România, afectată grav de secetă. Cultivatorii din sudul țării sunt disperați
Codurile roşii de caniculă din această vara au pârjolit câmpiile şi au uscat mai mult de jumătate din lanurile de porumb, unde se estimează cele mai mari pierderi.
Cultivatorii sunt disperaţi şi spun că nu îşi vor recupera nici măcar investiţia.
Arşiţa a suflat nemilos şi în sudul ţării, unde, pe lângă distrugerea culturilor, a favorizat invazia omizilor.
În unele localităţi din Prahova, omizile sunt atât de multe încât i-au adus pe oameni la capătul răbdării. Mulţi au renunţat să mai dea şi cu substanţe toxice pentru că, spun ei, e inutil. Mii de omizi au împânzit pomii fructiferi şi viţa de vie.
Localnică: "Uitaţi câte poate să fie pe frunză de vie. Vedeţi? Şi mănâncă toate frunzele. De acolo încoace uitaţi cât de multe sunt. Le pun jos.. şi le calc….E invazie."
Duzii, prunii, merii sau gutuii sunt preferaţi de omizi. Şi e dezastru, spun oamenii din localitatea Pantazi.
Localnică: "Ce să facem, le adunăm, le dăm cu băţul vrem să facem cu pămătuful de fum aşa degeaba tot vine, tot vine."
Localnicii au încercat tot felul de insecticide, doar, doar vor scapă de omizi. Ploile urmate de zile caniculare au ajutat la înmulţirea lor excesivă.
În zona sunt şi mulţi duzi, pomi preferaţi de omizi care ajung apoi uşor în curţile şi casele localnicilor.
În acelaşi timp, la Curtici, în Arad mii de hectare de porumb au fost arse de seceta. În întreg judeţul, pierderile cele mai însemnate sunt la culturile de porumb.
Sunt zone unde distrugerile au fost şi de 70 la sută. Porumbul a rămas mic, iar frunzele s-au uscat înainte de vreme.
Un sistem de irigaţii bine pus la punct ar fi limitat pierderile.
Ioan Martin, director Direcţia Agricolă Arad: "În 1989, la nivelul judeţului se iriga pe circa 40.000 de hectare, iar spre regretul nostru la momentul de acuma sistemul nu este funcţional."
Direcţiile agricole din vestul ţării primesc zilnic raportări de la agricultorii afectaţi. Vecinii sârbi, loviţi şi de valul de caniculă, şi-au estimat deja pierderile la 500 de milioane de euro.
În judeţul Botoşani sunt zone unde nu a mai plouat de mai bine de o lună, iar crăpăturile din sol ajung şi la un metru adâncime.
Localnic: "Situaţia e critică. Seceta e foarte mare. Uitaţi ce crăpături... Are un metru adâncime. Din cauza secetei sunt foarte adânci."
În comuna Dangeni, păşunile s-au uscat în totalitate, iar adăpătorile făcute de primărie în urmă cu câţiva ani au secat. Disperaţi, ciobanii au cerut ajutorul primăriei pentru ca animalele să nu moară de sete.
În multe dintre fântâni din nordul Moldovei apa a scăzut la un nivel minim, iar dacă în următoarele două săptămâni nu va ploua, puţurile vor seca de tot.