Lukașenko ironizează statele din Occident: Le mulțumim pentru că ne-au împins spre propriul progres
Un diplomat rus, de la sediul ONU din Geneva, și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina pe care îl consideră sângeros, nechibzuit și inutil.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Pe de altă parte, după declaraţia de luni a preşedintelui Joe Biden, prin care dă asigurări că America va apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni militare din partea Chinei, ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că obiectivul Moscovei este de a întări legăturile cu China.
Până luni, Boris Bondarev era unul dintre consilierii ambasadorului rus la Naţiunile Unite. Diplomatul şi-a anunţat demisia în semn de protest faţă de războiul dus de ţara sa în Ucrana, nu înainte de a trimite o scrisoare în care făcea o analiză deloc binevoitoare, legată de conflictul declanşat de Vladimir Putin.
Boris Bondarev, fost diplomat rus la ONU: „Demisia înseamnă dezacordul şi dezaprobarea politicii curente duse de guvernul rus, iar eu, ca diplomat rus, nu mai pot fi asociat cu aşa ceva.”
Boris Bondarev se teme să se întoarcă în Rusia
Bondarev e unul dintre foarte puţinii oficiali ruşi care au criticat pe faţă invazia Ucrainei.
Boris Bondarev, fost diplomat rus la ONU: „Nu ştiu ce o să fac mai departe. Încă mă gândesc, dar cred că, dacă trebuie să mă întorc în Rusia, nu cred că mă aşteaptă lucruri prea plăcute.”
Austin: „Politica noastră, „O singură China”, nu s-a schimbat. El (Preşedintele Biden) a reiterat această idee și angajamentul nostru de menţinere a păcii și a stabilităţii în Taiwan. El a subliniat, de asemenea, angajamentul nostru, în temeiul legii privind relaţiile cu Taiwanul de a furniza Taiwanului mijloacele necesare de a se apăra. Din nou, politica noastră nu s-a schimbat.”
Comentariile preşedintelui Biden riscă să provoace şi mai multă furie la Beijing care a avertizat, în repetate rânduri America, în privinţa sprijinului acordat Taiwanului.
Wang Wenbin, director adjunct al Departamentului de Informații al Ministerul Afacerilor Externe din China: „China își exprimă nemulțumirea și puternica opoziție față de remarcile SUA. Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. Chestiunea Taiwanului este pur o afacere internă a Chinei în care nu se poate amesteca nicio forță externă.”
Iar Rusia nu a ratat ocazia de a-şi arătat dorinţa de o apropiere şi mai mare faţă de China. „Acum, că Occidentul a luat o 'poziţie a dictatorului', legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Noi ameninţări au fost lansate luni şi de la Ankara, unde preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că va lansa în scurt timp noi operaţiuni militare la graniţele de sud, spre Siria, pentru a crea zone de siguranţă. Mai mult, liderul turc s-a arătat extrem de supărat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, pe care îl acuză că a încercat să blocheze vânzarea de avioane F16 către Turcia.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „Anul acesta trebuia să avem o întâlnire strategică. Dar, în agenda mea nu mai există nimeni cu numele Mitsotakis. Nu voi accepta niciodată să am o astfel de întâlnire cu el pentru că noi vom merge pe aceeași cale doar cu politicienii care își țin promisiunile, care au caracter și care sunt onorabili.”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, joe biden, China, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
24-05-2022 08:45