Viorel Vasile Buda si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al CNA
Viorel Vasile Buda si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), invocand motive personale, dar va ramane in continuare membru al CNA.
Anuntul privind demisia a fost facut de Viorel Vasile Buda la inceputul sedintei de marti a CNA.
Viorel Vasile Buda a fost numit membru titular in CNA (fiind propus de Camera Deputatilor si sustinut de PNL), pentru un mandat de sase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie 2012.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Viorel Vasile Buda a fost ales vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului in sedinta Consiliului din 8 ianuarie 2013, care nu a avut un regim public si in care voturile membrilor au fost secrete.
In ultima perioada, sedintele CNA au fost conduse de Viorel Vasile Buda, in absenta presedintelui Laura Georgescu, pe fondul neintelegerilor dintre unii membri ai Consiliului.
Dupa anuntul demisiei lui Viorel Vasile Buda, membrul CNA Narcisa Iorga a scris pe contul sau de Facebook ca motivul demisiei acestuia ar fi faptul ca Laura Georgescu nu a semnat noul Regulament de Organizare si Functionare (ROF) al CNA.
"El (Viorel Vasile Buda, n.r.) a condus sedintele in ultima perioada si astazi trebuia sa se intample la fel, in absenta presedintelui Consiliului. Dupa anuntul sec al lui Viorel Buda, tocmai cand ne pregateam sa propunem un presedinte de sedinta, cine intra in sala? Laura Georgescu. Joc de scena. Ea nu semneaza noul Regulament de Organizare si Functionare, care ii reduce puterile, deci acest act nu poate intra in vigoare. Vicepresedintele, care ar fi putut sa-l semneze, isi da demisia din functie si ramane simplu membru. CNA merge mai departe. Eu am iesit din sedinta", a scris Narcisa Iorga.
Noul Regulament de Organizare si Functionare al CNA a fost adoptat pe 11 septembrie, cu opt voturi "pentru" (Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu si Cristina Trepcea), in timp ce Christian Mititelu a votat "impotriva". Presedintele CNA, Laura Georgescu, nu a fost prezenta la sedintele CNA in care a fost discutat noul ROF.
Membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnalistilor prezenti la sedinta din 11 septembrie ca, prin adoptarea noului ROF, presedintele CNA, Laura Georgescu, "nu mai are putere". El a mai spus ca nu s-a intentionat elaborarea unui ROF "impotriva unui om", ci a unui regulament "mult mai transparent, pentru institutie".
Insa, pe 12 septembrie, Valentin Jucan i-a adresat o scrisoare deschisa parlamentarului Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, in care a spus ca Laura Georgescu nu a semnat noul ROF, fapt pentru care acesta nu poate intra in vigoare.
Dupa demisia lui Viorel Vasile Buda, CNA trebuie sa organizeze alegeri pentru desemnarea unui nou vicepresedinte, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, "(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) in absenta presedintelui conducerea Consiliului este asigurata de vicepresedinte. (3) Vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Daca functia de presedinte sau vicepresedinte devine vacanta, se procedeaza la alegerea, in conditiile alin. (1) si (3), a unui presedinte, respectiv vicepresedinte".
Pentru functia de vicepresedinte al Consiliului National al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit in conditiile legii. Alegerea candidatului/ candidatilor pentru functia de vicepresedinte al CNA se face prin vot secret, in conditiile prevazute de lege. in cazul in care candidatii nu intrunesc numarul de voturi necesar pentru alegerea in aceasta functie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Daca nici in acest caz nu se reuseste alegerea candidatului pentru functia de vicepresedinte, se declanseaza o noua procedura de alegere.
In prezent, Consiliul National al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (presedinte), Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.