Caisele vor deveni o raritate anul acesta, în piețele din țară
Zilele friguroase de la începutul lunii aprilie au afectat livezile de caiși. În multe zone, agricultorii anunță pagube mari, chiar și de 90 la sută.
Pomii nu au mai rodit, pentru că florile au înghețat pe ramuri în nopțile când temperaturile au scăzut sub zero. Așa că fructele dulci și parfumate vor fi o raritate anul acesta, în piețele de la noi.
În această livada de caiși din județul Arad, într-un an bun un singur pom oferea chiar și 50 de kilograme de fructe. Anul acesta însă frigul din luna aprilie a distrus florile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ciprian Don, pomicultor: ”Producția de caise este diminuată cu 90 la sută datorită înghețurilor târzii care în timpul înfloriri au apărut consecutiv trei nopți la rând minus 5 grade minus 6 grade și caisul este o specie care înflorește foarte devreme și are o sensibilitate foarte mare".
Este dezastru și la stațiunea de cercetare din Aiud, unde la începutul primăverii, pomii de pe cele patru hectare erau încărcați cu flori. După câteva zile, temperaturile au scăzut brusc.
Liliana Tomoiagă - director Stațiune de Cercetare și Dezvoltare pentru Vinificație și Viticultură, Blaj: "Nu ne-am confruntat cu o situație de genul acesta să nu avem un fruct, chiar niciun fruct".
În Bistrița, oamenii se gândesc că nu vor reuși să își acopere nici măcar cheltuielile. Din această livadă, de pildă, au ieșit anul trecut 6 tone de fructe. Acum, abia dacă se vor adună 200 de kilograme.
Gavril Marton cultivator caise: ”Așa, l-a înflorit a fost cam jumătate de rod, am crezut că o să fie, dar a venit și frigul și gheața și nu a rămas aproape nimic".
Probleme vor avea și cei care prepară dulcețuri.
Cristina Nicola - producător dulcețuri: ,,Va crește prețul de achiziție al caiselor și implicit va crește și prețul la raft al bocanului cu dulceață, va fi mai mare cu vreo 25%".
Caișii înfloresc foarte repede, însă schimbările climatice ii transformă într-o afacere riscantă.
Dan Alexandru Lazăr, inginer hoticol: ,,Cultura caisului are ca factor limitativ înghețul de primăvară el fiind pomul fructifer care înflorește cel mai devreme înghețurile târzii afectândui floarea și fructul cea ce s-a întâmplat și anul acesta".
Primăverile capricioase ar putea transformă caisele în trufandale.