Viteza cu care mistreții răspândesc virusul pestei porcine. ''Situația e catastrofală"
Peste porcină africană se extinde rapid, de la o zi la alta. Situaţia este tot mai gravă, în special în judeţele din sud-estul ţării, iar autorităţile par neputincioase în fața virusului.
În fiecare zi apar noi focare, iar miercuri a fost convocat comandamentul pentru situaţii speciale de urgenţă ca să găsească soluţii mai eficiente pentru combaterea bolii care omoară animalele.
Câteva imagini arată cât de uşor se deplasează porcii mistreţi în apă şi cum ajung chiar şi în zone greu accesibile. Specialiştii spun că, în căutarea hranei, mistreţii pot parcurge peste 20 de kilometri într-o singură zi. Aşa că unul singur poate răspândi rapid boala.
"Primul focar a fost declarat anul trecut în Satu Mare, fiind ca vector principal comerţul cu produse de carne din Ucraina, după care a fost dat în hrana porcilor resturile derivate din carne de porc şi a apărut în gopodariile populației, iar mai nou prin porcul mistreţ, în Tulcea, având granița destul de mare cu Ucraina. Este foarte rezistent, migrează, înoată, poate migra până la 25 de km pe zi", a explicat Liviu Florescu, DSV Giurgiu.
Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 532, arată ultimul bilanţ, dar virusul se extinde cu rapiditate. Cele mai mari probleme sunt în judeţele Tulcea, Brăila şi Ialomiţa, unde în fiecare zi sunt ucise sute de animale.
''Avem 16 focare, au apărut încă patru noi focare, a ajuns virusul la limită cu judeţul Călăraşi. Constatăm că suntem cumva în urma virusului, deci nu reuşim să luăm nişte măsuri active de evitare a răspândirii virusului, chiar dacă facem ucidere preventivă”, explică Gigi Petre, prefect de Ialomița.
Alarmate de răspândirea rapidă a virusului, autorităţile s-au reunit într-o şedinţă la sediul Ministerului de Interne, pentru a decide măsuri de urgenţă.
Pesta porcină, boala care nu se transmite de la animal la om, e un adevărat coşmar pentru crescătorii de porci.
''Situatia este catastrofală, dacă ne referim la interdicţiile de export, acestea pot surveni în orice moment. Problema nu este exportul, ci importul. Dacă evoluţia va merge în sensul ăsta, preconizam că în aproximativ 3 luni importurile vor creşte cu 30%'', a transmis Ioan Ladoși, preşedintele asociaţiei producătorilor de carne de porc.
Dacă autorităţile nu reuşesc să blocheze răspândirea virusului, România riscă să primească interdicţia de a exporta carne şi produse din porc. Iar industria românească de profil poate ajunge pe butuci.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: angajati, porci, pesta porcina, protectia consumatorului,
Dată publicare:
01-08-2018 18:36