Ce spun analistii despre amenintarile lui Putin la adresa Romaniei. "Nu e ca in cazul Ucrainei, sa faca ce vrea"

Ultima actualizare: 03-06-2016 07:02
cover prima rachete harta europa putin

Romanii nu ar trebui sa fie ingrijorati de amenintarile venite dinspre Rusia: acesta e mesajul transmis de directorul programului de securitate Eurasia din cadrul Universitatii Harvard. Si presedintele Iohannis a raspuns avertismentelor lui Putin.

Serghei Konopliov, directorul Programului de Securitate Eurasia din cadrul Universitatii Harvard, spune ca tara noastra, a devenit un furnizor de securitate important in Europa, iar orice actiune indreptata catre Romania, este indreptata catre NATO.

In primul rand, Romania este parte a NATO, asa ca daca se intampla ceva, daca Putin decide sa faca ceva fata de Romania, el va face ceva impotriva NATO. Nu este ca si in cazul Ucrainei, ca Putin sa faca ce vrea si sa fie foarte dificil de oprit. Cred ca Romania este mai sigura acum pentru ca Putin stie ca in spatele Romaniei este intregul potential al NATO si al SUA."

Serghei Konopliov, fost ofiter sovietic care a consiliat atata NATO cat si parlamentul ucrainean si a colaborat cu fostul sef al SRI, George Maior, crede ca tara noastra nu are niciun motiv sa fie ingrijorata, chiar daca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a facut declaratii ostile.

"Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii pur si simplu nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea", spunea Putin dupa inaugurarea scutului anti-racheta de la Deveselu, intr-o conferinta de presa, organizata in comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. "In aceeasi situatie se afla si Polonia", a continuat presedintele rus, fara a specifica ce masuri concrete va lua Rusia.

De altfel, si presedintele Romaniei a reactionat. "Recentele declaratii din partea Federatiei Ruse legate de sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru ca sistemul nu are absolut nicio legatura cu Rusia. Ele nu pot sa ne intimideze. Dimpotriva, aceste amenintari fara baza reala reconfirma faptul ca abordarea noastra, de intarire a securitatii NATO ca reactie legitima la atitudinea Rusiei in regiunea Marii Negre, este cea corecta", a spus Iohannis.

Si ambasadorul SUA, Hans Klemm, a facut marti declaratii legate de Rusia, in cadrul unei intalniri cu studentii din Constanta. „Rusia stie ca facilitatile de la Deveselu nu reprezinta o amenintare pentru securitatea ei, dar continua sa spuna lucruri nebunesti. Amenintare 0 pentru Rusia', a declarat Klemm. „Prima prioritate ca ambasador este sa promovez securitatea Romaniei si a SUA, avem o cooperare puternica din toate punctele de vedere, care se extinde din ce in ce mai mult. Aceasta necesita foarte multe eforturi.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO