Animație grafică. Cum ar fi fost sabotate semafoarele din Capitală. Reacţia UTI

Ultimul update: Luni 07 Ianuarie 2019 16:18
Data publicarii: Duminica 30 Decembrie 2018 18:36
Categorie: Actualitate

Sfârșitul de an marchează în București un incident grav și fără precedent. Reprezentanții municipalității au anunțat că sistemul de semaforizare a fost accesat ilegal de persoane necunoscute care ar fi schimbat timpii pentru culorile afișate.

Și astfel ar fi reușit, în unele cazuri, inclusiv să afișeze verde, în același timp, pentru toți participanții la trafic, pietoni sau șoferi. "Suspecții au urmărit pierderea de vieți omeneşti și pagube materiale", susțin oficialii. Convinși că sunt ținta unor acte de sabotaj, au anunțat poliția. Anchetatorii au un cerc de suspecți.

Reacţia UTI

Reprezentanţii municipalităţii spun că prima accesare ilegală a avut loc pe 28 decembrie, vineri, la un semafor din sectorul 3 al capitalei. Este poziţionat chiar lângă policlinica Titan, aşadar o zonă aglomerată a Bucureştiului. În acest caz, persoane deocamdată necunoscute, ar fi reuşit să pună semafoarele pe galben intermitent.

Dar în alte 3 intersecţii, din sectorul 2 şi 3, acţiunile lor ar fi putut avea consecinţe dramatice. Reprezentanţii primăriei Capitalei spun că toate semafoarele din intersecţie au indicat, în acelaşi timp, culoarea verde, atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei: ”Rezultatul care urma să apară este clar: coliziunea în lanţ şi caramboluri care aveau acest tip de diagrama modificată. Este vorba de o acţiune a unei persoane care a urmărit un scop: crearea, la nivelul Bucureştiului, prin introducerea acestor diagrame, de pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale. Eu cred că atunci când faci aşa ceva urmăreşti nenorocirea unor oameni .”

Pentru oficiali, aşadar, lucrurile sunt clare: sunt convinşi că e vorba de o mână criminală şi exclud posibilitatea unor defecţiuni tehnice. Şi tot ei spun cine ar fi putut să intervină în sistem: operatorii care au montat şi lucrat cu acel tip de semafoare. Sunt semafoare vechi, neintroduse în sistemul centralizat de monitorizare de la nivelul Capitalei care, spun reprezentanţii municipalităţii, nu pot fi accesate sau atacate cibernetic.

Aceste semafoare vechi au un sistem de dirijare locală care poate fi manipulat, însă doar de persoanelele care au cheia de la cutiile de comandă, dar şi aplicaţii speciale prin care să genereze noi comenzi pentru semafoare.

Reprezentant Asociația victimelor accidentelor auto: ”Dacă aceasta info este reală exista o vulnerabilitate evidentă a sistemului de gestionare a semafoarelor din Capitală care scoate la iveală o situaţie foarte gravă. Când o persoană neautorizată are acces la astfel de sisteme şi poate modifica timpii de funcţionare sau poate modifica modul atunci sigur vorbim de o situaţie de vulnerabilitate şi cei care administrează au o problemă.”

Cazul fără precedent a intrat în atenţia poliţiştilor, care au primit o plângere penale. Până la soluţionare cazului, oficialii spun că au luat deja măsuri şi că în acest moment nu se mai pot opera modificări în diagramele semafoarelor, fie ele vechi sau noi.

Primăria Capitalei a dispus proceduri suplimentare de monitorizare şi control în intersecţii

Primăria Capitalei precizează că duminică au fost stabilite proceduri suplimentare de monitorizare şi control în toate intersecţiile, astfel încât această infrastructură să funcţioneze în parametri normali.

Măsurile vin după ce s-a constatat că în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe bulevardul Nicolae Grigorescu - Policlinica Titan, sector 3, fiind modificat programul de semaforizare.

"Având în vedere incidentele înregistrate în perioada 28-29 decembrie la sistemul de semaforizare din intersecţia de la Policlinica Titan, la Primăria Municipiului Bucureşti a avut loc duminică o şedinţă tehnică la care au participat, alături de viceprimarul Aurelian Bădulescu, reprezentanţi ai Administraţiei Străzilor împreună cu operatorul sistemului de semaforizare, Compania Municipală Managementului Traficului Bucureşti SA (CMMTB), precum şi reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti", se precizează într-un comunicat.

De asemenea, arată PMB, echipele de intervenţie ale CMMTB se află 24/24 în teren pentru a remedia, în caz de necesitate, eventualele defecţiuni la sistemul de semaforizare, aşa cum s-a procedat şi până acum.

Totodată, cu ocazia acestui incident, Primăria Capitalei doreşte să atragă atenţia asupra stării tehnice în care PMB a preluat sistemul de semaforizare, deşi timp de peste 10 ani a existat un contract de modernizare, mentenanţă, intervenţie şi service pentru sistem, încheiat cu compania UTI.

PMB reaminteşte că, în 28 şi 29 decembrie, reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti au depus o plângere penală după ce au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor de semaforizare, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave.

"Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare, pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele", se menţionează în comunicat.

Reacţia UTI
Într-un drept la replică transmis către Ştirile ProTV pe 7 ianuarie 2019, reprezentanţii companiei UTI afirmă că resping ferm "orice alăturare a societății noastre cu situația deplorabilă în care se găsește acum traficul din Capitală și amintim că această înrăutățire a apărut după 2013, anul în care a expirat perioada de garanție a sistemului, asigurată de societatea noastră, sistem care la acea dată avea doar 96 de intersecții modernizate din totalul de 450."

