Perchezitiile la CNA au durat peste 8 ore. Ce s-ar afla in cutiile pe care procurorii anti-coruptie le-au luat din sediu
Sediul Consiliului National al Audiovizualului a fost perchezitionat joi de procurorii anticoruptie. Acestia au ridicat mai multe documente si au discutat cu unii membri ai institutiei.
UPDATE 19:00 Perchezitiile au durat mai bine de 8 ore, iar procurorii DNA au iesit cu mai multe cutii in care, se pare, ar fi sesizari false in baza carora ar fi fost sanctionate mai multe televiziuni. Nicio persoana nu a fost retinuta. E posibil ca aceste perchezitii sa aiba legatura si cu dosarul privind licenta de televiziune a postului patronat de Gheorghe Stefan.
"In acest moment, (cei de la Directia Nationala Anticoruptie, n.r.) sunt in incinta registraturii institutiei (a CNA, n.r.), de unde vor sa vada care este registratura electronica si sa controleze pe condicile de predare-primire documente care este cursul sesizarilor", a spus Laura Georgescu. Ea a mai spus ca cei de la DNA au descins la sediul CNA joi, la ora 8.30, la inceperea programului institutiei.
Intrebata daca i-a fost adus la cunostinta ce cauta cei de la DNA, Laura Georgescu a raspuns: "Nu, catusi de putin. Ne-au spus ca au mandat de ridicare documente din Registratura. Nu stiu spre ce vor merge in continuare. Mi-au spus ca, la finalul acestei operatiuni, voi fi rugata sa particip la semnarea procesului verbal de ridicare a documentelor, ca sef de institutie. M-au intrebat care este programul sedintei, le-am spus ca pana la 13.00, cu o pauza de o ora, dar i-am asigurat ca in orice minut vor dori voi iesi din sedinta".
Laura Georgescu a mai spus ca nu i-a fost adus la cunostinta in ce dosar sunt facute aceste perchezitii. "Nu ni s-au adus aceste precizari la cunostinta", a spus Georgescu.
Pe de alta parte, Laura Georgescu a spus ca a aflat de la o televiziune ca ar fi vorba despre "sesizari false" pe care ea le-ar fi facut pentru a amenda anumite posturi, precizand insa ca Legea audiovizualului permite oricarui membru al CNA sa se autosesizeze atunci cand considera ca a fost incalcata legislatia audiovizualului.
"Mi-a fost adus in aceasta dimineata la cunostinta de catre un post TV ca, pe surse judiciare, au aflat ca e vorba de sesizari false facute de sefa CNA ca sa amendeze posturi. Repet, legea audiovizualului da dreptul oricarui membru CNA si oricarui functionar public, fie ca este inspector de zona in teritoriu, fie ca este angajat la Directia Monitorizare sa se autosesizeze. Atata vreme cat nu eu dau sanctiunile singura, ele sunt discutate in sedinta publica pe baza rapoartelor si cu punctul de vedere al celor incriminati de sesizari, consider ca nu are sens o astfel de acuza. Este un drept al nostru prin lege", a spus Laura Georgescu.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a aratat joi, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in anul 2014.
In aceasta cauza, procurorii fac, joi, mai multe perchezitii la sediul unei institutii publice din Bucuresti, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca perchezitiile au loc in mai multe birouri din sediul Consiliului National al Audiovizualului, inclusiv in biroul presedintelui CNA, Laura Georgescu.
Procurorii sunt sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.
In luna septembrie, DNA a anuntat ca, in dosarul privind obtinerea licentei audiovizuale de catre Giga TV, a inceput urmarirea penala fata de Viorel Hrebenciuc, deputat PSD la acea data, Narcisa Iorga, care la acel moment era membru al CNA si al carei mandat s-a incheiat pe 13 octombrie, Laura Georgescu, presedintele CNA, si Gheorghe stefan, primarul municipiului Piatra Neamt.
Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca, sustin anchetatorii, s-a implicat spre a determina functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei Giga TV.
Narcisa Iorga este cercetata pentru ca i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamt, Gheorghe stefan, in ce mod se poate redobandi licenta Giga TV si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe Viorel Hrebenciuc.
Procurorii precizeaza ca televiziunii Giga TV, in favoarea careia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasa licenta pe 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, "pentru orice motive imputabile titularului".
In sedinta CNA din data respectiva i-a fost retrasa licenta Giga TV, decizia fiind luata cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si patru "impotriva" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Radu Calin Cristea) din 11 membri prezenti.
Dupa doua saptamani, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu sase voturi in favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda si Rasvan Popescu) si patru impotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat si Radu Calin Cristea), din 10 membri prezenti.
"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara, votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie", a precizat DNA.
Membrii CNA care si-au schimbat votul in favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu, in timp ce Radu Calin Cristea a votat initial contra retragerii licentei, iar apoi in favoarea acesteia.
Schimbarea votului privind licenta Giga TV de catre trei membri ai CNA s-a facut nejustificat, ca urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe sefa CNA de abuz in serviciu.