Recoltă bogată de caise și piersici în România. Cât costă un kilogram
Caisele și piersicile românești stau mândre pe tarabele din piețe. Anul acesta, sunt fructe din belșug, spun cultivatorii, pentru că vremea a fost prielnică.
Se anunță recoltă bună și la pere, în special acolo unde a plouat ori sunt sisteme de irigații puse la punct.
Apetisante și multe. Așa sunt caisele de anul acesta. Livezile sunt pline de fructe, după ce în primăvară, atunci când pomii au dat înflorit, vremea a fost mai blândă decât în alți ani. La fel de bine s-au copt și piersicile și nectarinele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În livada familiei Ivan, din județul Giugiu, caișii au fost campioni anul acesta. Ce-i drept, agricultorii i-au ajutat cu sistem de irigație, dar și cu foc, în serile reci din martie și aprilie.
Claudia Ivan, proprietara livezii: "Se fac niște focuri din loc în loc, în perimetrul caisului, pentru a crește temperatura fix în zona respectivă și a nu îngheța florile. Anul ăsta ne-a ajutat foarte mult, după cum se vede, chiar au fost. Anul trecut nu am avut caise. Deci chiar nu au fost. Din cauza vremii".
Și, cum marfă este din belșug, nu este de mirare că și în piețe tarabele s-au colorat rapid în nuanțe de portocaliu și roșu. Kilogramul de caise, piersici ori nectarine se vinde cu prețuri între 8 și 15 lei.
De altfel, agricultorii se mândresc cu recoltele de fructe din acest an. Ce-i drept, în zonele cu secetă, precum Moldova, dar și în unele locuri din vest, unde nu sunt sisteme de irigații, pomii nu au rodit la fel de mult. Asociațiile de fermieri se așteaptă la supraproducție și la pere. Asta după ce anul trecut au reușit să recolteze, în toată țara, doar 13.000 de tone, din cauza vremii.
Chiar dacă producția e bună, fermierii români sunt nevoiți să vândă rapid ce culeg. Potrivit Ministerului Agriculturii, România are o capacitate de depozitare pentru legume și fructe de doar 200.000 tone. Asta în condiţiile în care recolta, într-un an bun, poate fi și de peste 20 de ori mai mare.