"UTI nu a răspuns niciodată de mentenanța sau de starea tehnică a traseelor de cabluri, a camerelor tehnice, a alimentărilor cu energie electrică sau a dulapurilor cu echipamente amplasate în intersecții. Aceste părți din sistemul de trafic au fost întotdeauna în responsabilitatea directă a Administrației Străzilor București (ASB). Dintre toate aceste subsisteme, UTI a avut în mentenanță numai calculatoarele de trafic amplasate în dulapurile de echipamente ale ASB, camerele video din intersecții și echipamentele de comunicații. Ori, niciuna dintre pozele vehiculate nu este a subsistemelor sau echipamentelor livrate de UTI".

De asemenea, reprezentanţii companiei precizează că "nici acele controlere (calculatoare de trafic) care au fost „hăckuite” nu au fost livrate de UTI, nu fac parte din intersecțiile modernizate de UTI".

Reprezentanţii UTI susţin că "PMB își asumă restrângerea cercului de „suspecți” doar la cei 8 tehnicienii ai PMB și ai UTI, menționând însă clar că cei ai PMB trebuie excluși, insinuând astfel voalat că adevărații „suspecți” sunt de la UTI, firma de la care PMB a preluat mentenanța. Reaua credință prin omisiune poate fi ușor demonstrată însă prin faptul că cel puțin alte trei companii mai au expertiză tehnică pentru acest tip de echipament, companii care au lucrat ca subcontractori ai Administrației Străzilor București, pentru mentenanța acestor echipamente."

"Menționăm în acest sens că predarea sistemului de către UTI s-a făcut în decembrie 2017, la finalizarea acordului cadru de mentenanță, iar în procesul verbal de predare primire nu s-a făcut nicio mențiune referitoare la starea precară a sistemului, PMB neridicând nicio obiecție."

"UTI a făcut pe parcursul anilor zeci de sesizări/propuneri scrise de remediere accelerată și responsabilă a întregului sistem, propunând măsuri concrete în acest sens. După expirarea contractului de garanție pentru primele 96 de intersecții modernizate și integrate în sistem, la finele anului 2013."

"UTI nu a mai putut reacționa și remedia rapid defecțiunile sistemului. Contractele cadru de mentenanță pe care le-am mai avut pentru aproape toate intersecțiile din București în perioada 2015–2017 au fost simple contracte de intervenție și remediere la cererea Administrației Străzilor."

"Pentru corecta informare a opiniei publice solicităm să se facă publică lista cu intersecțiile integrate în 2018 de către CMMTB. Din informațiile pe care le deținem, singurele intersecții care au fost modernizate în ultimi ani sunt intersecțiile de pe bulevardele Pantelimon, Liviu Rebreanu și Iuliu Maniu (36 de intersecții în total), în cadrul unor contracte de reabilitare a arterelor menționate, intersecții care au fost modernizate de către UTI până în decembrie 2017. În aceste condiții, considerăm că afirmația potrivit căreia noua companie de trafic a Primăriei (CMMTB) a integrat în sistemul centralizat peste 40 de intersecții în 2018 este o dezinformare."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
LA MARUTA
Presing la dressing. Iulia Albu, aproape de leșin
Cum a reacționat când i-a văzut dressing-ul lui Daniel Trifu

10:41
LA MARUTA
Zeul băncilor și soția, poveste de dragoste
Cum s-au cunoscut cei doi

06:07
LA MARUTA
Se visează cea mai sexy româncă și vrea și medalie
Romina Neascșu se antrenează din greu la sala de sport

07:58
LA MARUTA
Luptătorul Benny, speriat de ce mișcă în farfurie
Benny a acceptat provocarea lui Măruță. Reacția sa

07:19
VORBESTE LUMEA
Care sunt femeile din viața lui "VLAD"
Serialul "VLAD" spune povestea Contelui de Monte Cristo într-o adaptare modernă

16:10
VORBESTE LUMEA
Rezoluții de vedetă, în 2019
Aflăm ce planuri au vedetele în 2019

03:18
FERMA
Ce se intampla in FERMA, ramane in FERMA! Din 29 ianuarie – marti, miercuri si joi de la 21:30 la PRO TV

01:15
VORBESTE LUMEA
Cum arată o zi de răsfăț
Fetele de la "Vorbește lumea" ne dezvăluie câteva secrete de înfrumusețare

04:21
Viorica Dăncilă
Dăncilă, prima reacție față de OUG anunțată de Toader: ”Nu împiedică lupta anticorupție”
O pacientă de la Floreasca susține că prin saloane umblă în voie vânzătorii ambulanți
Codrin Ștefănescu, de ”neoprit”. A treia zi din ultimele patru când este huiduit. VIDEO
Jean Chelba a murit. Fiul său, Alex, și-a pierdut viața în urma incendiului din Colectiv
Femeie de 80 de ani, găsită moartă de pompieri în propria locuință
PSD, despre Iohannis: „Președintele care-și critică țara în fața presei internaționale”
atv-uri
Distracția cu ATV-urile, coșmar pentru localnicii din Moeciu. Turiștii lasă prăpăd în urmă
6.000 de familii au primit facturi cu 60% mai mari la gaze. ”Nu e posibil așa ceva”
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
O nouă avarie gravă a Radet. Specialiștii susțin că sistemul e la un pas de dezastru
Taximetriștii spun de ce protestează: se tem pentru siguranța pasagerilor UBER
Amenda primită de spitalul din Craiova, după incidentul cu un șofer beat