Ţuica de prune şi dulceţurile vor fi mai scumpe
Din cauza primăverii capricioase, avem mai puţine prune româneşti. În toată ţară, livezi întregi sunt goale, după ce zăpada a căzut când pomii erau plini de flori.
Producătorii sunt disperaţi şi spun că vor scumpi magiunul, ţuica sau palinca, pentru că toate vor fi produse în cantităţi limitate.
Cunoscută pentru producţia de prune şi un festival anual al ţuicii, comuna argeşeană Cosești este afectată serios. Dacă anul trecut, prunii se rupeau de la greutatea fructelor, anul acesta crengile sunt goale.
Dan Manolescu, producător: "Nu e niciuna! Niciuna! Asta e. Ca anul asta niciodată nu s-a întâmplat."
Anul trecut, acest producător a adunat 8 tone de prune, de pe 2 hectare. Acum însă... pomii sunt goi.
"Zăpada care a venit ... prunii erau în floare şi imediat în noaptea următoare a dat îngheţ şi a fost compromisă toată recolta de pruni. Una din zonele în care ţuica era valută forte."
Totuşi, tradiţia se păstrează. Festivalul ţuicii va fi organizat şi anul acesta, doar că oamenii vor consuma din producţia de anul trecut.
Şi pe Valea Dâmboviţei este aceeaşi situaţie. Pomicultorii din Pietrari şi Voineşti au şi ei livezile goale.
Mihai Vlad, pomicultor: "În primăvară a fost ger şi a calamitat toată producţia. În mod normal, făceam 7, 8, 10 tone, anul asta nu avem nici de mâncare."
Maria Neagu, gospodină: "Am o grădina, dar nu sunt. Magiun, ce e rămas de anul trecut. Compot din ce să faci?"
Prunele uscate de la Leleasca, atestate ca produs tradiţional din judeţul Olt, de ministerul Culturii, sunt şi ele pe cale de dispariţie. Recolta este la un sfert faţă de anii trecuţi.
Mădălina Stancu, producător: "Vom usca prune din soiul Stanley pentru că acesta s-a făcut, dacă anii trecuţi uscăm prune undeva în jur de 2-3 săptămâni, anul acesta vom usca undeva la 6-7 zile, pentru că nu avem materie primă."
Elisabeta Nițu, producător: "Am uscat patru cuptoare, asta e al 5 le-a. Vrem să le uscăm pe toate şi să le vindem, dar preţul este foarte mic, de la 50-55 mai mult nu ne dă, adică 5 lei, iar în piaţă 10-12."
Unii pomicultori preferă să vândă fructele direct din livadă, fără să le mai usuce. Un kilogram costă 2 lei.
Ţuica de prune, palinca şi dulceţurile vor fi şi mai scumpe anul acesta.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, producatori, tuica, palinca, prune, zapada,
Dată publicare:
22-08-2017 18:36