Prin invadarea Ucrainei, Putin își pierde aliații din Europa de Est. Zeman: „Rusia a comis o crimă împotriva păcii”
Mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei și foste state-satelit ale Uniunii Sovietice îl contestă pe președintele Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina, ziua a 4-a | LIVE UPDATE
În timp ce lumea occidentală îl cataloghează pe Putin drept un paria internațional, chiar și cei mai apropiați aliați ai liderului de la Kremlin se împotrivesc să-și arate sprijinul pentru asaltul său asupra Ucrainei.
Președintele ceh Milos Zeman și premierul Ungariei, Viktor Orban, ambele voci pro-ruse puternice din punct de vedere istoric în Uniunea Europeană, au condamnat afrontul ca fiind "un act de agresiune neprovocat", relatează AP, citată de Axios.
"Rusia a comis o crimă împotriva păcii", a declarat Zeman. Zeman, care la începutul acestei săptămâni a insistat că Rusia nu va ataca Ucraina, a schimbat cursul și a cerut sancțiuni dure împotriva Rusiei, inclusiv retragerea din sistemul financiar SWIFT.
Orban, care a urmărit cu Putin o strategie diplomatică și economică numită "Deschiderea spre Est", a condamnat "acțiunea militară a Rusiei".
Ungaria este alături de Ucraina
"Poziția Ungariei este clară: suntem alături de Ucraina, suntem alături de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei", a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijijarto, potrivit AP.
Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a respins cererea ca trupele sale să se alăture atacului asupra Ucrainei, conform NBC News.
Republica Cehă a închis consulatele rusești din țară și a încetat să mai elibereze vize pentru ruși, cu excepția cazurilor umanitare.
Președintele Bulgariei, al cărui stat a fost cel mai apropiat aliat al Rusiei în timpul Războiului Rece, a declarat că invazia este "absolut inadmisibilă".
China, care a aprofundat legăturile economice și militare cu Rusia în ultimii ani, s-a situat între a sprijini "preocupările legitime de securitate" ale Rusiei și a cerut respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei".
China s-a abținut, vineri, de la adoptarea unei rezoluții ONU care critica atacul Rusiei, o abatere de la practica sa obișnuită de a se opune prin veto măsurilor conduse de Occident.