Reactiile celor acuzati de crime impotriva umanitatii in Dosarul Mineriadei: "Este aberant", "o stupizenie" si "este absurd"

Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Ion Iliescu - AGERPRES

Unele persoane vizate de procurorii militari in dosarul Mineriadei din iunie 1990 s-au declarat revoltate de faptul ca au fost puse sub inculpare.

Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si alte 10 persoane sunt inculpati si acuzati in mod oficial de crime impotriva umanitatii, in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Dupa 26 de ani, procurorii spun ca acestia "au decis, organizat si coordonat, un atac generalizat, impotriva manifestantilor din Piata Universitatii". In acest atac au fost implicati si reprezentanti ai Ministerului de Interne, MApN, SRI si peste 10.000 de mineri si alti muncitori.

Patru oameni au fost impuscati mortal si peste 2000 au avut de suferit.

Ion Iliescu: Nu am sa-mi reprosez nimic

Citește și
Klaus Iohannis, Asociatia 21 decembrie
Presedintele Klaus Iohannis, despre Revolutie si Mineriada: "Cele doua cauze reprezinta o restanta majora a Justitiei"

Ion Iliescu a sustinut mereu ca nu se simte vinovat. Iata ce spunea in 2005:

Reporter :"Va simtit vinovat?"
Ion Iliescu"Eu vinovat? Minerii, daca vorbim de mineri, au venit datorita vandalismelor din 13 iunie".

Potrivit News.ro, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, sambata, pentru Digi24, ca nu are nimic sa-si reproseze in legatura cu mineriada din 13-15 iunie 1990 si ca va raspunde chemarii in instanta de cate ori va fi chemat.

Nu este prima data cand se agita chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut in 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea tarii. Vor oamenii sa..., probabil au primit ceva solicitari sa cerceteze. Sa cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi raspunde, care este problema? Nu este nicio problema. Eu stiu care este ratiunea redeschiderii discutiei, ca este o treaba care s-a petrecut acum douazeci si sapte de ani, dar ma rog. Probabil au primit sesizari, oamenii sunt datori sa cerceteze, sa duca lucrurile pana la capat”, a declarat Ion Iliescu.

Intrebat daca are ceva sa-si reproseze in legatura cu acea perioada, Iliescu a raspuns: ”Eu nu am sa-mi reprosez nimic din nicio perioada.”

Gelu Voican Voiculescu: Este aberant!

La randul sau, Gelu Voican Voiculescu spune ca este "aberant" ca ei sa fie acuzati de organizarea acelor evenimente.

"A fost o tentativa disperata de a impiedica legitimarea si oficializarea rezultatului alegerilor din 20 mai, care au fost libere. Si atunci, forte revansarde si nostalgice au creat aceasta diversiune, care pe urma ne-a fost noua pusa in carca. E aberant sa se creada ca noi castigatori in termenii aia am fi fost dispusi sa organizam dezordinile alea din iunie."

Pe lista persoanelor inculpate in dosarul mineriada se afla si Miron Cozma, mai multi comandanti din ministerul de Interne dar si Adrian Sarbu, la acea data seful de cabinet al prim-ministrului Petre Roman.

Toti sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Miron Cozma: Din pacate, este o ultima refulare a Guvernului care pleaca, impotriva sistemului PSD

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a declarat, vineri, pentru News.ro, referitor la punerea sub inculpare in dosarul Mineriadei a fostului presedinte Ion Iliescu si a fostului premier Petre Roman, ca este "o realizare a justitiei" si "o ultima refulare a Guvernului care pleaca, impotriva sistemului PSD", adaugand ca spera ca vinovatii sa fie pedepsiti.

Cozma a mai spus ca este "o stupizenie" sa fie inculpat in dosarul Mineriadei, el fiind "victima la CEDO".

