Când vom putea găsi la piață caise românești. Vremea rea a stricat planurile fermierilor


Ultimul update: Luni 24 Iunie 2019 10:25
Data publicarii: Luni 24 Iunie 2019 09:53
Categorie: Stiri Sociale

Deşi vremea din această primăvara a fost capricioasă, livezile de caişi din Alba şi Cluj sunt pline de fructe. Şi multe au dat deja în pârg.

Totuşi, caisele din soiurile timpurii vor fi culese mai târziu decât anul trecut. Chiar şi aşa, vor fi gustoase şi numai bune de pus pe tarabele din piaţă.

Un kilogram de caise se va vinde cu aproximativ şase lei, spun fermierii.

Petru Morar, proprietar livadă: "Soiul ăsta anul trecut l-am cules în data de 5-10 iunie, acum estimam că în 4-5 zile intrăm să-l culegem."

Fermierul din Vințu de Jos, judeţul Alba, a plantat pe un hectar şi jumătate zece soiuri aduse din Spania. Chiar dacă vremea rece din primăvara a afectat multe zone din tzara, el spune că este mulţumit. Va aduna recolta mai târziu decât în anul trecut, însă pomii sunt încărcaţi.

Petru Morar, proprietar livadă: "Suntem pe un vârf de deal şi în perioadele de îngheţ din primăvara aerul curge spre vale şi suntem feriţi.
Reporter: "Cât o să coste un kg de caise?"
Petru Morar, proprietar livada: "În jur 5,5 -6 lei."

Din cauza temperaturilor scăzute, soiurile timpurii au avut de suferit - fructele sunt mai mici, iar producţia a scăzut cu 35 la sută. Dar gustul este neschimbat.

Petru Morar, proprietar livadă: "Sunt destul de bune şi aromate, singura problemă la soiurile astea mai timpurii e calibru că nu s-a dezvoltat aşa cum trebuia din cauza frigului."

La ferma pomicolă de la Aiud a început deja culesul caiselor din soiurile timpurii.

Florin Motea, şef de ferma Aiud: "În acest an au fost temperaturi joase şi la cais care e o plantă iubitoare de soare ca atare s-au copt mai târziu. Am fost feriţi de temperaturile cele mai scăzute şi jumătate din flori au legat şi ne bucurăm de o producţie mulţumitoare."

La staţiunea didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca fructele sunt încă verzi.

Călin Bozdog, inginer USAMVCluj: "Se remarca că încărcătura este una bună pe ramuri. Se vine şi se intervine pur şi simplu pe ramuri, se dă drumul la fruct jos."

Soiurile au fost sunt aduse din Germania, Olanda şi Franţa.

Călin Bozdog, inginer USAMVCluj: "Soiurile pe care le avem noi vor intra în perioada de recoltare, cam peste două săptămâni cele mai timpurii. Într-adevăr, în primăvară au fost nopţi cu îngheţ sever ceea ce a dus la compromiterea plantaţilor de cais în proporţie de 80-90% ceea ce înseamnă calamitate, vorbesc de sud-litoral, zona de vest, zone cu tradiţie în cultura caisului."

De caise de la fermierii romani ne vom putea bucura până la începutul lunii august.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Trafic feroviar afectat între Dr. Tr. Severin-Strehaia. Linia a fost acoperită de ape
Doi bărbați din Iași au ajuns la spital după ce au fost împuşcați de un vecin
Bilanț după furtunile care au măturat România. 48 de oameni salvați din ape
VIDEO PROTVPLUS.RO