Recomandări de călătorie ale MAE: Timpi măriţi de aşteptare la punctele de trecere a frontierelor, în Bulgaria

romania bulgaria vama
Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenţia că, în această perioadă, se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare şi elene. 

MAE precizează, într-un comunicat de presă, că, în prima parte a zilei de sâmbătă, timpii medii de aşteptare pentru tranzitarea punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Bulgaria şi Republica Elenă sunt între 50-80 de minute. Potrivit estimărilor reprezentanţilor Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, care sunt în contact permanent cu autorităţile bulgare şi elene competente, timpii de aşteptare în intervalul orar 12:00 - 15:00 pot depăşi trei ore, având în vedere fluxul semnificativ de turişti care tranzitează sau intenţionează să călătorească în cele două state.

”MAE continuă monitorizarea situaţiei din punctele de trecere a frontierei şi a timpilor medii de aşteptare prin reprezentanţii Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, care sunt, de asemenea, pregătiţi să ofere asistenţă consulară cetăţenilor români care întâmpină dificultăţi, în limitele competenţelor”, adaugă reprezentanţii ministerului.

Totodată, instituţia reia recomandările adresate cetăţenilor români de a folosi toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă şi să se asigure că deţin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situaţii.

De asemenea, cetăţenilor români care revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod. Astfel, se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Giurgiu-Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi sau bonuri fiscale.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit MAE, firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă li se recomandă să întreprindă măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.

Pentru intrarea în România se recomandă folosirea şi a celorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Republica Bulgaria, precum PTF Vidin - Calafat, PTF Kardam - Negru Vodă, PTF Oryahovo - Bechet (ferry), PTF Dobromir - Krushari (maximum 3,5 tone), PTF Kainardzha - Lipniţa (maximum 3,5 tone), PTF Nikopol - Turnu Măgurele (ferry) şi PTF Svishtov - Zimnicea (ferry), ultimele patru PTF cu program de funcţionare în intervalul orar 08:00 - 20:00.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

- cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

- cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

- cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

- cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

- cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

- cu privire la condiţiile de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale, http://www.mae.ro/travel-conditions/3677 şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.