri.

UPDATE 09:20: O secţie de votare din municipiul Bârlad a fost deschisă cu aproximativ o oră întârziere, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Vaslui.

„În judeţul Vaslui s-au deschis fără probleme toate secţiile de votare din judeţ, cu excepţia secţiei nr. 67 din municipiul Bârlad, care a fost deschisă la ora 7,50 din cauză că preşedintele secţiei s-a trezit mai târziu", au precizat reprezentanţii Prefecturii Vaslui, conform Agerpres.

UPDATE 09:00: Preot amendat cu 1.500 de lei

 Un incident electoral s-a înregistrat în campania pentru referendum, fiind vorba de un bărbat de 61 ani care a fost amendat pentru că lipea afişe în spaţii neautorizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, Georgiana Moşu.

„Pe raza judeţului Neamţ a fost înregistrat, până acum, un singur incident, fiind vorba de un bărbat care a fost sancţionat contravenţional, conform legii 208/2015, cu amendă în cuantum de 1.500 lei pentru afişajul în locuri nepermise", a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Sursa citată a adăugat că persoana amendată este Vasile Păvăleanu, un preot din municipiul Piatra-Neamţ şi, totodată, director adjunct al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ.

UPDATE 08:50: Premierul Viorica Dăncilă a mers la vot, la Liceul Jean Monnet din Capitală.

UPDATE 08:45: Mai multe secții de votare din Teleorman sunt închise, din cauză că nu au președinți

UPDATE 08:20: Mitropolitul Ardealului a mers la vot, la primele ore ale dimineții.

UPDATE 07:50: Cum va modifica Constituţia, dacă va fi validat.

Prezență la referendumul pentru redefinirea familiei

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Prima raportare a prezenţei la vot este programată la ora 11.30 pentru datele colectate până la ora 10.00.

De altfel, în cele două zile în care se desfăşoară scrutinul popular, Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenţa la vot la ora 11.30 pentru ora 10.00; la 14.30 - pentru ora 13.00; la 17.30 - pentru ora 16.00; la 20.30 - pentru ora 19.00 şi la 22.30 - pentru ora 21.00.

Secţiile de vot se vor închide sâmbătă, la ora 21.00, iar procesul electoral va continua duminică, începând cu ora 7.00.

Procedură în secțiile de votare

Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care în ziua referendumului se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Cetăţenii români aflaţi în străinătate vor vota la secţiile de la misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale.

 Pentru persoanele care nu se pot deplasa vor fi disponibile urnele mobile. Votul multiplu se pedepseşte cu închisoarea.

Primii care au votat au fost românii din Auckland, unde scrutinul a început vineri la ora 21:00 (ora României), iar ultimii vor fi cei de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada, unde votul se va încheia luni, la ora 7:00 (ora României).

Sâmbătă seara, după încheierea primei zile a votării, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să încheie un proces verbal, în cel puţin două exemplare, după cum prevede hotărârea BEC. Un exemplar al procesului verbal se afişează la intrarea în sediul secţiei de votare, iar un exemplar se păstrează de către preşedintele biroului electoral al secţiei, urmând ca la încheierea celei de a doua zile (duminică - n.r.) să îl predea biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz.

Totodată, sâmbătă seara, la plecarea din localul de vot, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să sigileze toate căile de intrare (uşi şi ferestre) în localul de vot cu benzi de hârtie, pe care să aplice în prealabil ştampila de control, pe care apoi le semnează, prevede aceeaşi hotărâre BEC.

4.000 de preşedinţi ai secţiilor de votare din ţară au renunţat la funcţii. Ei vor fi înlocuiţi.

Elena Calistru, reprezentant ONG: „S-au retras din cauza haosului pentru că oamenii nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru un proces destul de prost organizat şi pe care nu-l pot controla. Acest referendum stă sub domnia unor vulnerabilităţi mari în ceea ce ţine de potenţiale fraude.”

Spre deosebire de precedentele alegeri, cele parlamentare din 2016, la Referendum nu va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare și de prevenire a votului ilegal, iar în secţiile de votare camerele de supraveghere vor fi oprite.

