Reacția vehementă a Patriarhiei după apariția denumirii "Catedrala Prostirii Neamului” pe Google Maps

Ultima actualizare: 04-05-2020 12:52
Reacția vehementă a Patriarhiei Române după apariția denumirii
Google Maps

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat, luni, după ce denumirea "Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps, noul nume fiind "Catedrala Prostirii Neamului”.

Imagini cu modul în care apare acum pe Google Maps denumirea "Catedralei Nemuririi Neamului" au început să circule în weekend, site-ul basilica.ro menționând că, pe adresa redacției, au fost trimise numeroase mesaje de la "credincioșii întristați".

În replică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat dur această situație.

"Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui „Catedralei Naționale, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România. Aceștia reacționează cu ură pe Facebook doar la citirea cuvintelor: „Biserică”, „Catedrală”, „Ortodoxie”, desființându-le ca și cum ar fi capabili să le înțeleagă cu adevărat", a precizat Vasile Bănescu, potrivit sursei citate.

El califică această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”.

„Cine sunt cu adevărat acești oameni împuținați de ură? Ce îi recomandă moral, profesional sau cultural pe acești „oameni noi” auto-situați dincolo de bine și de rău cu piatra mereu în mână?”, se întreabă Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că fenomenul relevă supraviețuirea în societatea postcomunistă a fascinației utopiei socialiste „a punerii la pământ a Bisericii lui Hristos”.

”Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”, a mai spus Bănescu.

Astfel, Vasile Bănescu atrage atenția că ateismul renaște mereu în alte forme, fiind doar o mască ideologică a aceluiași „duh al lumii” contrar Duhului Adevărului.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO