Reactia lui Iohannis la amenintarea Rusiei, dupa ce Romania a ACTIVAT scutul antiracheta: "NATO se adapteaza unui nou mediu"

deveselu

Presedintele roman Klaus Iohannis a declarat pentru publicatia franceza Liberation ca Rusia a gresit tinta in privinta amenintarilor la adresa Bucurestiului si ca scutul antiracheta e o dovada ca NATO se adapteaza unui nou mediu de securitate.

Asta in timp ce mai multi analisti avertizeaza ca in spatele tensiunilor cu Moscova se ascunde un semn de intrebare privind viitorul UE.

Bucurestiul este in colimatorul Moscovei dupa instalarea unui scut antiracheta al NATO, in luna mai, iar tensiunile arata, in primul rand, lipsa unei voci europene in problemele de securitate, comenteaza Liberation, citat de News.ro.

“Evolutiile politice si tehnologice au sporit riscurile privind o amenintare potentiala legata de amenintarile balistice”, a declarat el pentru Liberation. “Nu numai statele, ci si actorii nestatali, pot intra in posesia acestui tip de tehnologie”, a avertizat el. Iar scutul antiracheta de la Deveselu este o dovada a adaptarii NATO “la acest nou mediu strategic, care implica masuri responsabile si echilibrate, tocmai pentru a evita o escaladare a tensiunilor”, a explicat Iohannis.

Citește și
Aspecte din timpul exerciţiului multinaţional PLATINUM EAGLE 16.1.
Presa oficiala a Kremlinului: Romania si SUA "par decise sa infurie si mai tare Rusia". Manevrele care au provocat proteste
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Acelasi lucru este confirmat si de fostul ministru de externe Teodor Baconschi. “Acest program a generat multa propaganda, desi, din punct de vedere tehnic, Deveselu nu reprezinta o amenintare la adresa Federatiei Ruse. Are o valoare simbolica, de disuasiune, care ilustreaza coerenta Aliantei Nord-Atlantice”, a explicat el.

“Sub (conducerea lui – n.r.) Putin, Federatia Rusa a revenit la retorica ‘sferelor de influenta’ si a pledat pentru urgenta unui nou aranjament privind securitatea colectiva la nivel european”, a adaugat diplomatul.

Daca amenintarile lui Putin sunt numai nivel de discurs, “starea de incertitudine si de lipsa de securitate care reapare este similara celei de dinainte de 1990, chiar ca actioneaza sub forme diferite”, comenteaza si ambasadorul Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, inainte de a nuanta: “Asistam la o serie de presiuni si de relaxari intre cele doua blocuri”. “Nu trebuie sa uitam ca Rusia a primit o invitatie pentru a coopera cu aliatii la sistemul de aparare”, a adaugat el.

Din punctul de vedere al directorului Institutului de stiinte Politice al Academiei Romane, Dan Dungaciu, in spatele actualei dezbateri privind un nou Razboi Rece se ascunde mai degraba o intrebare privind viitorul Uniunii Europene.

Chiar si intr-o tara atat de profund proeuropeana si euroatlantica precum Romania, “daca Europa nu se pozitioneaza clar, euroscepticismul latent poate, pe termen lung, sa provoace rezultate concrete, iar tara ar putea fi tentata sa isi incerce norocul in alta parte”, avertizeaza si fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala Iulian Fota. Amenintarea unei decaderi a UE pare tot mai reala, considera el. “Europa pierde din credibilitate negand problemele clare de securitate si cedand teren unei forme de paralizie strategica”, a subliniat Fota. Din punctul sau de vedere, UE ar trebui sa fie capabila sa aiba o pozitie ferma si sa nu cedeze in fata Moscovei.

Trebuie mentionat ca amenintarile ruse care vizeaza Romania si Polonia de la inaugurarea scutului de la Deveselu, in luna mai, exclud „Spania si Turcia, implicate si ele in programul de aparare”, afirma Cristian Diaconescu. in acest context, Dan Dungaciu precizeaza ca “intr-o perioada in care Europa trebuie sa faca fata numeroaselor provocari economice, teritoriale si identitare, nu se poate sa existe o Uniune cu doua viteze, in care solidaritatea unora ii exclude pe altii”. Politologul insista si asupra unei “solidaritati europene totale, pentru a nu oficializa diferentele care exista intre diversii actori europeni si crea disensiuni”.

Dupa cum ilustreaza si vizita recenta a lui Vladimir Putin in Grecia, in cursul careia a formulat noi amenintari la adresa Romaniei si Poloniei, diferentele de statut si de tratamente aplicate actorilor europeni sunt brese exploatate de adversarii UE pentru a incerca sa puna capat visului european, considera analistii romani.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ce spun analistii despre amenintarile lui Putin la adresa Romaniei.
Ce spun analistii despre amenintarile lui Putin la adresa Romaniei. "Nu e ca in cazul Ucrainei, sa faca ce vrea"

Romanii nu ar trebui sa fie ingrijorati de amenintarile venite dinspre Rusia: acesta e mesajul transmis de directorul programului de securitate Eurasia din cadrul Universitatii Harvard. Si presedintele Iohannis a raspuns avertismentelor lui Putin.

Presa oficiala a Kremlinului: Romania si SUA
Presa oficiala a Kremlinului: Romania si SUA "par decise sa infurie si mai tare Rusia". Manevrele care au provocat proteste

 Dupa scutul de la Deveselu, tara noastra pare sa fi facut un nou pas gresit, in opinia Moscovei.

Putin:
Putin: "Scutul din Romania complica situatia in jurul Rusiei." Politolog rus: "Moscova va lua ca tinta Polonia si Romania"

Sistemul antiracheta american din Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei, a declarat vineri Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informeaza TASS.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.