De asemenea, când se va calcula prezența la vot, va conta numărul de semnături de pe listele electorale şi nu al buletinelor din urne.

Elena Calistru, reprezentant ONG: „Mă aştept să existe discrepanţe între numărul participanţilor şi votului, buletine de vot care dispar.”

Aproximativ 38.000 de angajaţi ai MAI vor fi la datorie în cele două zile de referendum

Aproximativ 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, sâmbătă şi duminică, în cele două zile ale referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

„Aproximativ 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie zilnic - poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră -, în plus faţă de dispozitivul curent de peste 12.000 de efective. Numărul acestora poate fi suplimentat în orice moment, în funcţie de situaţia operativă. Principalele misiuni ale ministerului vor viza paza şi protecţia secţiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică în afara secţiilor şi verificarea tuturor sesizărilor în ce priveşte secţiile de votare", după cum a declarat secretarul de stat în MAI Marin Nucu.

El a dat asigurări că la nivelul fiecărui inspectorat judeţean s-au luat măsurile necesare pentru ca toate cele 18.662 de secţii de votare să fie protejate.

La nivelul Capitalei, peste 1.100 de poliţişti se vor afla în stradă, în cele două zile, iar 550 vor asigura paza şi protecţia la 795 de secţii de votare, din cele 1.264, organizate pe raza municipiului Bucureşti, pentru restul secţiilor dispozitivul urmând a fi asigurat de celelalte structuri ale MAI.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

De asemenea, pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de poliţişti şi echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, aproape 400 de poliţişti vor fi constituiţi, zilnic, în rezerve (luptători pentru acţiuni speciale şi echipe operative de specialişti).

Direcţia Generală de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti va avea în responsabilitate 469 de secţii de votare, dispuse în 100 de locaţii, unde vor fi prezenţi peste 200 de jandarmi.

Jandarmii vor asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în cadrul Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti, având şi atribuţii de protecţie a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

Curtea Constituţională - ultimul cuvânt în validarea referendumului

Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

CCR prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului. CCR publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României şi în presă.

Condiţii de validare a scrutinului

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată în luna septembrie de Senat.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Articolul 48 din Constituţie prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi''.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Referendumul pentru familie. Sistemul informatic care monitorizează prezența și previne votul ilegal nu va funcționa
Referendumul pentru familie. Sistemul informatic care monitorizează prezența și previne votul ilegal nu va funcționa

În toată ţara s-au făcut ultimele pregătiri pentru referendumul de modificare a Constituţiei, organizat sâmbătă şi duminică.

Cât de puţine voturi
Cât de puţine voturi "DA" sunt necesare pentru redefinirea familiei în Constituţie

Numărul de voturi necesar pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 6-7 octombrie este neaşteptat de mic.

Numărul oficial al alegătorilor din România a scăzut, în ajunul referendumului
Numărul oficial al alegătorilor din România a scăzut, în ajunul referendumului

Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat vineri seară o cifră mai mică de cetăţeni cu drept vot înscrişi în Registrul electoral, ceea ce înseamnă că scade şi automat şi numărul de voturi necesare pentru ca referendumul să fie validat.

Boicot pe internet, marșuri în stradă. Lupta pentru referendum se dă pe 2 fronturi
Boicot pe internet, marșuri în stradă. Lupta pentru referendum se dă pe 2 fronturi

Autorităţile anunţă că unele dintre afişele folosite în campania pentru referendum sunt ilegale. Biroul Electoral din Brăila a dispus ca mai multe bannere să fie îndepărtate pentru că aveau imprimat pe ele tricolorul, fapt interzis de lege.

20% din președinții de secții de votare s-au retras înainte de referendum. Intră rezervele
20% din președinții de secții de votare s-au retras înainte de referendum. Intră rezervele

Unul din 5 preşedinţi de secţii de votare s-a retras din funcţie. Valul de plecări are loc cu două zile înainte de Referendumul pentru familie şi, potrivit Autorităţii Electorale Permanente, este vorba despre cel puţin 4 mii de persoane.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.