Referendumul pentru familie. Sistemul informatic care monitorizează prezența și previne votul ilegal nu va funcționa
În toată ţara s-au făcut ultimele pregătiri pentru referendumul de modificare a Constituţiei, organizat sâmbătă şi duminică.
Spre deosebire însă de precedentele alegeri, secţiile de votare nu vor fi supravegheate video şi nici nu va funcţiona sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
În Galaţi, secţiile de votare au fost amenajate încă de joi, iar vineri, membrii birourilor electorale au preluat ștampilele şi buletinele de vot.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elena Samson, membru în biroul unei secţii de votare: "Dacă sunt sigilate, nu le mai desigilam. Le lăsăm aşa, pachete. Noi ştim câte sunt în pachete. Cu ştampila şi cu semnătură la fiecare sigilăm la uşă, la fel, dulapurile, toate"
Multe secţii de votare au fost amenajate în şcoli - aşa cum se întâmplă, de pildă, în Timişoara.
400.000 de oameni sunt aşteptaţi la referendum în Buzău. Pentru ei, autorităţile au pregătit peste 400 de secţii de votare. O parte dintre cei care le conduc, au primit vineri buletinile de vot.
ŞI în Bucureşti pregătirile pentru scrutin au fost vineri în toi.
Mai sunt 12 ore până când 18.662 de secţii de votare de la nivelul întregii ţări vor fi pregătite să-şi aştepte cetăţenii la vot.
În Bucureşti vor fi deschise 1265 de secţii şi se va putea vota de la ora 7 dimineaţa până la ora 21, atât sâmbătă cât şi duminică. De exemplu, aici la şcoală gimnaziala numărul 143 din sectorul 5 al capitalei a început amenajarea a 14 secţii de votare în aceeaşi unitate şcolare, dar şi instruirea personalului.
În ultima săptămână, 4.000 de preşedinţi ai secţiilor de votare din ţară au renunţat la funcţii. Ei vor fi înlocuiţi.
Elena Calistru, reprezentant ONG: "S-au retras din cauza haosului pentru că oamenii nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru un proces destul de prost organizat şi pe care nu-l pot controla. Acest referendum stă sub domnia unor vulnerabilităţi mari în ceea ce ţine de potenţiale fraude."
Spre deoserbire de precedentele alegeri, cele parlamentare din 2016, la Referendum nu va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare și de prevenire a votului ilegal, iar în secţiile de votare camerele de supraveghere vor fi oprite.
De asemenea, când se va calcula prezența la vot, va conta numărul de semnături de pe listele electorale şi nu al buletinelor din urne.
Elena Calistru, reprezentant ONG: "Mă aştept să existe discrepanţe între numărul participanţilor şi votului, buletine de vot care dispar."
Referendumul pentru modificarea constituţiei are loc sâmbătă şi duminică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: familie, referendum, Constitutie, octombrie,
Dată publicare:
05-10-2018 18:58