Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al CNA. "Pot contribui la o normalizare a situatiei in institutie"
Rasvan Popescu, noul vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a declarat, joi, ca alegerea sa in aceasta functie are loc intr-un context tulbure.
"Alegerea mea ca vicepresedinte are loc intr-un context cunoscut, intr-un context sa zic asa destul de tulbure, in care, pe un fond de vesnic conflict in aceasta institutie, toata lumea cauta solutii. CNA cauta solutii, Parlamentul cauta solutii, prin proiectul sau de modificare a Legii audiovizualului, si consider ca, in acest context, experienta mea de fost presedinte poate sa conteze. Primul atribut al vicepresedintelui este acela de inlocuitor al presedintelui, in momentul in care acesta nu este disponibil. Oricand s-ar intampla asta, eu pot gestiona institutia asa cum am mai facut-o si in conditiile in care se dovedeste ca sunt agreat de majoritatea colegilor mei si in conditiile in care sunt agreat de cei mai multi functionari ai institutiei. Cred ca pot contribui la o normalizare, in timp, a situatiei", a spus Rasvan Popescu.
El a mai spus ca, din postura de fost presedinte al CNA, nu a avut niciodata probleme nici in gestionarea banului public si intotdeauna Curtea de Conturi a validat modul in care si-a incheiat mandatul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Si, pe de alta parte, vad un vicepresedinte al Consiliului si nu un fel de adjunct al presedintelui. Deci, un vicepresedinte care sa aiba mereu in proiectele sale un mandat din partea Consiliului si sa se ocupe de niste proiecte speciale, cum ar fi trecerea la digital, coordonarea colectivului care face asta (se ocupa de trecerea la digital, n.r.) la noi in institutie. Dar ne putem gandi si la reluarea proiectului, de exemplu, de protectie a limbii romane in audiovizual. Am mai gestionat acest proiect. Ne putem gandi si la reluarea problemei localismului, mai ales in contextul trecerii la digital, unde multe licente sunt in pericol, dar si a localismului din perspectiva radio, eventual chiar a radiourilor comunitare, care pot sa fie de viitor in tara noastra. Pot fi si proiecte interne, cum ar fi, de exemplu, imbunatatirea performantelor Directiei inspectie, care nu acopera in momentul de fata circa zece judete cu inspectori. Deci, un vicepresedinte al Consiliului, care, avand mandatul acestuia, poate sa vina sa articuleze niste proiecte, pe care sa le prezinte colegilor spre adoptare", a spus Rasvan Popescu.
El a precizat ca din noua sa functie mai exista si posibilitatea de a functiona ca un fel de legatura cu toate organizatiile si institutiile cu care CNA are parteneriate, in asa fel incat sa fie identificate proiecte comune, eventual modificari de norme, pe care Consiliul sa le adopte.
"Cam asa vad lucrurile si sa nu isi imagineze cineva ca de maine lucrurile se vor schimba in mod radical. E o problema de timp, o sa dureze, insa cred ca, din aproape in aproape, o sa fie ceva mai bine", a mai spus Rasvan Popescu.
Acesta a precizat ca, recent, a primit raportul final al cercetarilor pe care le-a efectuat Agentia Nationala de Integritate (ANI) in privinta sa. "Dupa circa doi ani de cercetari si o multime de documente adunate, ANI mi-a transmis raportul final de evaluare, care se incheie cu concluzia ca nu sunt probleme de legalitate, ca nu sunt diferente semnificative intre declaratia mea de avere si realitate si claseaza lucrarea. Am depus aceasta incheiere, pentru ca raportul nu este public, dar macar concluziile le depun la dosarul meu de personal din institutie", a explicat Rasvan Popescu.
Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului, joi, intr-o sedinta fara caracter public si in care voturile membrilor au fost secrete.
In urma scrutinului organizat joi la sediul CNA, Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al CNA, cu opt voturi "pentru" si unul "impotriva".
Rasvan Popescu a fost ales vicepresedinte al CNA in urma unui vot secret la care au participat noua membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), singurii absenti fiind Laura Georgescu, presedintele CNA, si Gabriel Tufeanu.
Pentru ocuparea acestei functii, Rasvan Popescu a concurat cu Lorand Turos.
Rasvan Popescu a fost numit membru titular in CNA de Parlamentul Romaniei, la propunerea Senatului (fiind sustinut de PSD), pentru perioada decembrie 2012 - 2018.
Rasvan Popescu a ocupat si functia de vicepresedinte interimar al CNA, in perioada 28 decembrie 2012 - 14 ianuarie 2013.
De asemenea, Rasvan Popescu a fost presedinte al CNA in perioada 2007 - 2012.
Pana in 2000, cand si-a inceput activitatea de membru CNA, Rasvan Popescu a lucrat ca jurnalist de presa scrisa si radio BBC, redactor-sef la TVR si purtator de cuvant al Guvernului si apoi al Presedintiei Romaniei.
Pentru ocuparea locului vacant de vicepresedinte al CNA, Consiliul a trebuit sa organizeze alegeri, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) in absenta presedintelui conducerea Consiliului este asigurata de vicepresedinte. (3) Vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Daca functia de presedinte sau vicepresedinte devine vacanta, se procedeaza la alegerea, in conditiile alin. (1) si (3), a unui presedinte, respectiv vicepresedinte".
In prezent, Consiliul National al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (presedinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.
Functia de vicepresedinte al CNA a devenit vacanta dupa ce Viorel Vasile Buda a anuntat, pe 16 septembrie 2014, ca si-a dat demisia, invocand motive personale. El a ramas in continuare membru al CNA.
Pe de alta parte, pe 19 martie, sase membri ai Consiliului National al Audiovizualului au votat, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
Hotararea a fost transmisa la Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor de membrii CNA Radu Calin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Rasvan Popescu, Dorina Rusu si Florin Gabrea, potrivit precizarilor facute, pe 24 martie, de parlamentarul PNL Gigel stirbu, presedintele Comisiei, in timpul unei sedinte in care au fost audiati membrii CNA.
Tot pe 24 martie, deputatii Gigel stirbu si Madalin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu sa isi dea demisia de la sefia CNA, dupa ce au constatat ca Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocarii sale din functia de presedinte, insa Georgescu a spus ca nu va demisiona, pentru ca nu a incalcat niciodata legea.