Răspunsul magistraților după ce Dăncilă i-a invitat la discuții privind legile justiţiei
Magistrații resping inițiativa premierului Viorica Dăncilă de a discuta pe tema Ordonanței privind legile justiției și fac apel la CSM să nu trimită reprezentanţi la întâlnirea propusă de premier.
Trei asociații ale magistraților din România - Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie, au precizat, într-un comunicat, că independenţa justiţiei nu se negociază şi că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum.
Potrivit magistraților, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului este abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză.
„Independenţa justiţiei nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el şi delegat) fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză”, afirmă cele trei asociaţii într-un comunicat, informează News.ro.
Acestea reiterează faptul că Guvernul şi Parlamentul au refuzat constant să ia în considerare argumentele şi soluţiile constituţionale prin care să respecte convenţiile internaţionale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraţilor, care s-au opus iniţiativelor legislative într-o majoritate covârşitoare.
„Înainte de a proceda la invitarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor la discuţii generale, în contextul protestelor publice masive organizate de magistraţi pentru respectarea statului de drept, Guvernul României avea obligaţia de a da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicităţii în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneţia din octombrie 2018, precum şi a concluziilor şi recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervenţiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor justiţiei. Prin urmare, Guvernul are obligaţia de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuţii profesioniste şi concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end şi fără o agendă serioasă”, se arată în comunicat.
Asociaţiile semnatare solicită imediat Guvernului să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor şi să abroge imediat dispoziţiile referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, cu o competenţă exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii socio-profesionale.
Acestea mai cer Guvernului să renunţe imediat la dispoziţiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi la cele care elimină meritocraţia în magistratură, promovarea efectivă la instanţele şi parchetele superioare urmând a se face numai pe baze meritocratice, inclusiv şi mai ales la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„De asemenea, solicităm Guvernului României să abroge imediat OUG nr.77/2018, precum şi prevederile referitoare la reorganizarea Inspecţiei Judiciare care întăresc nejustificat atribuţiile inspectorului-şef. Dialogul loial şi constructiv între puterile statului poate avea loc doar în momentul în care sunt îndepărtate din legislaţie dispoziţiile care subminează independenţa justiţiei şi principiile statului de drept. Nu în ultimul rând, adresăm un apel Consiliului Superior al Magistraturii şi altor asociaţii profesionale să nu trimită reprezentanţi la aceste întrevederi propuse (la care, în mod surprinzător, nu au fost invitaţi Preşedintele ICCJ sau Procurorul General al României), cât timp nu se conturează o agendă concretă cu privire la modul în care Guvernul României se angajează să transpună imediat coordonatele trasate de entităţile internaţionale indicate”, se mai arată în comunicat.
Premierul Viorica Dăncilă a invitat reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuţii privind legile justiţiei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: News.ro
Etichete: viorica dancila, magistrati, legile justiției,
Dată publicare:
24-02-2019 17:14