Răsturnare de situaţie în cazul semafoarelor "sabotate". Ce au descoperit anchetatorii
Procurorii DIICOT iau în calcul varianta ca semafoarele să fi fost defecte, după ce Reprezentanții municipalității au anunțat că sistemul de semaforizare a fost accesat ilegal de persoane necunoscute care ar fi schimbat timpii pentru culorile afișate.
Procurorii DIICOT iau în calcul ca în cazul semafoarelor care ar fi fost accesate ilegal în Bucureşti să fie vorba despre o defecţiune tehnică şi nu de o intervenţie nelegală asupra echipamentelor, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse judiciare.
Sursele au precizat că anchetatorii au ridicat recent mai multe laptopuri de la Compania Municipală Management Trafic Bucureşti, operator al sistemului de semaforizare din Capitală.
La începutul lunii decembrie 2018, DIICOT a deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi alterarea integrităţii datelor informatice, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a reclamat accesări ilegale ale sistemului de semaforizare din Capitală.
Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti au depus o plângere penală, pe motiv că au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave.
"Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni)", arăta PMB, menţionându-se că, dacă echipele companiei municipale nu interveneau cu promptitudine, exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave, deoarece semafoarele ar fi putut afişa culoarea verde din toate direcţiile.
Primăria Capitalei mai susţinea că, după prima accesare a dispozitivului de la trecerea de pietoni din faţa Policlinicii Titan din data de 28 decembrie 2018, situaţia a fost remediată rapid, iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori. Pe 29 decembrie 2018, a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galben intermitent.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: bucuresti, ancheta, diicot, hackeri, primarie, sabotaj, semafoare,
Dată publicare:
16-01-2019 14:02