"In primul rand, am sa incep cu un paradox chiar daca, culmea ironiei, sunt si eu inculpat acolo, bineinteles ca se va dovedi, pana la urma ca e de-a dreptul o stupizenie, cum sa ma faci pe mine inculpat in dosarul iunie '90 cand eu sunt victima la CEDO, impreuna cu Doru Maries?! Dar revenind, sunt fericit ca in sfarsit se reuseste ca responsabilii directi, adica presedintele tovarasul Ion Iliescu, prim-ministrul Petre Roman si toti ceilalti membri ai Guvernului care au omorat oameni in Piata Universitatii, sunt inculpati si asta, intr-adevar, este o realizare a justitiei cu toate ca am o intrebare retorica: de ce pana acum Ion Iliescu nu a facut puscarie pentru crimele de la Revolutie si pentru crimele din Piata Universitatii, impreuna cu toti acolitii lui?", a afirmat Miron Cozma.

Cozma sustine ca punerea sub inculpare in dosarul Mineriadei a fostului presedinte Ion Iliescu si a fostului premier Petre Roman, intre altii, este o "ultima refulare a guvernului care pleaca, impotriva sistemului PSD".

"Din pacate este o ultima refulare, nu este ceea ce normal se crede, este o ultima refulare a guvernului care pleaca, impotriva sistemului PSD, luand-o de la origini cu Ion Iliescu. Este o razbunare a lor, dar sper ca totusi justitia sa pedepseasca vinovatii, sa fie cea corecta care sa pedepseasca vinovati pentru crimele de acolo", a mai spus fostul lider al minerilor.

Miron Cozma a precizat ca in 13 iunie 1990 minerii nu se aflau la Bucuresti.

"In alta ordine de idei, pe 13 iunie minerii nu au fost in Bucuresti si subliniez un lucru pe care presa l-a mediatizat foarte mult. aduceti-va aminte, pe 13 iunie inginerul Manucu de la Regionala CFR Craiova, decupla curentul la Craiova si minerii pe care ii asteptau tovarasul Iliescu si tovarasul Roman sa ajunga pe 13 iunie, au ajuns pe 14. Pai atunci cine i-a omorat pe aia in Piata Universitatii pe 14 iunie? Pentru ca atunci au fost crime", a mai spus Cozma.

Magureanu, despre inculparea in Dosarul Mineriada 1990: Sper sa nu existe dorinta de a gasi vinovati unde nu sunt de gasit

Fostul director al SRI Virgil Magureanu a declarat pentru Libertatea ca spera sa nu existe dorinta de a gasi vinovati unde nu sunt de gasit si ca doreste ca procesul sa inceapa cat mai repede pentru clarificarea lucrurilor.

"Sper ca acest lucru sa se intample in spiritual desavarsit al obiectivitatii si a afla adevarul", a precizat el.

Virgil Magureanu mai afirma ca faptul ca a trecut atat de mult timp de la Mineriada poate fi un avantaj.

"Poate chiar faptul ca a trecut atata timp de la evenimentele privind Mineriada, va permite cercetarea cu obiectivitate, luciditate si spirit de raspundere, si nu cu dorinta de a gasi vinovati, in directia unde nu sunt de gasit".

"Desigur, raspundere exista pentru toate cate s-au intamplat si aceasta raspundere trebuie asumata", a mai spus Magureanu.

Petre Roman, inculpat in dosarul Mineriadei: "Este absurd. Acuzatia suna ca un mesaj politic"

Fostul premier Petre Roman a declarat pentru Mediafax ca inculparea sa in dosarul Mineriadei nu se sprijina pe niciun fel de dovezi, el sustinand ca acuzatia care i s-a adus este neintemeiata si absurda.

"Reactia, in primul rand, afirmatia mea cat se poate de apasata si categorica este ca aceasta acuzatie nu se sprijina pe niciun fel de dovezi, nu are niciun fel de sustinere faptica, e neintemeiata, as putea spune chiar ca, intr-un fel, e chiar absurda", a precizat Petre Roman.

El a sustinut ca interventia fortelor de ordine in dimineata zilei de 13 iunie nu era indreptata impotriva populatiei civile, ci avea un singur scop, respectiv acela de a restabili traficul in zona Pietii Universitatii.

