Fermierii vor să relanseze Bălțata Românească. ”Este o vacă cu dublă atitudine”
În lupta cu rasele străine, fermierii români încearcă să relanseze tradiţionala Bălţată Românească.
După 20 de ani de când nu s-au mai făcut cercetări pentru îmbunătăţirea soiului autohton, Asociaţia Crescătorilor a reuşit să obţină exemplare de rasă pură, perfect adaptate condiţiilor de mediu din România. Vacile vor da lapte mai mult şi mai bun, dar şi carne de calitate.
Doi tauri din rasă Bălţată Românească au doar un an, dar cântăresc deja 600 de kilograme fiecare. În fiecare zi, au luat în greutate aproape 2 kilograme şi vor ajunge în curând la o tonă.
Dumitru Bilteanu, director SEMTEST Craiova: "După cum ştiţi, Bălţată Românească de tip Simmental este o vacă cu dublă atitudine, adică ea are atitudini de lapte şi de carne. Ei vor îmbunătăţi diferitele caractere ale vacilor cu care vor fi însămânţaţi la unele dintre vaci vor îmbunătăţi caracterul carne, la altele vor îmbunătăţi caracterul lapte."
Vacile, care vor primi noile gene, vor da cel puţin 45 de litri de lapte pe zi - garantează cercetătorii. În plus, vor ajunge să cântărească, în plus 200 de kilograme faţă de Bălţata Românească pe care o ştim cu toţii.
Mircea Bara, genetician: "Este foarte important că taurii să fie crescuţi în România şi testate deoarece taurii se testează în condiţii de producţie."
Şase ani, specialiştii spun că, s-au chinuit ca să obţină rasă pură, după ce în ultimii 20 de ani proprietarii de Bălţată Românească au încrucişat-o cu diverse rase şi astfel a pierdut din calităţi.
Zoltan Haller, crescător Bălţară Românească: "Poate să concureze cu orice rasă care este stict de exploatare carne. Sporul mediu zilnic este de 1,75 kg, mult mai mare decât în cazul Angusului. Există o filosofie că acea carne de Angus este mai gustoasă, mai bună, dar, dacă e să ne raportăm la gospodine, un animal bine întreţinut din rasă Bălţată Românească la fel de bine se pot prepara mâncăruri gustoase.”
Specialiştii spun că Bălţată noastră este foarte bună şi pentru lapte. Poate da în medie 30 de litri pe zi. Are o viaţă lungă şi poate ajunge chiar şi la 12 fătări. Aşadar, fermierul care alege să crească această rasă nu va ieşi în pierdere.
Zoltan Haller, crescător Bălţară Românească: "În momente de aşa-zisă criză a preţului la lapte, poate să meargă pe exploatare carne iar dacă e să opteze pentru partea de lapte, cu furajare adecvată poate să aibă mai mult lapre în gospodărie."
Cu ajutorul Asociaţiei Crescătorilor de Bălţată Românească, fermierii vor putea creşte animale cu productivitate mare, dar la preţuri mici faţă de cele aduse din străinătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, productie, vaca, Baltata Romaneasca,
Dată publicare:
24-08-2017 19:37