"Asta a fost tot, interventia era perfect legitima, a fost ceruta de Procurorul General, iar inainte de asta au fost cateva incercari de a realiza un acord, un protocol cu reprezentatii celor din piata. in ultima instanta, chiar in ziua de 11 iunie, acest acord s-a realizat, iar Asociatia 21 a respins acordul. Daca nu ar fi respins acel acord realizat cu Guvernul, nu se intampla absolut nimic", a mentionat Roman, care a precizat ca spera ca procurorii sa se concentreze asupra acestui lucru cu cercetarile.

"Din pacate, aceasta acuzatie suna ca un mesaj politic, nu altfel", a spus Petre Roman.

Solicitat sa comenteze momentul in care s-a facut aceast inculpare, ca distanta in timp fata de eveniment, Roman a precizat:

"Sunt observatii de bun simt, dar eu nu vreau sa speculez pe aceasta tema, o pot face ziaristii. Eu vreau sa ma refer la continutul propriu-zis al acuzatiei pe care il resping in modul cel mai categoric".

Teodor Maries: Nu este munca echipei de procurori care are in acest moment dosarul Mineriadei

Nu este meritul sau munca echipei de procurori de la Sectia Parchetelor Militare care are acum dosarul Mineriadei, ci este munca depusa de generalul Dan Voinea si procurorul militar Vasile Doana si munca depusa in perioada 2005-2007, dupa ce Asociatia "21 Decembrie" a depus o plangere penala referitor la dosarul Mineriadei, a declarat, pentru News.ro, Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie".

"Nu este meritul sau munca echipei de procurori de la Sectia Parchetelor Militare care are in acest moment dosarul Mineriadei. Este munca pe care au depus-o generalul Dan Voinea si procurorul militar Vasile Doana, este munca depusa in perioada 2005-2007, dupa ce Asociatia 21 Decembrie a depus o plangere penala si a oprit prescrierea, pentru ca la 15 ani de atunci se prescriau crimele din iunie 1990. Prin mobilul dosarului Revolutiei am depus si un dosar al Mineriadei, pentru ca nicio organizatie si nicio persoana nu si-a asumat acest lucru si atunci am fost nevoiti sa o facem, avand in vedere ca Asociatia «21 Decembrie» este participanta in Piata Universitatii in 13 iunie.

Am oprit prescrirea atunci si tot ce au muncit procurorii militari pana in 2007 cand li s-a luat dosarul, practic acestea sunt probe adunate, probe pe care le-am depus la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a dat verdictul de crima impotriva umanitatii in perioada respectiva", a declarat Teodor Maries.

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie" a adaugat ca nu este surprins de evolutia dosarului si este de parere ca cei care au iesit in strada la data de 13 iunie 1990 sunt eroi, desi multi dintre ei acum nu mai sunt in viata.

"Incadrarea o au, faptasii exista, vad ca i-au si indicat, in sfarsit i-au pus sub urmarire, victimele, din pacate, multi dintre noi, au disparut, dar inca sunt la nivelul de sute de oameni care au avut de suferit. Nu stiu cati dintre noi au disparut in ultimii 27 de ani, nu mai vorbesc de urmasii celor care au fost eroi. Parerea mea este ca cei care au iesit in strada in 13 iunie si s-au luptat cu fortele de represiune sunt eroi", a spus Maries.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu si Petre Roman, pusi sub acuzare. Marian Munteanu:
Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu si Petre Roman, pusi sub acuzare. Marian Munteanu: "Poate va sosi momentul adevarului"

Parchetul Militar a anuntat ca in dosarul Mineriadei au fost puse sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, Virgil Magureanu si Petre Roman.

Presedintele Klaus Iohannis, despre Revolutie si Mineriada:
Presedintele Klaus Iohannis, despre Revolutie si Mineriada: "Cele doua cauze reprezinta o restanta majora a Justitiei"

Presedintele Klaus Iohannis i-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Iliescu, despre Revolutie si Mineriada
Iliescu, despre Revolutie si Mineriada "Acum sa stam sa tot plangem mortii, in loc sa tragem concluzii politice"

Fostul presedinte Ion Iliescu a sustinut joi, referindu-se la dosarele Revolutiei si Mineriadei, ca CEDO "este alimentata" de oameni din tara, "interesati" in acest sens.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.